Vertellis: gezelschapsspel met veel aandacht voor elkaar
In een tijd dat communiceren alsmaar meer gebeurt door middel van online contact dreigt het echte contact steeds meer verloren te gaan. Zo’n echt contact ontstaat bijvoorbeeld door met een aantal mensen een gezelschapsspel te spelen. Maar die spellen zijn voor een groot deel in een doos naar de zolder verdwenen om slechts af en toe voor de dag gehaald te worden. En hoe leuk is het om weer eens echt met elkaar in gesprek te gaan en elkaar daarbij te kunnen aankijken? Je komt dan toch weer andere dingen van elkaar te weten. En iets over jezelf vertellen gaat rechtstreeks ook makkelijker dan door middel van twee duimen op een mobieltje. Een gezelschapsspel dat daar veel aanleiding toe geeft is Vertellis.
Vertellis met wie en wanneer spelen
Vertellis is een gezelschapsspel dat je op diverse plaatsen kunt spelen zoals bijvoorbeeld;
- In het gezin
- Bij vrienden
- Bij een vereniging
- Bij een jeugdgroep
- Met een schoolklas
Met de vragen die erbij horen, of die je er zelf aan toevoegt, kun je over een bepaalde periode terugblikken en vooruitkijken. Vooral de Feestdagen-editie van het spel is daarom zeer geschikt om aan het eind van het jaar of schooljaar te spelen zoals bijvoorbeeld bij familiebijeenkomsten met
Kerstmis, Oudjaar of Nieuwjaar of bij het afscheidsfeest van een schooljaar. Maar ook elk ander moment in het jaar kan uiteraard worden teruggeblikt en vooruitgekeken. Zo bestaat er ook een Relatie-editie en een Gezinseditie die daar zeer geschikt voor zijn.
Diepere waarden maar ook gezelligheid
Een spel als Vertellis is niet altijd even makkelijk voor iedereen omdat eigen ervaringen verteld moeten worden. Het vraagt eigenlijk ook om je kwetsbaar op te stellen. Het spel kan daarom niet altijd met een grote groep worden gespeeld omdat het voor veel spelers moeilijk kan zijn zich in een grote groep te uiten. Maar naast de diepere waarden van het spel is het zeker ook bedoeld als een vrolijk gezelschapsspel.
Gesprek over dingen die ertoe doen
Een belangrijk doel of effect van het spelen is om op een speelse manier in gesprek te komen over dingen die ertoe doen. Ook geven sommige onderwerpen de mogelijkheid om herinneringen op te halen en om dingen te delen met elkaar. Zelfs geeft het de mogelijkheid om hardop te dromen over de toekomst en plannen te bedenken. Maar zeker ook kunnen luchtige en vrolijke zaken besproken worden aan de hand van sommige vragen.
Vragen als aanleiding voor in gesprek komen
De vragen van het gezelschapsspel Vertellis, die op kaarten vermeld staan, hebben voor een deel betrekking op wat er gedurende de afgelopen periode is gebeurd en voor de rest betreft het een vooruitblik op de komende tijd. Het is ook mogelijk om op lege kaarten een aantal vragen zelf toe te voegen. Om het spel te spelen worden de kaarten met vragen op stapels gelegd en kan willekeurig een vraag worden genomen. De bedoeling is om na het trekken van een kaart met elkaar over het onderwerp in gesprek te gaan.
Voorbeeld van het spelen van Vertellis
Het spel kan bijvoorbeeld gespeeld worden met een schoolklas (of andere groep) waarbij iedereen in een kring zit. Een mooi moment voor het spelen van het spel is het eind van het schooljaar omdat op zo’n moment dikwijls wordt teruggekeken en vooruitgeblikt. Makkelijk is daarbij om te werken met een spelleider die in samenspel met de spelers structuur in het spel aanbrengt. De werkwijze kan dan als volgt zijn:
Toelichting
De spelleider maakt stapels van de vragen. Hij of zij geeft een korte toelichting op het spel en vertelt dat de vragen gaan over hoe het afgelopen jaar is geweest en ook over hoe je aankijkt tegen komend jaar. De vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over:
- Hoe was het afgelopen schooljaar?
- Welke ideeën zijn er om dingen komend jaar anders te doen?
- Wat is gunstig om meer te gaan doen?
- Hoe kunnen we elkaar meer succesvol helpen?
- Wat kunnen we van elkaar leren?
Vraag en antwoord
Een van de spelers pakt een kaart en leest de vraag voor. De speler geeft eerst zelf een antwoord op de vraag. Andere spelers kunnen daarna ook antwoord geven of vragen stellen en over het onderwerp doorpraten. Als iedereen vindt dat het onderwerp voldoende is behandeld wordt een volgende kaart genomen.
Kan elk moment stoppen
Op het moment dat de kaarten op zijn stopt het spel vanzelf maar het is natuurlijk ook mogelijk te stoppen als de interesse in de onderwerpen minder wordt.
Leerproces
Na afloop vat de spelleider samen wat er besproken is wat ook gezien kan worden als een soort leerproces.
Veel aandacht voor elkaar door soort vragen
Tien voorbeelden van vragen, overgenomen van
Facebook-pagina van Vertellis waaruit blijkt dat veel aandacht voor elkaar een belangrijk uitgangspunt is zijn:
- “Wat vond jij de leukste gezamenlijke activiteit van de afgelopen tijd?”
- “Van welke drie dingen krijg jij de meeste energie?”
- “Wat is het mooiste compliment dat je dit jaar hebt gekregen?”
- “Wat zou je graag vaker samen met je partner willen doen?”
- “Met welke eigenschap van jezelf ben je blij?"
- “Op welke recente prestatie van je geliefde ben je trots?”
- “Welke goede eigenschap of welk talent heb je de afgelopen tijd niet benut?”
- “Wat vond jij de leukste gezamenlijke activiteit van de afgelopen tijd?”
- "Met welke eigenschap van jezelf ben je blij?"
- “Wat is het mooiste compliment dat je hebt gekregen?”
Drie edities van gezelschapsspel Vertellis
Van het spel zijn drie verschillende edities verkrijgbaar die geheel afhankelijk van de spelsituatie kunnen worden aangeschaft. Het gaat daarbij om een Feestdagen-editie, Relatie-editie en Gezinseditie.
Feestdagen-editie
De Feestdagen-editie is uitermate geschikt om aan het eind van het jaar te spelen zoals met de kerstdagen of rond Oudjaar en Nieuwjaar. Door de vragen komen begrip, liefde en saamhorigheid op de eerste plaats en zorgt het spel voor een gezellig samenzijn.
Relatie-editie
De Relatie-editie is ideaal voor geliefden om hun relatie nog beter te maken. Vragen als: “Wat maakt jullie relatie uniek en hoe heeft dit zich de afgelopen tijd geuit”, kunnen een goede relatie nog verder verdiepen.
Gezinseditie
De Gezinseditie kan aanleiding geven tot gesprekken met een diepere betekenis. Iedereen komt met zijn of haar verhaal aan het woord met gevolg dat je nog meer van elkaar te weten kunt komen. De verhalen kunnen zeker ook tot verrassende en grappige momenten leiden.