999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel)

999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel) Saboteur van 999 games is een kaartspel uitgebracht in 2007, er zijn 2 spelvarianten naar aanleiding van dit spel uitgebracht. In het spel komen er twee karakters voor, de goudzoekers en de saboteurs. De goudzoekers zullen fanatiek een weg maken om het goud te bereiken. De saboteurs zullen er alles aan proberen te doen om dit te voorkomen en het plan van de goudzoekers dwars te bomen. Bij aanvang van het spel worden de karakters niet openbaar gemaakt, hierdoor is het niet direct duidelijk wie er samen moeten werken. De spelers zullen tijdens het spel erachter moeten komen wie zijn bondgenoten zijn.

Inhoud

De spelinhoud bestaat uit:
 • 110 speelkaarten
 • Spelregels

De speelkaarten zijn onder te verdelen in:
 • Gangenkaarten (44 stuks)
 • Actiekaarten (27 stuks)
 • Goud-/doelkaarten (28 stuks)
 • Dwergkaarten (11 stuks)

Voorbereiding

Bij aanvang van het spel moeten de verschillende soorten kaarten worden gesorteerd: gangenkaarten, goudkaarten, actiekaarten en dwergkaarten. Afhankelijk van het aantal spelers worden de dwergkaarten gesorteerd en gebruikt. De overige dwergkaarten kunnen terug in de doos. De dwergkaarten worden geschud en gedekt aan de spelers uitgedeeld, zodat de karakters geheim blijven.

De startkaart (dubbelzijdige kaart met trap) wordt op de tafel neergelegd. Hierna moeten de doelkaarten worden geplaatst, op de voorzijde van deze kaart is het goud zichtbaar, de achterkant is geel. De doelkaarten moeten gesloten met zeven kaartbreedtes ruimte tot de startkaart worden neergelegd.

De overige kaarten (gang- en actiekaarten) worden geschud. De spelers krijgen afhankelijk van het aantal deelnemers kaarten. Deze kaarten kunnen zowel gangenkaarten als actiekaarten bevatten. Ze mogen de kaarten in de hand nemen. De resterende kaarten worden als trekstapel geplaatst. De spelers kiezen iemand uit die het spel mag starten.

Spelverloop

Wanneer een speler aan de beurt is zal hij twee acties achter elkaar uitvoeren:
 • Actie 1: een kaart spelen. Hij mag een gangenkaart neerleggen, een actiekaart spelen of passen.
 • Actie 2: een kaart van de trekstapel pakken.

Een gangenkaart moet aan andere kaarten worden neergelegd. De startspeler zal zijn gangenkaarten dus altijd aan de startkaart moeten plaatsen. De kaarten moeten altijd passend zijn. Een actiekaart kan er o.a. voor zorgen dat een speler niet meer aan het gangenstelsel mag bouwen, zijn gereedschap is kapot. Door middel van een andere actiekaart kan het gereedschap weer gemaakt worden. Wanneer een speler geen passende kaarten heeft om aan het gangenstelsel te plaatsen en geen actiekaarten heeft of wil spelen, kan hij besluiten te passen. Hiervoor moet hij één kaart uit zijn hand op de aflegstapel plaatsen.

Het spel is afgelopen wanneer het goud is gevonden of niemand meer kaarten kan spelen. De dwergkaarten worden nu pas bekend gemaakt. Wanneer het goud is gevonden hebben de goudzoekers gewonnen. Indien het goud niet is bereikt, gaan de saboteurs er met de winst vandoor.

Doelgroep

Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar met 3 tot 10 spelers. Het spel duurt ongeveer 30 minuten. Het voordeel van saboteur is dat het zowel met grote groepen als met een paar spelers gespeeld kan worden. De hoeveelheid spelers maakt voor het speelplezier niet uit, doordat de verhouding goudzoekers en saboteurs op het aantal spelers wordt aangepast. Zo zit er bij 3 spelers maar 1 saboteur in het spel, terwijl er bij een grotere groep meerdere saboteurs aanwezig zullen zijn.

In het spel is er een kleine portie bluf nodig. Het is belangrijk dat het speelkarakter niet voor alle spelers duidelijk wordt, maar toch opzoek wordt gegaan naar de bondgenoten. Door goed samen te werken wordt het makkelijker om het tegenovergestelde team te verslaan. Er zit een geluksfactor in het spel, want de kaarten die getrokken worden hebben invloed op de acties die uitgevoerd kunnen worden. Zo zal een saboteur het fijn vinden wanneer hij kaarten krijgt waarmee hij andere mensen kan dwarsbomen, echter kan het ook voorkomen dat hij alleen maar gangenkaarten trekt

Hiernaast bevat het spel een puzzelelement en is inzicht nodig, doordat de gangenkaarten altijd passend moeten zijn.

