999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod

999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod 999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opgericht als eenmansbedrijf, maar is anno 2020 gegroeid tot een grote en professionele onderneming met circa 35 medewerkers. Het bedrijf biedt diverse categorieën met spellen aan, waardoor er een grote doelgroep is. De spellen zijn naast de categorieën ook onder te verdelen op andere kenmerken zoals, de benodigde leeftijd, het aantal spelers en de speelduur. Deze drie genoemde kenmerken staan altijd op de doos van de 999 Games aangegeven, hierdoor kan iedereen een spel vinden dat naar eigen wens en voorkeuren is.

Geschiedenis

Het bedrijf, 999 Games, is in juli 1990 opgericht als eenmansbedrijf. Ze verkochten op dat moment importspellen en accessoires in Nederland, België en Duitsland, die per postorder werden verkocht. In 1995 stopt het bedrijf met directe verkoop aan particulieren en wordt de verkoop aan winkels gestart. Vervolgens wordt in 1998 het eerste spel zelf uitgegeven: Elfenland. Dit spel wordt gevolgd door andere spellen zoals 'Land in zicht' en het bekende spel 'De Kolonisten van Catan'. De verkoop van bordspellen neemt snel toe. In 1999 lanceerde het bedrijf het ruilkaartspel 'Pokémon', dit was een erg groot succes. Door het succes moest het bedrijf veranderen en uitbreiden. Er kwam meer personeel en de structuur van het bedrijf veranderde. Het bedrijf veranderde van een platte organisatie met 6 werknemers in een bedrijf met een piramidevormige organisatie met 46 werknemers.

Door nog steeds toenemende groei, verhuisde het bedrijf in 2006 naar een pand in Almere. Dit was noodzakelijk doordat de opslagcapaciteit in het eerdere pand te kort schoot. In 2015 vierde het bedrijf zijn 25-jarige bestaan tijdens de Sail 2015 in Amsterdam. Anno 2020 staat Micheal Bruinsma nog steeds aan het roer van de organisatie met ongeveer 35 medewerkers. Er zijn verschillende afdelingen van bordspelen, kaartspellen tot aan puzzels. Het bedrijf beschikt sinds 2015 over een vernieuwde website waar klanten informatie over spellen kunnen vinden, maar nu ook weer direct spellen bij 999 Games kunnen aanschaffen. Hiernaast worden de producten in 2020 ook nog steeds via fysieke spelwinkels en grote online webshops, zoals bol.com en Wehkamp, aangeboden.

Categorieën spellen

999 Games heeft een groot scala en diversiteit aan spellen. Enkele categorieën met spellen die het bedrijf aanbiedt, met bijhorende voorbeelden van bekende spellen:
  • Strategiespellen (Kolonisten van Catan)
  • Kinderspellen (Speed Cups, Halli Galli Junior)
  • Kaartspellen (Take 5, Jatten, Boonanza)
  • Reisspellen (Tiny Tins serie)
  • Coöperatieve spellen (Saboteur, Carcassonne)
  • Twee-speler spellen (Saboteur: Het duel)
  • Dobbelspellen (Regenwormen, Konijnen hokken)
  • Breinbrekers (Pocket escape room, EXIT)

Enkele voorbeelden in de categorieën zijn genoemd, maar het bedrijf heeft nog veel meer spellen. Zo zijn er vaak ook uitbreidingen of spelvarianten voor een gemaakt spel beschikbaar. Zo is het spel Saboteur van origine gemaakt voor drie tot tien spelers als coöperatief spel, maar is er naar aanleiding van dit basisspel ook een andere variant, Saboteur: Het duel, uitgebracht dat met twee spelers en zelfs solitair gespeeld kan worden. Ook heeft de uitgever sommige spellen in een kleinere variant uitgebracht. Een voorbeeld hiervan is de Tiny Tins-serie, hierbij is het basisspel in een veel kleiner formaat ontworpen zodat het makkelijk mee op reis kan worden genomen.

Doelgroep

Door de diversiteit aan spellen die 999 Games aanbiedt, heeft de uitgever een grote doelgroep. In principe heeft de uitgever spellen voor elke doelgroep, mede door de diverse categorieën. Hiernaast staat op elk spel dat uitgegeven is de leeftijd waar vanaf het spel gespeeld kan worden, het aantal spelers en de gemiddelde speelduur beschreven. Hierdoor kunnen klanten gericht op zoek gaan naar een spel, zo kunnen de voorkeuren met betrekking tot leeftijd, aantal spelers en speelduur op de website van 999 Games worden aangeven, waarna de site bijhorende spellen zal weergeven.

