999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)

999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel) Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers moet de situatie op de omgedraaide kaart zo snel mogelijk worden nagebouwd. Degene die als eerste klaar is drukt op de bel en wint de omgedraaide kaart. De speler met de meeste kaarten, wint het spel. Speed Cups is ontworpen door de makers van Halli Galli, een ander bekend reactiespel, waar ook op een bel gedrukt moet worden. Naar aanleiding van Speed Cups zijn er 2 andere spelvarianten uitgegeven: Speed Cups 2 en Speed Cups fan booster.

Inhoud

 • 24 Opdrachtenkaarten
 • 20 Bekers
 • Metalen bel
 • De spelregels

Spelverloop

Iedere speler krijgt 5 bekers in verschillende kleuren. Elke ronde begint door het omdraaien van de bovenste kaart van de stapel met opdrachtenkaarten. Op deze kaarten staan voorwerpen in de kleuren van de bekers, horizontaal of verticaal geplaatst. Er kunnen dus bijvoorbeeld 5 gekleurde shirts aan een waslijn op een opdrachtkaart zichtbaar zijn. De spelers moeten zo snel mogelijk de bekers op of naast elkaar zetten zoals op de kaart zichtbaar is. Na het plaatsen van de bekers, moeten de spelers op de bel drukken. De speler die dit als eerste correct doet, wint de kaart. De speler die aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft, is de winnaar.

Doelgroep

Het spel is te spelen vanaf 6 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers. Dit spel kan dus, in tegenstelling tot vele andere spellen, ook met 2 spelers worden gespeeld. Om dit spel goed te laten verlopen met 2 spelers is het verstandig dat de spelers aan elkaar zijn gewaagd. Wanneer de ene speler meer ervaring heeft met het spel dan de andere speler kan het voorkomen dat de ene speler alle kaarten achter elkaar zal winnen. Hierdoor kan het speelplezier aanzienlijk afnemen.

Bij een toename van aantal spelers, zal de druk om zo snel mogelijk te bellen ook toenemen. De kans dat iemand eerder op de bel slaat kan namelijk groter worden met meerdere spelers. Hiernaast kan het ook voorkomen dat er meerdere mensen tegelijk op de bel willen slaan. Het spel speelt zowel met 2, 3 als 4 spelers makkelijk weg.

Het spel is snel klaargezet en een ronde duurt maar 15 minuten. Hierdoor is het erg geschikt wanneer je een kort spelletje wilt spelen of om tussen andere langere spellen door te spelen. Het spel bevat eenvoudige en begrijpbare regels, waardoor het makkelijk aan te leren is en door bijna iedereen speelbaar is.

Het spel is niet aan te raden voor mensen die op zoek zijn naar een rustig of tactisch spel. In dit spel is er geen tijd om rustig over de keuze's na te denken, iedereen zal zo snel mogelijk moeten reageren. Het spel dient zich daarom niet om tijdens een rustig kopje thee en een hapje door te spelen. Hiernaast komt er geen tactiek in het spel voor, enkel een snelle reactie kan tot de winst resulteren.

Spelvarianten

Na de uitgave van Speed Cups door 999 Games in 2013 zijn er andere versies van het spel uitgebracht: Speed Cups 2 en Speed Cups fan boosters. Al deze varianten kunnen in combinatie met het basisspel gespeeld worden.

Speed Cups 2

Inhoud
 • 19 opdrachtenkaarten
 • 10 bekers
 • Spelregels

Spelverloop en doelgroep
Speed Cups 2 is uitgebracht in 2014 en kan zowel met als zonder het basisspel gespeeld worden. Wanneer alleen de 2.0 versie gebruikt wordt, is het speelbaar met 2 spelers en duurt het spel ongeveer 10 minuten. In combinatie met het basisspel is het geschikt voor 6 spelers en duur het spel ongeveer 20 minuten. In tegenstelling tot het basisspel zijn deze opdrachtenkaarten niet alleen horizontaal en verticaal georiënteerd, het kan ook voorkomen dat de spelers verschillende stapels moeten maken.

Doordat de bekers nu op meerdere mogelijkheden geplaatst kunnen worden, ook in meerdere stapels, heeft deze spelvariant meer variatie. Door zowel het basisspel als de 2.0 versie aan te schaffen kan het spel met 6 spelers worden gespeeld. Hierdoor is het dus mogelijk om het spel met meerdere mensen tegelijk te spelen.

Speed Cups fan booster

De spelvariant 'Speed Cups fan booster' is een bijzondere uitbreidingsset voor zowel 'Speed Cups' als 'Speed Cups 2'. Deze spelvariant is dus niet opzichzelfstaand en dient altijd met een van de andere spelvarianten gespeeld te worden. Speed Cups fan booster bestaat enkel uit opdrachtenkaarten, ontworpen door Speed Cup-fans. Naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd in 2015 heeft de jury de beste inzendingen in het spel opgenomen.

In totaal bestaat deze spelvariant uit 30 verschillende opdrachtenkaarten, de kaarten zijn echter over 6 pakjes van 5 kaarten verdeeld. Hierdoor kunnen spelers zelf kiezen of ze een deel van de uitbreidingsset willen aanschaffen of alle 30 kaarten. Door het vergroten van het aantal opdrachtenkaarten, wordt de speelduur vergroot. Wanneer de volledige 30 kaarten worden toegevoegd aan het basisspel, worden het aantal opdrachtenkaarten meer dan verdubbeld. Hierdoor kan de speelduur mogelijk van 15 naar 30 minuten vergroot worden.

Deze spelvariant bestaat in totaal uit:
 • Speed Cups fan booster 1
 • Speed Cups fan booster 2
 • Speed Cups fan booster 3
 • Speed Cups fan booster 4
 • Speed Cups fan booster 5
 • Speed Cups fan booster 6

Elk van de hierboven genoemde varianten is één uniek pakje met 5 uitbreidingskaarten.

Andere spellen

Naast deze serie spellen van Speed Cups heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere reactiespellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is…
999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel)999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel)Halli Galli van 999 games is een razendsnel reactiespel. Het kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Het spel duurt ong…

999 Games: Gingerbread House (legspel)999 Games: Gingerbread House (legspel)Gingerbread House van 999 Games is een bordspel dat met 2 tot 4 mensen gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer een…
999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel)999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel)Saboteur van 999 games is een kaartspel uitgebracht in 2007, er zijn 2 spelvarianten naar aanleiding van dit spel uitgeb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bol.com,
 • https://www.999games.nl/stapelgekke-speed-cups.html
 • https://www.999games.nl/stapelgekke-speed-cups-2.html
 • https://www.999games.nl/catalogsearch/result/?q=speed+cups
 • https://www.999games.nl/stapelgekke-speed-cups-fan-booster-6.html
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.