999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel)

999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel) Halli Galli van 999 games is een razendsnel reactiespel. Het kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Het spel duurt ongeveer 15 minuten en is te spelen vanaf 6 jaar. Als er 5 dezelfde vruchten te zien zijn moet er zo snel mogelijk op de bel worden geslagen. Wie aan het einde van het spel de meeste kaarten heeft gewonnen, mag zichzelf de winnaar noemen. Er zijn nog 4 andere spelvarianten uitgebracht, elk met een eigen twist. De ene variant is makkelijker, waardoor deze ook met kleine kinderen kan worden gespeeld. Bij een andere variant zijn er meer spelregels toegevoegd, waardoor er meer uitdaging tijdens het spelen te vinden zal zijn.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 56 speelkaarten
 • 1 bel
 • De spelregels

Spelverloop

Zet de bel midden op de tafel op een doek of een stuk karton, zodat de tafel niet beschadigd wordt. Schud de kaarten en verdeel ze over het aantal spelers. Iedere speler legt zijn stapel omgekeerd voor zich op tafel neer. De spelers bepalen wie er begint, dit kan de jongste speler zijn. Om beurten wordt iedere keer de bovenste kaart van de eigen stapel omgedraaid. Iedere volgende kaart wordt op de omgedraaide open kaart geplaatst, zodat deze niet meer zichtbaar is en alleen de nieuwe kaart te zien is. De spelers moeten de kaarten altijd van zich af draaien.

Op alle kaarten zijn vruchten zichtbaar, de soort vrucht en de hoeveelheid vruchten op een kaart zijn verschillend. Er is altijd maar één soort vrucht op een kaart zichtbaar, de verschillende soorten zijn: aardbei, banaan, citroen en perzik.

Zodra er precies 5 vruchten van dezelfde soort open op de stapels weggelegde kaarten zichtbaar zijn, probeert iedere speler zo snel mogelijk te bellen. Wie het eerste belt, wint alle open weggelegde kaarten. De gewonnen kaarten legt de speler omgekeerd onder zijn stapel en hij begint de nieuwe ronde.

Let op: als een speler belt en er niet precies 5 dezelfde vruchten te zien zijn, moet hij iedere andere speler voor straf één kaart van zijn eigen stapel geven.

Zodra een speler geen omgekeerde kaarten meer voor zich heeft valt hij af. Zijn open stapel weggelegde kaarten blijft echter nog liggen en telt mee, totdat deze stapel door een andere speler is gewonnen. Het spel is afgelopen wanneer er nog 2 spelers in het spel zijn. Ze spelen de ronde om de open liggende stapels nog uit. Iedereen moet hierna zijn gewonnen kaarten tellen. Degene met de meeste kaarten, wint het spel.

Doelgroep

Het spel is te spelen vanaf 6 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Het voordeel van dit spel is dat het in tegenstelling tot vele andere spellen ook met 2 spelers gespeeld kan worden. Om het spel met 2 spelers te spelen dienen de spelers hiervoor wel aan elkaar gewaagd te zijn. Wanneer de ene ene speler het spel nog moet leren en de andere het al vaker heeft gedaan is er een grote kans dat de gevorderde speler alle kaarten weg zal kapen. Hierdoor neemt het speelplezier af.

Hoe meer mensen er mee zullen doen, hoe chaotischer en afwisselender het spel kan worden, er zullen meer mensen tegelijk op de bel willen drukken. Het spel is zowel leuk met 4 spelers als met 6 spelers. Het spel kan met 2 mensen gespeeld worden, maar met 4 tot 6 spelers heeft de aanbeveling. Het spel kan natuurlijk ook met 3 of 5 spelers gespeeld worden.

Het kost weinig tijd om het spel klaar te zetten en het spel duurt maar 15 minuten. Hierdoor is het makkelijk om het spel er even bij te pakken om een potje te spelen. Ook is het een ideaal spel om tussen langere spellen door te spelen op bijvoorbeeld een spelavond.

Het spel is niet geschikt voor mensen die een rustig spelletje willen spelen en over hun keuze's willen nadenken. Het is een echt reactiespel, waarbij iedereen zo vlug mogelijk zal moeten reageren. Het is daarom niet geschikt voor mensen die een gezellig spelletje willen spelen en hierbij willen kletsen. Hiernaast zit er weinig tactiek in dit spel, er bestaat geen strategie om zo veel mogelijk kaartjes te bemachtigen.

Spelvarianten

Na de uitgave van Halli Galli door 999 games in 2001 zijn er andere versies van het spel uitgebracht: Halli Galli Extreme, Halli Galli Junior, Halli Galli Party en Halli Galli Zomerpret. Al deze varianten worden los gespeeld en zijn dus niet in combinatie met het basisspel te spelen, het zijn dus geen uitbreidingen.

Halli Galli Extreme

De basisregels van Halli Galli Extreme blijven hetzelfde als bij het basisspel. Er zijn alleen extra spelelementen en regels toegevoegd zodat het spel uitdagender wordt. De regels van dit spel zijn in het kort als volgt, druk op de bel als:
 • Er twee gelijke vruchtenkaarten te zien zijn
 • Er een olifant zichtbaar is, maar geen aardbeien
 • Er een aap zichtbaar is, maar geen citroenen
 • Er een varken zichtbaar is

Door de dierenkaarten wordt het spel moeilijker gemaakt. De spelers moeten veel beter nadenken over wanneer ze op de bel moeten drukken. Als er een dierenkaart zichtbaar is, moeten ze eerst bedenken welke regel bij dit dier hoort. Deze regels staan namelijk niet op de kaart geschreven. De regels worden bij aanvang van het spel uitgelegd. Voor beginnende spelers kan het lastig zijn om te onthouden wat de regels van welk dier zijn. Echter wanneer een speler een varken ziet, moet hij niet te lang nadenken... Bij een varken moeten de spelers namelijk altijd drukken, het maakt in dit geval niet uit welke andere kaarten er zichtbaar zijn.