Leeftijd

De spellen zijn vanaf verschillende leeftijden te spelen. Zo zijn er spellen die speelbaar zijn vanaf 4 jaar, 5 jaar, 6 jaar, 8 jaar en 12 jaar beschikbaar. Spellen voor een leeftijd vanaf 4 jaar kunnen soms ook perfect door spelers met een oudere leeftijd worden gespeeld. De uitgever heeft naar aanleiding van basisspellen soms ook een versimpelde, juniorversie uitgegeven. Een voorbeeld hiervan is het spel 'Set', naar aanleiding van dit spel heeft de uitgever ook 'Set Junior' uitgegeven. Het principe van het spel blijft hetzelfde maar de spelregels zijn versimpeld, zodat spelers met een lagere leeftijd het spel nu ook kunnen spelen.

Aantal spelers

Er zijn spellen voor verschillende aantal spelers beschikbaar. Het minimum aantal spelers van een spel loopt van één tot acht spelers. Zo is het mogelijk om de spellen uit de 'Pocket Escape room'-serie solitair te spelen, het minimale aantal spelers voor dit spel is dus één en er kunnen maximaal zes spelers aan dit spel meedoen. Echter zijn er ook spellen waarbij het minimale aantal spelers hoger ligt, een bekend voorbeeld hiervan is het spel 'De weerwolven van Wakkerdam', voor dit spel zijn er minimaal acht spelers nodig en er kunnen in in totaal zelfs achttien spelers aan het spel deelnemen.

Speelduur

Naast de leeftijd en het aantal spelers kan de speelduur van een spel ook erg uiteen lopen. Zo zijn er spellen die een speelduur hebben van 10 minuten maar ook spelen met een speelduur van meer dan één uur. Zo zal de speelduur van 'Speed Cups' circa 15 minuten zijn, terwijl de gemiddelde speeltijd van 'Catan' 75 minuten bedraagt.

Nominaties en prijzen

999 Games sleept met zijn spellen meerdere nominaties en prijzen binnen. Zo worden nieuw uitgebrachte spellen van 999 Games regelmatig genomineerd voor 'Speelgoed van het jaar', maar ook voor de 'Nederlandse Spellenprijs'.

Speelgoed van het jaar

Zo werden er in 2019 vijf spellen van 999 Games genomineerd voor Speelgoed van het jaar, namelijk:
  • De schatzoekers van de Kuala-archipel (8+ jaar)
  • De Kwakzalvers van Kakelenburg (10+ jaar)
  • Menara (10+ jaar)
  • Wingspan (18+ jaar)
  • Clever (18+ jaar)

Nederlandse Spellenprijs

Elk jaar worden op de septemberbeurs van spellenvereniging Ducosim nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs bekend gemaakt. In 2019 werden er drie spellen, in twee verschillende categorieën, van 999 Games voor deze prijs genomineerd:
  • Clever (familieprijs)
  • Kwakzalvers van Kakelenburg (familieprijs)
  • Wingspan (expert)

Bekende spellen

Enkele bekende spellen van 999 Games zijn:
  • Kolonisten van Catan
  • 30 Seconds
  • Beverbende
  • Halli Galli
  • Patchwork
  • Carcassonne
  • Machiavelli
  • Set

Andere uitgevers

Naast 999 Games zijn er nog meer uitgevers die Nederlandstalige spellen uitgeven, enkele uitgevers zijn:
  • Asmodee
  • Gameworks
  • Goliath games
  • Jumbo
  • Ravensburgers
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
999 Games: LAMA (kaartspel)999 Games: LAMA (kaartspel)LAMA van 999 Games, uitgebracht in 2019, is een spel met zowel tactiek als een geluksfactor. Het kan gespeeld worden met…
Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves Games, hoe maak ik een account aan?Hyves, ooit begonnen als socialmediaplatform, is nu een site waar je games kunt spelen. Hyves was als socialmediaplatfor…
Gratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCGratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCHet kan allemaal. Gratis Playstation, waaronder PS3 games, op de PC downloaden en spelen. Met een Playstation emulator k…

999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bol.com,
  • https://www.999games.nl/spellen.html
  • https://www.999games.nl/open-toernooien
  • http://www.spelmagazijn.com/home/achtergronden/uitgevers/999-games
  • https://www.999games.nl/jouw-spel-bij-999-games
  • https://www.999games.nl/nieuws/nominaties-svhj-2019
  • https://www.999games.nl/nieuws/nominaties-nederlandse-spellenprijs-2019
  • https://www.speelgoedvanhetjaar.nl/nominaties/categorie/10-11-jaar
  • https://www.999games.nl/nieuws/terugblik-2015
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 20-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.