Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar?

Het bordspel Terraforming Mars: maak jij Mars bewoonbaar? Terraforming Mars is een bordspel dat bedacht is door Jacob Fryxelius en uitgebracht is in 2016. In het spel nemen twee tot vijf spelers het tegen elkaar op. Elke speler vertegenwoordigt zijn bedrijf dat wil proberen een kolonie op Mars te stichten. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit kan door op verschillende manieren de leefbaarheid op Mars te verbeteren. Het spel heeft anno 2020 een erg hoge waardering en staat hierdoor op de derde plek op de ranglijst van bordspellen van Boardgamegeek.

Het bordspel Terraforming Mars

Het bordspel Terraforming Mars is in 2016 op de markt gebracht door FryxGames, een Zweeds familiebedrijf bestaande uit de vijf broers Fryxelius. Als maker van het spel wordt Jacob Fryxelius genoemd, omdat hij de hoofdbedenker was van het spel. Terraforming Mars is niet het enige spel van FryxGames, maar anno 2020 wel veruit het bekendste en best gewaardeerde. Het succes van het bedrijf is dan ook grotendeels te danken aan dit spel, en zijn uitbreidingen.

Opzet van het spel

Het spel kan gespeeld worden met twee tot vijf spelers. In Terraforming Mars speelt iedere speler als een bedrijf. Als het spel begint krijgt elke speler als eerste hun starthand gedeeld. Deze mag hij bekijken. Daarna krijgt hij een aantal bedrijven waaruit hij mag kiezen. Elk bedrijf heeft andere eigenschappen en kaarten die goed aansluiten bij het bedrijf. Doordat iedereen eerst zijn starthand krijgt te zien kan men het bedrijf kiezen dat hierbij het beste aansluit. Hierdoor wordt de geluksfactor ingeperkt ten opzichte van wanneer het bedrijf gekozen zou moeten worden zonder kennis van de starthand.

Productie van grondstoffen
Iedere speler produceert grondstoffen. Er zijn verschillende grondstoffen; geld, staal, titanium, planten, energie en hitte. Hoeveel de productie van een speler is verschilt per bedrijf. De productie kan omhoog en omlaag worden aangepast door het spelen van kaarten. Een speler produceert aan het begin van elke ronde grondstoffen. De grondstoffen kunnen worden gebruikt om kaarten te kopen, en om effecten die bepaalde kaarten geven te activeren.

Kaarten kopen en spelen
Uniek voor het spel Terraforming Mars is dat een speler niet zomaar kaarten krijgt, maar deze moet kopen. Aan het begin van elke ronde, na het produceren van grondstoffen raapt iedereen kaarten en beslist hij hoeveel hij er wil houden. Voor elke kaart die hij wil houden moet hij drie geld betalen. Het is dus heel belangrijk om niet te veel kaarten te kopen want dit beperkt je in de rest van het spel. Om een kaart te spelen moet een speler de kosten betalen die op de kaart vermeld staan. Deze kosten moeten in principe betaald worden met geld, maar er zijn ook kaarten waarbij ook andere grondstoffen ingezet kunnen worden om te betalen. Dit staat dan duidelijk aangegeven op de kaart. Er zijn twee typen kaarten: kaarten die eenmalig een effect geven, of kaarten die een blijvend effect hebben.

Punten scoren in Terraforming Mars
De bedoeling van het spel is om punten te scoren. Dit kan op meerdere manieren. Eén manier is door Mars te terravormen. Om leven mogelijk te maken moet er zuurstof en water zijn en moet de temperatuur hoger worden. Zuurstof kan verhoogd worden door een bos te bouwen, de hoeveelheid water kan worden verhoogd door een oceaan te plaatsen. De temperatuur kan verhoogd worden door geproduceerde energie om te zetten in hitte en deze vervolgens in te zetten. Doet een speler één van deze acties dan krijgt hij hiervoor een punt.

Een andere manier om punten te scoren is door steden te bouwen. Een stad moet op het bord geplaatst worden en levert een punt op per bos dat aan de stad grenst. Ook kunnen er punten worden gescoord door het spelen van kaarten. Een deel van de kaarten levert punten op als ze worden ingezet. Tenslotte zijn er mijlpalen en awards voor spelers die bepaalde prestaties hebben geleverd. Welke mijlpalen en awards er gewonnen kunnen worden wordt willekeurig bepaald voor de start van het spel en verschilt dus elke keer.

Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer Mars volledig geterravormd is. Dat betekent dat alle negen oceanen zijn geplaatst, zuurstof is opgehoogd tot 14% en de temperatuur is gestegen tot 8 graden. Als dit gebeurt dan is die ronde de laatste. Daarna wordt gekeken hoeveel punten iedereen heeft gescoord en wint degene met de meeste punten.