In deze variant kan het veel voorkomen dat spelers op de verkeerde momenten drukken. De speler die verkeerd belt zal hier erg van balen, omdat hij hierdoor elke andere speler een kaart zal moeten geven. Voor de andere spelers kan dit hilarisch zijn, zeker als er meerdere keren achter elkaar fout op de bel wordt gedrukt. Het spel kan wel wat chaotisch zijn door alle regels die er in deze variant voorkomen. Het is hierom niet aan te raden voor kleine kinderen, ze zullen de spelregels waarschijnlijk slecht begrijpen.

Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar en is te spelen met 2 tot 6 spelers. Het spelletje duurt ongeveer 20 minuten. Hoe meer mensen er mee zullen doen, hoe chaotischer het spel kan worden er zullen meer mensen tegelijk op de bel willen drukken.

Halli Galli Junior

Halli Galli Junior is de eenvoudigste spelvariant en is al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Het spel is uitgebracht in 2008 en is te spelen met 2 tot 4 spelers. Een spelronde duurt ongeveer 15 minuten. In dit spel komt er in tegenstelling tot de andere varianten geen fruit voor, maar wordt er gespeeld met lachende en verdrietige clowns. De spelers moeten op de bel drukken wanneer er 2 lachende clowns op tafel zichtbaar zijn. Echter als er ook een verdrietige clown op tafel ligt, moeten de spelers niet op de bel drukken.

Doordat de spelregels vereenvoudigd zijn is het goed te spelen met kleine kinderen. Het is voor hen uitdagend om zo snel mogelijk op de bel te drukken. Echter kan het niet alleen door kleine kinderen worden gespeeld, ook grotere kinderen kunnen mee doen. Ook voor hen blijft het uitdagend om zo snel mogelijk op de bel te drukken. Volwassenen kunnen dit spel natuurlijk ook spelen, maar een andere spelvariant van Halli Galli is voor hen wellicht uitdagender wanneer er geen jonge kinderen mee zullen spelen.

Halli Galli Party

Halli Galli Party is een spelvariant waarbij het spel in het teken staat van een feestje. De kaarten zijn anders ontworpen, het fruit is tot leven gekomen en bespeeld een muziekinstrument. In deze spelvariant is het de bedoeling dat er op de bel wordt gedrukt wanneer er 2 gelijke eigenschappen op tafel zichtbaar zijn. Hierbij kan het gaan om gelijke kleuren, gelijke instrumenten en gelijke vruchten.

Het spel is uitgebracht in 2017 en kan gespeeld worden vanaf 8 jaar. Het spel is te spelen met 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 15 minuten. Deze variant is leuk om te spelen tijdens een feestje of bijeenkomst. Het is zowel uitdagend voor kinderen als volwassenen, omdat er meerdere eigenschappen zijn die in de gaten moeten worden gehouden. In vergelijking tot het basisspel en de extreme variant, kan dit spel niet met 5 of 6 spelers worden gedaan. Bij een grotere groep is het dus aan te raden voor een andere variant te kiezen.

Halli Galli Zomerpret

Halli Galli Zomerpret is uitgebracht in 2011. Het is te spelen vanaf 6 jaar, met 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer 15 minuten. De spelregels en kaarten zijn precies hetzelfde als in het basisspel. Het belangrijkste verschil is dat deze versie speciaal is gemaakt voor tijdens de zomer en vakanties. Het spel zit niet in een kartonnen doos, maar in een plastic draagtas. Hiernaast zijn de kaarten watervast gemaakt, zodat het aan het zwembad of op het strand gespeeld kan worden.

Deze spelvariant is dus erg handig om mee te nemen op vakantie. In vergelijking tot veel andere spellen, is dit spel waterbestendig. Echter wanneer u niet van plan bent het spel mee te nemen op reis, is het het basisspel voldoende, aangezien er geen extra regels of spelelementen in deze variant zijn toegevoegd.

Andere spellen

Naast deze serie spellen van Halli Galli heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere reactiespellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…
999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)999 Games: Set en de spelvarianten (reactiespel)Set van 999 games is zowel een interactie- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 1 tot 8 spelers. De speelduur is…
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…

999 Games: Pocket escape room (serie kaartspellen)999 Games: Pocket escape room (serie kaartspellen)Pocket escape room van 999 games is gebaseerd op fysieke escape rooms. Het is een kaartspel waarbij de spelers in een be…
999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel)999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel)Vlotte geesten van 999 games is een kaartspel dat met 2 tot 8 spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 mi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games, (bewerkt)
 • https://www.999games.nl/halli-galli.html
 • https://www.spelregels.eu/halli-galli/
 • https://www.999games.nl/halli-galli-junior.html
 • https://www.999games.nl/halli-galli-extreme.html
 • https://www.999games.nl/halli-galli-party-kaartspel.html
 • https://www.999games.nl/halli-galli-zomerpret.html
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.