Spelvarianten

Saboteur: het duel

Naar aanleiding van het basisspel is 'het Duel' uitgekomen in 2014. Deze variant is speciaal ontwikkeld voor 1 tot 2 spelers en is opzichzelfstaand. Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 30 minuten. In deze versie bestaat er eigenlijk geen saboteur, het doel is om meer goud te verdienen dan de tegenstander.

Het voordeel van deze variant is dat het nu ook met 2 spelers gespeeld kan worden. Het is nu de bedoeling om meer punten te behalen dan de andere speler, waardoor het spel dus echt een duel is. Het spel kan eventueel ook solo worden gespeeld. Het spelen met 2 spelers heeft de aanbeveling, omdat er hierdoor beter moet worden ingespeeld op de acties van de tegenstander.

Saboteur: de uitbreiding

Zoals de naam al aangeeft is 'Saboteur: de uitbreiding' een uitbreiding op het basisspel. Om dit spel te spelen moet het basisspel in bezit zijn. In deze variant zijn er nieuwe rollen, actie- en gangenkaarten toegevoegd. Hierdoor wordt het spel nog chaotischer en spannender. De goudzoekers zijn nu verdeeld in een groen en een blauw team. Hiernaast is er een chef toegevoegd, dit karakter wint als de goudzoekers winnen, maar krijgt altijd 1 goudstuk minder. Ook is er nu een profiteur, hij wint altijd, maar krijgt 2 goudstukken minder. Er is nu ook een karakter toegevoegd dat helemaal geen interesse in de schat heeft: de geoloog. Dit karakter gaat op zoek naar waardevolle kristallen.

Het spel is te spelen door 2 tot 12 spelers en is ideaal voor grote groepen. Door de uitbreiding kunnen er meer mensen aan het spel deelnemen. Het is speelbaar vanaf 8 jaar en duurt ongeveer 30 minuten. Het spel is prettig om te spelen op feestjes, doordat het met een grote groep gespeeld kan worden. Door de uitbreiding zijn er meer rollen in het spel aanwezig, waardoor er meer tactiek maar ook chaos in het spel voorkomt.

Saboteur: de verloren mijnen

De spelvariant 'de verloren mijnen' is in tegenstelling tot de andere varianten geen kaartspel, maar een bordspel. Het spel is speelbaar vanaf 10 jaar, kan gespeeld worden met 3 tot 9 spelers en duurt ongeveer 45 minuten. Het spel is opzichzelfstaand en is dus niet te combineren met de andere spelvarianten van saboteur. In deze variant zijn er 2 dwergenclans die op zoek gaan naar schatten. De eerlijke dwergen delen hun vondsten, maar zelfzuchtige dwergen houden alles voor zichzelf. Er zijn zelfs saboteurs die stiekem tot een andere clan behoren.

Dit spel biedt verschillende spelelementen, waardoor meer spanning en verrassende situaties kunnen ontstaan. Zo zullen de dwergen, nu fysiek op het bordspel rondlopen. Het spel is geschikt voor mensen die van bordspellen houden en het leuk vinden om samen te werken, maar ook elkaar willen saboteren. De voorbereiding en spelduur van deze variant is groter dan de kaartspellen, waardoor er meer tijd vrij gemaakt moet worden voor het spelletje.

Andere spellen

Naast deze serie van Saboteur heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere spellen die met grote groepen gespeeld kunnen worden:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…

999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)Carcassonne is een bordspel uitgegeven door 999 Games. Het is een legspel met puzzelelement, waarin de spelers zelf het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games, (bewerkt)
 • https://www.999games.nl/catalogsearch/result/?q=saboteur
 • https://www.999games.nl/saboteur.html
 • https://www.spelregels.eu/PDF/spelregels-saboteur.pdf
 • https://www.999games.nl/saboteur-het-duel.html
 • https://www.999games.nl/saboteur-de-uitbreiding.html
 • https://www.999games.nl/saboteur-de-verloren-mijnen-kaartspel.html
Iwri (24 artikelen)
Gepubliceerd: 24-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.