999 Games: Jatten (kaartspel)

999 Games: Jatten (kaartspel) Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De spelduur is ongeveer 15 minuten en het kan gespeeld worden vanaf circa 8 jaar. Tijdens het spel moeten de spelers aan hun eigen verzameling bouwen, echter zullen ze dit doen door kaarten van andere mensen te stelen. De spelers moeten echter niet te hebberig worden, want dan kan het voorkomen dat ze de gestolen kaarten niet mogen houden en zelfs terug moeten geven. De speler die als eerste zes kaarten van hetzelfde cijfer heeft en zijn verzameling dus compleet heeft, wint het spel.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
  • 98 Cijferkaarten met cijfers van 1 t/m 7
  • 12 Oplichterskaarten
  • De spelregels

Spelverloop

De cijferkaarten worden bij aanvang het spel geschud, waarna iedere speler zeven cijferkaarten en één oplichterskaart in zijn hand krijgt. De startspeler begint met één cijferkaart voor zich, de tweede speler met twee, de derde speler met drie, enzovoort. De kaarten die voor de spelers op tafel liggen worden ook wel de 'verzameling' genoemd.

In een beurt zullen de spelers drie acties uitvoeren. Als eerste moeten de spelers een cijferkaart uit hun hand in de verzameling neerleggen. Als tweede zal de speler een kaart uit de hand van een andere speler moeten trekken. Dit mag één kaart zijn, maar mogen ook meer kaarten zijn. Dit mag de speler zelf bepalen, echter moeten de kaarten wel één voor één uit de hand van de andere speler worden getrokken. Wanneer er twee kaarten met hetzelfde cijfer getrokken worden moet de speler de kaarten terug geven en krijgt hij niets. Wanneer de speler op tijd en vrijwillig stopt, mag hij alle gestolen kaarten houden en toevoegen aan zijn verzameling.

Er zitten ook speciale kaarten in het spel, namelijk de oplichterskaarten. Wanneer een speler zo'n kaart van een tegenspeler trekt, mag deze speler een kaart uit de verzameling van de tegenstander pakken en toevoegen aan zijn eigen verzameling. De oplichterskaart gaat daarna weer terug naar de speler waarvan gestolen is, deze zal hem weer in zijn hand nemen.

Als derde actie zullen de handkaarten weer worden aangevuld. Wanneer een speler nog maar één kaart in de hand heeft, moet hij bij trekken tot hij weer acht handkaarten heeft. Als een speler meer dan één kaart in zijn hand heeft is het optioneel om bij te trekken tot acht kaarten, de speler moet hiervoor namelijk eerst alle handkaarten met cijfers die hij ook spaart in zijn verzameling afleggen.

De speler die aan het einde van zijn beurt zes kaarten met hetzelfde cijfer in zijn verzameling heeft, is de winnaar van het spel.

Doelgroep

Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar, met twee tot vijf spelers en duurt ongeveer 15 minuten. Het is dus mogelijk om dit kaartspel met twee spelers te spelen, echter zal het speelplezier bij een grotere groep spelers waarschijnlijk hoger zijn. Bij het spelen van dit spel met twee spelers zullen de spelers namelijk steeds kaarten van elkaar trekken, wat het speelplezier kan verminderen. Door het spel met meerdere mensen te spelen vormt er een fijne interactie en kunnen de spelers van verschillende mensen kaarten stelen.

Het is een tactisch spel en geen reactiespel, wat betekent dat de spelers rustig over hun keuze's kunnen nadenken. Er zijn meerdere tactieken in het spel mogelijk die tot de winst kunnen lijden. Doordat de spelers tijd hebben om na te denken, is het een uitstekend spel voor tijdens een hapje en drankje. Door de korte speelduur van 15 minuten, is het mogelijk om het spel tussen grotere spellen door te spelen. Het spel kan natuurlijk ook meerdere keren achter elkaar worden gespeeld.

De spelregels zijn eenvoudig, waardoor het door iedereen vanaf 8 jaar speelbaar zou moeten zijn. Echter heeft het spel wel een grote interactie- en pestfactor. Voortdurend zullen er kaarten worden gestolen en hiermee zal invloed op andere spelers worden uitgeoefend. De interactiefactor geeft het spel meer spanning, want het is hierdoor nooit zeker wanneer het spel gaat eindigen. Wanneer een speler denkt de volgende beurt uit te gaan, is er namelijk een relatief grote kans dat een andere speler zijn benodigde kaart om uit te gaan steelt. Hierdoor zal de speler weer opnieuw moeten zoeken naar zijn tot winst leidende kaart(en).

Spelvarianten

Er zijn geen uitbreidingen of spelvarianten voor het kaartspel 'Jatten' beschikbaar.

Andere spellen

Naast het spel Jatten heeft 999 Games nog veer meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van vergelijkbare (kaart)spellen van deze uitgever:

Naast deze spellen van 999 Games is het traditionele kaartspel, 'Pesten', ook vergelijkbaar met het spel 'Jatten'.
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…

999 Games: Beverbende (kaartspel)999 Games: Beverbende (kaartspel)Beverbende van 999 Games is een kaartspel dat met twee tot zes spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 m…
999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 999 Games, (bewerkt)
  • https://www.999games.nl/jatten-kaartspel.html
  • https://www.asaboardgamer.com/nl/recensie/jatten-review/
Iwri (24 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.