999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel)

999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel) Vlotte geesten van 999 games is een kaartspel dat met 2 tot 8 spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 minuten en kan vanaf circa 6 jaar worden gespeeld. Er zijn vier spelvarianten op het basisspel uitgebracht. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk het juiste voorwerp van de tafel pakt. De kaarten bepalen welke voorwerpen gepakt moeten worden. Wie het snelste het juiste voorwerp pakt, mag de bijhorende kaart houden. Wie de meeste kaarten heeft verdient aan het einde van het spel, mag zichzelf de winnaar noemen.

Inhoud

Het spel bevat het volgende speelmateriaal:
 • 5 voorwerpen: (wit) spook, (rode) stoel, (groene) fles, (blauw) boek en (grijze) muis
 • 60 speelkaarten

Spelverloop

Zet alle voorwerpen in een kring op de tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Schud de kaarten en leg ze gedekt op de tafel neer. De spelers kiezen een persoon die mag beginnen. Deze speler draait de bovenste kaart om, de speler moet de kaart van zich af omdraaien en op zo'n manier dat iedereen de kaart tegelijkertijd kan zien. Iedereen probeert nu zo snel mogelijk het juiste voorwerp van de tafel te pakken. Er zijn 2 mogelijkheden voor het pakken van het juiste voorwerp:
 1. Pak het voorwerp van de tafel dat in de juiste kleur is afgebeeld.
 2. Als er op de kaart geen voorwerp is dat in de juiste kleur is afgebeeld, moeten de spelers juist het voorwerp pakken dat niet op de kaart is afgebeeld en waarvan de kleur ook niet op de kaart te zien is.

Voorbeeld optie 1
Op de kaart zijn een grijze muis en rode fles te zien. Op de tafel staat als voorwerp een grijze muis, deze moet dus gepakt worden

Voorbeeld optie 2
Op de kaart zijn een grijze fles en een wit boek te zien. Deze voorwerpen met deze kleur staan niet op de tafel. Je bent dus niet naar de voorwerpen: fles en boek op zoek. Hierdoor weet je dat ook de getoonde kleuren van de kaart niet bij het gezochte voorwerp horen: het grijze en het witte voorwerp van de tafel vallen ook af. De rode stoel moet dus worden gepakt.

Wie als eerste het juiste voorwerp heeft gepakt, mag de bijhorende kaart pakken en legt deze voor zich neer. Vervolgens mag deze speler de volgende kaart van de stapel omdraaien.

Let op: Een speler mag niet meer dan 1 voorwerpen pakken. Wie een verkeerd voorwerp heeft gepakt, moet 1 van zijn kaarten (als hij die heeft) aan de winnaar van de ronde geven.

Het spel is afgelopen als alle kaarten zijn gespeeld. Iedereen moet zijn gewonnen kaarten tellen. Degene met de meeste kaarten, wint het spel.

Speloptie

In plaats van het pakken van de voorwerpen kan het spel ook worden afgewisseld door het juiste voorwerp te roepen. De spelregels blijven hetzelfde. Degene die als eerste het juiste voorwerp roept krijgt de kaart. Dit is eventueel ook handig als er een voorwerp kwijt of kapot is...

Doelgroep

Het spel is te spelen vanaf circa 6 jaar en kan worden gespeeld met 2 tot 8 spelers. Het voordeel van dit spel is dat het in tegenstelling tot veel andere spellen ook met 2 spelers gespeeld kan worden. Het is met 2 spelers ook uitdagend om te spelen, mits de spelers ongeveer even ervaren zijn. Wanneer de ene speler het spel nog nooit heeft gedaan en de andere speler wel, is er een grote kans dat de ervaren speler bijna alle voorwerpen het snelste zal pakken. Hierdoor zal het spelplezier afnemen.

