999 Games: Gingerbread House (legspel)

999 Games: Gingerbread House (legspel) Gingerbread House van 999 Games is een bordspel dat met 2 tot 4 mensen gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer een half uur en kan vanaf 8 jaar worden gespeeld. In dit legspel gaan de spelers een huis bouwen met behulp van verschillende tegels. Elke beurt zullen de spelers een tegel plaatsen, waarmee ze acties activeren, zoals peperkoeken bakken en sprookjesfiguren vangen. Sprookjesfiguren vangen en bouwlagen afmaken levert de spelers punten op. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft verdiend is de winnaar.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 4 spelerstableaus
 • 60 dubbele tegels, elke dubbele tegel toont 2 bouwvelden met elk een symbool en een lijn ertussen
 • 28 jokers, een joker toont 1 bouwveld met een stersymbool
 • 22 trappen, een trap is 1 bouwveld groot en heeft een opening in het midden
 • 72 peperkoekenfiches, 18 per soort: rood (hart), geel (cirkel), blauw (vierkant) en groen (vijfhoek)
 • 40 sprookjesfiguurkaarten
 • 20 beloningskaarten
 • Scoreblok
 • Overzichtsblad

Iedere speler bouwt een huis op zijn eigen tableau, het toont 9 bouwvelden met een symbool. Het huis wordt gebouwd door middel van dubbele tegels, jokers en trappen. Een speler bewaart alles wat hij verder tijdens het spel verkrijgt naast zijn tableau.

Voorbereiding

Afhankelijk van het aantal spelers (3 per persoon) worden de beloningskaarten (open) op tafel geplaatst. Schud alle sprookjesfiguurkaarten en leg deze als een gedekte stapel op tafel. Pak de bovenste 4 kaarten en leg deze open naast elkaar op tafel, deze vormen de 'sprookjesrij'. Dit zijn de sprookjesfiguren die door de spelers aangetrokken kunnen worden. Iedere speler pakt 1 spelerstableau en trap en legt die voor zich neer.

Draai alle dubbele tegels naar de achterkant, zodat er geen symbolen te zien zijn en schud ze. Iedere speler pakt er 15 en legt deze gedekt naast zijn tableau neer. Vervolgens mogen de spelers 3 dubbele tegels uit eigen voorraad pakken en open voor zich neerleggen. Iedere speler mag voor aanvang één sprookjesfiguur uit de sprookjesrij pakken en boven zijn tableau neerleggen.

Spelverloop

De speler die aan de beurt is, moet altijd één van de volgende acties uitvoeren:
 1. Bouwen en mogelijk daarna sprookjesfiguren vangen
 2. Twee trappen pakken

Bouwen en sprookjesfiguren vangen

Deze actie is onderverdeeld in 3 stappen, die de spelers in de aangegeven volgorde moet uitvoeren: Bouwen, sprookjesfiguur vangen en laag afbouwen.

Stap 1: Bouwen
De speler kiest één openliggende dubbele tegel en legt deze op zijn tableau. Hierdoor bedekt hij 2 andere symbolen, waarvan hij de functies mag uitvoeren. Nadat de speler zijn dubbele tegel heeft gelegd, voert hij de bijhorende functies uit. Als een speler met een dubbele tegel 2 gelijke symbolen bedekt, mag hij de betreffende functie niet 2x maar 3x uitvoeren.

Stap 2: Sprookjesfiguur vangen
Een speler kan een figuur vangen uit de sprookjesrij of uit zijn poort. Hij betaalt hiervoor de op de kaart aangegeven peperkoeken uit zijn persoonlijke voorraad. De speler legt de betaalde kaart onder zijn spelerstableau. Elk gevangen sprookjesfiguur levert hem aan het einde van het spel het erop aangegeven aantal punten op. Direct nadat een speler een sprookjesfiguur heeft gevangen, krijgt hij een joker uit de algemene voorraad, die hij meteen op zijn spelerstableau moet leggen.

Stap 3: Een laag afbouwen
Als een speler alle 9 velden van één laag heeft afgebouwd mag hij een beloningskaart van de tafel pakken, echter mag een speler niet meer dan 3 beloningskaarten hebben. Wat een beloningskaart oplevert, is op het overzichtsblad en op de kaart zelf te zien.