Duur van het spel

Terraforming Mars is een erg uitgebreid spel en kan behoorlijk lang duren. Wanneer zonder uitbreidingen wordt gespeeld duurt het spel al gauw twee tot drie uur, afhankelijk van de snelheid waarmee men speelt en hoeveel rondes het spel telt. Een spel met meer spelers duurt niet noodzakelijk langer, omdat nog steeds dezelfde eindconditie telt en er in totaal dus nog steeds ongeveer evenveel beurten nodig zijn om het spel te eindigen. Deze worden echter verdeeld over meer spelers, dus zal elke speler minder vaak aan de beurt komen. Wanneer met uitbreidingen wordt gespeeld kan de speelduur verder oplopen.

Strategie

De strategie van Terraforming Mars is erg lastig. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden, en als je het spel een aantal keer gespeeld hebt krijg je een beter beeld van wat de beste aanpak is. Er zijn wel een aantal vuistregels die vereist zijn in een goede strategie. De eerste is: koop niet te veel kaarten. Een kaart lijkt vaak heel goed, maar als je niet al je kaarten kunt spelen omdat je er niet genoeg geld voor hebt, dan heb je het geld voor niks uitgegeven.

Een andere vuistregel is om niet te wisselen van strategie halverwege het spel. Als je aan het begin een plan maakt, voer dit dan uit. Als je wisselt heb je te weinig tijd om echt de vruchten te plukken van je nieuwe strategie. Ten slotte moet je goed opletten wanneer het spel gaat eindigen. Je kunt hier zelf invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld wel of niet een bos te bouwen, of de temperatuur te verhogen. Een extra beurt kan in sommige gevallen heel goed zijn, als jij dan heel veel punten gaat scoren. Het kan echter ook je ondergang worden als jij niet zoveel punten meer kunt toevoegen, maar je tegenstanders wel.

Hoge waardering

Terraforming Mars wordt ontzettend goed beoordeeld door bordspelfanaten. In de ranglijst van bordspellenwebsite Boardgamegeek wordt het spel anno april 2020 met een 8.4 als derde beoordeeld. Alleen Gloomhaven en Pandemic Legacy: Seizoen 1 doen het beter. Het spel heeft dan ook al veel prijzen in de wacht gesleept.

Is Terraforming Mars een aanrader?

Het spel is zeker een aanrader voor een liefhebber van bordspellen. Het is wel echt gemaakt voor mensen die houden van een diepgaand spel. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden en een goede strategie bedenken is moeilijk. Het is dus minder geschikt voor mensen die liever niet te veel nadenken tijdens het spelen van een spel. Voor dit spel moet je echt gaan zitten en het neemt een behoorlijke tijd in beslag. Als je daar geen moeite mee hebt en graag een strategisch spel speelt dan is het een echte aanrader, zo wijst ook de derde plek op de bordspellenranglijst uit.

Uitbreidingen van Terraforming Mars

In de loop der jaren zijn er verschillende uitbreidingen van Terraforming Mars uitgebracht. Anno april 2020 zijn er vijf uitbreidingen verschenen. Deze voegen verschillende dingen toe, zoals nieuwe gebieden, nieuwe kaarten, handelskolonies en een politiek systeem. De uitbreidingen zijn:
  1. Hellas and Elysium (2017)
  2. Venus Next (2017)
  3. Prelude (2018)
  4. Colonies (2018)
  5. Turmoil (2019)
© 2020 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De manen van Mars: Phobos en DeimosIn ons zonnestelsel bevinden zich vele hemellichamen, waaronder manen. Hier vindt u een beschrijving van de manen van Ma…
Terravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming van Mars, een grote uitdagingTerravorming (terraforming), het zijn niet enkel schrijvers van sciencefictionverhalen die erover nadenken. Ook veel wet…
Horoscoop: Planeet MarsHoroscoop: Planeet MarsSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Leven op Mars, eindelijk!Leven op Mars, eindelijk!In Januari 2009 maakten Amerikaanse onderzoekers bekend dat er enorme hoeveelheden Methaan op de planeet Mars zijn aange…

999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel)999 games: Vlotte geesten en de uitbreidingen (reactiespel)Vlotte geesten van 999 games is een kaartspel dat met 2 tot 8 spelers gespeeld kan worden. Het spel duurt ongeveer 20 mi…
Praktische middelen bij maken van legpuzzelPraktische middelen bij maken van legpuzzelHet maken van een legpuzzel is een leuke bezigheid. Je kunt dit alleen of samen doen. Een kleine legpuzzel kun je direct…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
  • https://www.fryxgames.se/
  • https://boardgamegeek.com/boardgame/167791/terraforming-mars
Gujanator (35 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.