Het spel is het meest aan te bevelen voor 4 a 5 spelers, in deze verhouding kan iedereen meestal goed bij de voorwerpen en komt iedereen aan de beurt. Bij een grotere groep kan het voorkomen dat niet iedereen goed bij de voorwerpen kan, waardoor het voor de ene speler makkelijker is om een kaart te winnen dan voor de andere. Het voordeel is wel dat het mogelijk is om met een grote groep te spelen, hierdoor hoeft niemand buiten gesloten te worden en kan iedereen een poging wagen. Het spelen met een grote groep kan ook voor chaos zorgen, iedereen wil tegelijkertijd naar het juiste voorwerp graaien. Deze chaos kan zowel als leuk of als storend worden ervaren, dit is persoonsgebonden. Bij 4 a 5 spelers zal er een prettige uitdaging zijn om het voorwerp zo snel mogelijk te pakken, maar wordt de bijhorende chaos beperkt.

Het kost weinig tijd om het spel klaar te zetten en de spelduur is ongeveer 20 minuten. Hierdoor is het makkelijk om het spel even te spelen of om het tussen andere activiteiten door erbij te pakken. Wanneer er een spelavond georganiseerd wordt is het een leuk spel om tussendoor te spelen. Het spel kan natuurlijk ook meerdere keren achterelkaar worden gespeeld.

Het spel is niet geschikt voor mensen die tijdens het spelen willen kletsen of hapjes eten. Tijdens het spel zal iedereen gefocust naar de kaarten kijken en zo snel mogelijk het voorwerp pakken. Het is niet aan te bevelen voor mensen die niet van reactiespellen houden of die rustig over hun acties willen nadenken. Hiernaast zit er geen tactiek in het spel, er bestaat geen uitgedachte strategie om de meeste kaartjes te bemachtigen. De spelers moeten zo snel mogelijk analyseren welk voorwerp er moet worden gepakt en deze als eerste proberen te pakken.

Spelvarianten

Na de uitgave van vlotte geesten door 999 games in 2011 zijn er andere versies van het spel uitgebracht: Vlotte Geesten 2.0, Tiny Tins: Vlotte Geesten, Vlotte Geesten XL en Vlotte Geesten Junior.

Vlotte geesten 2.0

Vlotte Geesten 2.0 kan zonder of met het basisspel 'Vlotte Geesten' worden gespeeld. De spelregels blijven hetzelfde, maar het spel bevat 5 andere voorwerpen. De nieuwe voorwerpen zijn: een fantoom, een handdoek, een kikker, een borstel en een bad. Door dit spel samen met het basisspel te spelen staan er geen 5 maar 10 voorwerpen op de tafel, dit zorgt voor een extra uitdaging. Deze spelvariant kan gespeeld worden vanaf circa 6 jaar en is te spelen met 2 tot 8 spelers. Als deze versie zonder het basisspel wordt gespeeld duurt het ongeveer 20 minuten. Wanneer het spel samen met het basisspel 'Vlotte Geesten' wordt gespeeld duurt een potje ongeveer 40 minuten. Bij het combineren van de spellen zouden er eventueel meer spelers kunnen deelnemen, bijvoorbeeld 10 of 12 spelers.

Tiny Tins: Vlotte geesten

De nieuwste variant, Tiny Tins: Vlotte Geesten is uitgegeven in 2019. De spelregels en voorwerpen zijn hetzelfde als bij het basisspel. Het enige verschil met het basisspel is het formaat. Het is ontworpen met hele kleine kaartjes en voorwerpen en zit in een klein blikje. Het spel kan gespeeld worden vanaf 6 jaar en duurt ongeveer 20 minuten.

Door het kleine formaat kan het spel makkelijk meegenomen worden. Zo is het makkelijk mee te nemen op vakantie of tijdens een dagje uit. Een nadeel is echter dat de voorwerpen klein zijn en hierdoor moeilijker te pakken zijn. Met een kleine groep, ongeveer 4 spelers, kan het goed gespeeld worden. Als het spel voornamelijk thuis gespeeld zal worden of met een grotere groep zal worden gespeeld, is het basisspel of de 2.0 variant aan te raden.

