999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl)

999 Games: Carcassonne en de uitbreidingen (Nieuwe stijl) Carcassonne is een bordspel uitgegeven door 999 Games. Het is een legspel met puzzelelement, waarin de spelers zelf het speelveld zullen samenstellen. Door het plaatsen van landtegels ontstaat het speelveld, waarin de spelers hun meeples zullen inzetten om zo veel mogelijk punten te behalen. Punten kunnen op meerdere manieren door de spelers worden verdiend. Carcasonne is een populair en bekend spel onder spelletjes fanaten, hierom zijn er meerdere uitbreidingen en zelfs andere opzichzelfstaande spellen op het bassispel ontworpen.

Achtergrondinformatie

Vanaf 2016 heeft 999 games zijn bekende spel, Carcassonne, een make-over gegeven. Zowel het basisspel als de bijhorende uitbreidingen zijn in een nieuw jasje gestoken, de tegels hebben een strakkere vormgeving gekregen. De spelregels en onderdelen zijn verder hetzelfde gebleven. Voor de oudere stijl zijn nog meer uitbreidingen en spelvarianten beschikbaar. Echter kunnen de oude stijl spellen gewoon met de nieuwe stijl spellen gespeeld worden, omdat de achterkant van de spellen hetzelfde is gebleven. De kaarten zullen namelijk met de achterkant op de tafel gelegd worden, waarna iedere speler om en om een tegel mag pakken. Doordat de achterkant van de tegels hetzelfde is gebleven, is het niet zichtbaar of een tegel van het oude stijl spel of het nieuwe stijl spel is.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 84 landtegels
 • 40 meeples
 • 5 abten
 • 1 scorebord

In totaal zijn er 40 meeples in 5 verschillende kleuren, er zijn dus 8 meeples per kleur.

Meeple

Een meeple is een klein houten karakter dat de speler representeert. Een meeple is ook wel bekend als 'horige' of 'volgeling'. Er zijn 5 kleuren meeples, elke speler is in het bezit van één kleur. Alle meeples in de gekozen kleur behoren tot de speler, in elke kleur zijn er 8 meeples en 1 abt.

Abt

Een abt is net zoals een meeple een klein houten karakter, maar met een ander uiterlijk. Een abt mag in tegenstelling tot een meeple op minder landtegels worden geplaatst.

Spelverloop

Elke beurt zal een speler een landtegel neerleggen, hij mag hier één meeple of abt op plaatsen. Er zijn tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide. De tegels moeten altijd als een puzzel aan elkaar passen en worden dus aan andere tegels geplaatst. Het plaatsen van een meeple of abt is nodig om punten te verkrijgen. Een meeple mag geplaatst worden op wegdelen, kloosters en stadsdelen. Een abt mag geplaatst worden op het klooster of in een stuk weide. Als een meeple of abt geplaatst is, zal de speler aan zijn 'project' gaan werken. Een speler zal zo veel mogelijk punten uit zijn project willen behalen.

Er mag nooit meer dan één meeple op een project staan, echter kan het voorkomen dat twee onafgebouwde delen aan elkaar worden gebouwd, waardoor meerdere spelers op een project terecht kunnen komen. Wanneer een project is afgebouwd, hangt van het soort project af. Zo is een weg afgebouwd wanneer het begin en eind van de weg dichtgemaakt zijn, een klooster als er rondom kaarten zijn geplaatst en een stad wanneer hij rondom is gesloten. Aan een afgemaakte stad of weg kunnen geen kaarten meer worden geplaatst om het project groter te maken.

Wie de meeste meeples op een afgebouwd project heeft, krijgt de punten. Als het project afgebouwd is en de punten zijn genoteerd, zal de meeple terug gaan naar de eigenaar. De eigenaar kan de meeple hierdoor weer gebruiken om op een andere tegel te plaatsen en zo een nieuw project te beginnen. Voor elk soort project gelden verschillende spelregels en kan het aantal te ontvangen punten verschillen. Het spel is afgelopen wanneer alle landtegels zijn geplaatst. De speler met de meeste punten wint het spel.

Doelgroep

Het spel is te spelen vanaf circa 7 jaar met 2 tot 5 spelers. Het spel duurt ongeveer 35 minuten. Door het spel in combinatie met uitbreidingen te spelen zal de spelduur verlengd worden, zo kan een spelronde nu 40 à 50 minuten duren.

Carcassonne is zowel te spelen met families als met fanatieke spelletjesspelers. De spelregels zijn begrijpbaar, maar er zit toch voldoende diepgang in, waardoor het spel een grote doelgroep heeft. Het is een tactisch spel met een puzzelelement. Alle landstukken moeten namelijk aan elkaar passen, het is daarom van belang dat de spelers goed kijken waar de landtegel geplaatst kan worden. Hiernaast zit er een kleine geluksfactor in, de spelers moeten soms geluk hebben met de landtegels die ze pakken. De ene tegel kan namelijk gunstiger zijn dan de andere tegel, dit hangt ook samen met de projecten waar een speler aan werkt.

Het spel is zowel leuk om te spelen met 2 spelers als met 5. Hoe meer spelers er mee doen, hoe minder landtegels één speler zal plaatsen tijdens een spelronde. Bij een kleiner aantal spelers, zullen de spelers meer aan de beurt komen en meer tegels mogen plaatsen.