Symbolen en functies
Elke keer dat een symbool wordt bedekt, wordt de bijhorende functie uitgevoerd:
 • Peperkoek: De speler pakt het bijhorende peperkoek uit de algemene voorraad.
 • Trap: De speler pakt een trap uit de voorraad.
 • Ruil: De speler verandert een peperkoek in een andere.
 • Kooi: De speler kiest één van de twee mogelijkheden:
  • Hij neemt één sprookjesfiguur uit de sprookjesrij en legt deze aan zijn poort, boven zijn tableau
  • Hij trekt drie sprookjesfiguren van de gedekte stapel, kiest één kaart en legt hem aan zijn poort.
 • Joker: De speler kiest één van de hierboven genoemde symbolen naar keuze uit

Twee trappen pakken

Een speler kan in plaats van het bouwen van zijn dubbele tegel, deze tegel afleggen en hiervoor 2 trappen te pakken. Bij deze actie mag hij geen sprookjesfiguren vangen.

Einde spel en puntentelling

Het spel is afgelopen als alle spelers de dubbele tegels hebben gebruikt. Iedere speler zal nu zijn punten tellen. De gevangen sprookjesfiguren, beloningskaarten en peperkoeken leveren de spelers punten op.

De speler met de meeste punten wint.

Doelgroep

Het spel is te spelen vanaf circa 8 jaar, met 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 30 minuten. Het voordeel van dit spel is dat het in tegenstelling tot veel andere spellen ook met 2 spelers gespeeld kan worden. Het spel kan ook goed met 2 spelers worden gespeeld, wanneer de ene speler wel ervaring heeft met het spel en de andere speler niet. Dit komt doordat de spelers beide rustig over hun keuze's kunnen nadenken.

Het spel is niet erg moeilijk, waardoor het door iedereen vanaf 8 jaar begrijpbaar moet zijn. Echter is het spel wel interessant, met tactische keuzes en speelt vlot weg. Alle spelers kunnen rustig over hun keuze's nadenken, aangezien iedereen zijn eigen tegels heeft en om beurten acties zullen uitvoeren. Het spel bevat bijna geen geluk- of pestfactor. Tijdens het spelen van het spel komen er weinig geluksmogelijkheden voor, het is voornamelijk tactiek. De enige mogelijke geluksmomenten hebben betrekking op toevallig een passende/gewenste sprookjesfiguur of dubbele tegel trekken. Hiernaast is er een lage pestfactor, dit betekent dat de spelers weinig mogelijkheden hebben om andere spelers dwars te bomen of te pesten. De spelers zijn allemaal bezig met het bouwen van hun eigen huis en kunnen andere hier niet in dwars bomen, de interactie tussen spelers is hierdoor laag.

Het spel is zowel aan te raden voor gezinnen als mensen die tussendoor een spelletje willen spelen. Het klaarzetten van het spel kost in vergelijking met een kaartspel meer tijd, alle onderdelen moeten juist worden klaargelegd en gesorteerd. Grofweg zal het klaarzetten en opruimen van het spel 5 à 10 minuten duren, waardoor het spel toch snel gespeeld kan worden, aangezien de spelronde maar 30 minuten duurt.

Het is een tactisch legspel, waarbij meerdere manieren en tactieken tot de winst kunnen leiden. Het voordeel van het spel is dat het voor iedereen toegankelijk is en iedereen de tijd krijgt om over zijn acties na te denken.

Andere spellen

Naast het spel 'Gingerbread House'' heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van vergelijkbare bord- en/of legspellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)Carcassonne is een bordspel uitgegeven door 999 Games. Het is een legspel met puzzelelement, waarin de spelers zelf het…
Wat is deephouse?In de wereld van de elektronische muziek zijn talloze stromingen ontstaan; zo ook de stroming 'deephouse'. Al gauw krijg…
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
Unieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseUnieke overnachtingen in Drenthe: slapen in een art houseVoor mensen die niet van een doorsnee vakantiewoning of B&B houden, is het soms lang zoeken naar een geschikte accommoda…

999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is…
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games, (bewerkt)
 • https://www.999games.nl/gingerbread-house-bordspel.html
 • https://www.debanier.be/inspiratie/post/gingerbread-house
 • https://www.budgetspelen.nl/review/Gingerbread+House_Bordspellen.html
Iwri (24 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.