Vlotte Geesten XL

Vlotte Geesten XL is de meest uitgebreide variant, uitgegeven in 2014. Het spel staat los van het basisspel 'Vlotte Geesten' en kan alleen los gespeeld worden. Het spel bevat niet 5, maar 9 nieuw vormgegeven voorwerpen. In het basisspel waren er 2 voorwerpen per kaart zichtbaar, in dit spel zijn er 3 voorwerpen op een kaart te zien. Dit zorgt voor een extra uitdaging. De basisregels van het spel zijn hetzelfde, er is één nieuwe regel in dit spel en er zijn 3 optionele regels voor de spelers bijgekomen. Bij de optionele regels kunnen de spelers zelf bepalen of ze deze willen spelen, deze regels zorgen voor een extra twist in het spel. Voor mensen die het spel vaak spelen kan het uitdagend zijn om de optionele regels af te wisselen.

De nieuwe regel die bij dit spel hoort heeft betrekking op een nieuw voorwerp: de klok. Wanneer een spook en een klok samen op de kaart te zien zijn, moeten de spelers geen voorwerp pakken. De spelers moeten zo snel mogelijk de tijd roepen die op de klok staat aangegeven.

Vlotte Geesten XL is een uitgebreide en moeilijkere spelvariant. Het is aan te raden voor mensen die veel spelletjes spelen en van een uitdaging houden. Het spel kan gespeeld worden vanaf 8 jaar en is te spelen met 2 tot 8 mensen. Het spel duurt ongeveer 25 minuten.

Vlotte Geesten Junior

Vlotte Geesten Junior is speciaal ontworpen voor jonge kinderen, het is te spelen vanaf 4 jaar. Het is een vereenvoudigde variant van het basisspel. In het spel zijn 4 voorwerpen aanwezig. De voorwerpen op de kaart die in de juiste kleur staan afgebeeld moeten zo snel mogelijk worden gepakt. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 6 kinderen en duurt ongeveer 15 minuten.

Het voordeel van deze spelvariant is dat het begrijpbaar is voor kleine kinderen, maar het voor grotere kinderen ook nog leuk is. Hierdoor kan het met kinderen van verschillende leeftijden samen worden gespeeld, bijvoorbeeld van 4 tot 10 jaar. Dit spel kan natuurlijk ook gespeeld worden door volwassenen, maar dan is 'Vlotte Geesten' of 'Vlotte Geesten 2.0' misschien meer passend.

Andere spellen

Naast deze serie spellen van Vlotte Geesten heeft 999 games nog veel meer spellen uitgebracht. Een paar voorbeelden van andere reactiespellen van deze uitgever:
© 2020 - 2024 Iwri, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
999 Games: Party Animals (reactiespel)999 Games: Party Animals (reactiespel)Party Animals van 999 Games is zowel een party- als reactiespel. Het kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Het spel d…
999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)999 Games: Speed Cups en de uitbreidingen (reactiespel)Speed Cups van 999 games is een reactie en behendigheidsspel uitgegeven in 2013. Met 5 verschillende gekleurde bekers mo…
999 Games: Jatten (kaartspel)999 Games: Jatten (kaartspel)Jatten van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch spel. Het kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. De s…
999 Games: Take 5 (kaartspel)999 Games: Take 5 (kaartspel)Take 5 van 999 Games is zowel een interactie- als tactisch kaartspel. Het kan gespeeld worden met twee tot tien spelers.…

999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel)999 games: Halli Galli en de uitbreidingen (reactiespel)Halli Galli van 999 games is een razendsnel reactiespel. Het kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Het spel duurt ong…
Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar?Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar?Terraforming Mars is een bordspel dat bedacht is door Jacob Fryxelius en uitgebracht is in 2016. In het spel nemen twee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 999 Games,
 • https://www.999games.nl/vlotte-geesten.html
 • https://www.999games.nl/vlotte-geesten-2-0.html
 • https://www.spelregels.eu/PDF/spelregels-vlotte-geesten.pdf
 • https://www.999games.nl/catalogsearch/result/?q=vlotte+geesten
 • https://www.999games.nl/tiny-tins-vlotte-geesten-los.html
 • https://www.gebruikershandleiding.com/999-games-Vlotte-Geesten-XL/preview-handleiding-718089.html
Iwri (24 artikelen)
Laatste update: 29-04-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.