Uitbreidingen

Er zijn anno 2020 diverse uitbreidingen voor het basisspel beschikbaar. Voor al deze uitbreiding is het basisspel vereist. De uitbreidingen kunnen alleen of samen gecombineerd met het basisspel gespeeld worden. De uitbreidingen kunnen naar eigen voorkeur worden samengesteld.

De beschikbare uitbreidingen zijn:
 • Kathedralen en herbergen (2015)
 • Kooplieden en bouwmeesters (2015)
 • De draak, de fee en de jonkvrouw (2016)
 • De toren (2016)
 • Burgemeesters en abdijen (2016)
 • Graaf, koning en consorten (2017)
 • Bruggen, burchten en bazaars (2018)
 • Schapen en heuvels (2018)
 • Het circus (2018)

Bij het gebruik van 'Kathedralen en herbergen' kunnen de spellen met 2 tot 6 spelers gespeeld worden. Wanneer deze uitbreiding niet wordt gebruikt kan het spel met 2 tot 5 spelers gespeeld worden.

Spelvarianten

Naast de uitbreidingen zijn er ook andere spelvarianten op het basisspel ontworpen, deze spellen zijn opzichzelfstaand en dienen dus zonder het basisspel gespeeld te worden.

Carcassonne Junior

De spelvariant Carcassonne Junior is de vereenvoudigde versie van het basisspel uitgebracht in 2009. De landschapstegels passen altijd aan elkaar, waardoor het ook geschikt is voor jonge kinderen. Het spel is al te spelen vanaf 4 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers. Het spel duurt ongeveer 30 minuten.

Deze variant is geschikt voor kleine kinderen die het leuk vinden om puzzels te maken en spelletjes te spelen.

Carcassonne Amazone

Carcassonne Amazone is speciaal ontworpen in het thema Amazonegebied. In deze variant kunnen de spelers punten verdienen door middel van hutten, boten, kaaimannen en piranha's. De meeples kunnen gezet worden op kleine rivieren en dorpen. Ook zijn er in deze variant hutten die in weiden geplaatst kunnen worden, hierbij krijgen de spelers punten voor het aantal tropische dieren in de wei. Wanneer er geen meeple of hut geplaatst wordt, mag de speler zijn boot op de amazone vooruit zetten. De positie van de boot op de Amazone kan een speler punten opleveren.

Het spel is te spelen vanaf 8 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Het spel duurt ongeveer 35 minuten. Het spel is uitgegeven door 999 Games in 2016.

In deze versie is het niet alleen belangrijk om aan rivieren en dorpen te bouwen, de spelers moeten ook erg opletten dat hun boot niet te ver achter raakt op de andere boten. De speler wiens boot voorop ligt zal extra punten verdienen tijdens het spel, echter zullen de posities van de boten door het spel heen veranderen. Het toevoegen van de boten zorgt voor een extra spelelement en uitdaging.

Carcassonne Safari

Carcassonne Safari is speciaal ontworpen in het thema Afrikaanse steppe. In deze variant zullen de spelers op zoek gaan naar dieren. De spelers kunnen punten verdienen door het spotten van verschillende dieren en het scheppen van waterplassen. De spelers zullen net zoals in het basisspel landtegels aanleggen, hierbij ontdekken ze savanne, bosjes, dierenpaden en apenbroodbomen. De spelers kunnen bosjes en dierenpaden bouwen, wanneer deze zijn afgebouwd krijgen de spelers punten voor verschillende dieren. Bij een apenbroodboom kunnen spelers dierenfiches verdienen. Met deze fiches kan een speler zijn puntentellingen verbeteren of waterplassen scheppen. Deze acties leveren de speler aan het einde van het spel punten op.

Het spel is te spelen vanaf 7 jaar en kan gespeeld worden met 2 tot 5 spelers. Het spel duurt ongeveer 35 minuten. Het spel is uitgegeven door 999 games in 2018.

Andere spellen

Naast 'Carcassonne' heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van vergelijkbare bord- en/of legspellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games, bekende uitgever van spellen met een groot aanbod999 Games is een uitgever van een groot scala aan spellen waaronder, kaart- en bordspellen. Het bedrijf is in 1990 opger…
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…
Carcassonne - Het spelCarcassone is een spel dat vele malen voor prijzen is genomineerd en ook vele prijzen heeft gewonnen. Zo is het spel ond…

999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel)999 Games: Saboteur en de uitbreidingen (kaartspel)Saboteur van 999 games is een kaartspel uitgebracht in 2007, er zijn 2 spelvarianten naar aanleiding van dit spel uitgeb…
999 Games: Pocket escape room (serie kaartspellen)999 Games: Pocket escape room (serie kaartspellen)Pocket escape room van 999 games is gebaseerd op fysieke escape rooms. Het is een kaartspel waarbij de spelers in een be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games,
 • https://www.999games.nl/carcassonne.html
 • https://www.999games.nl/catalogsearch/result/index/?p=1&q=carcassonne
 • https://www.999games.nl/carcassonne-junior.html
 • https://www.999games.nl/carcassonne-safari-bordspel.html
 • https://www.999games.nl/carcassonne-amazone.html
 • https://nl.qwe.wiki/wiki/Carcassonne_(board_game)
 • http://wikicarpedia.com/index.php/The_Abbot/nl
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 28-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.