Een leuk kaartspel: Achten

Een leuk kaartspel: Achten Achten is een kaartspel waarbij je moet proberen je kaarten zo snel mogelijk kwijt te raken door aansluitende kaarten op te leggen. Het kaartspel is makkelijk te begrijpen en daarom ook geschikt voor jongeren kinderen: kinderen van vijf jaar kunnen bijvoorbeeld ook goed en leuk meedoen. Het spel wordt gespeeld met alle kaarten, met uitzondering van de jokers, en draait vooral om strategie.

Achten


Aantal spelers en kaarten

Achten kan met minimaal drie spelers worden gespeeld en met zo'n groot aantal spelers als je zelf wilt. Het spel kan eventueel ook met twee spelers gespeeld worden, maar dan is het wel relatief saaier. Bij achten worden alle kaarten behalve de jokers gebruikt. Dit zijn in totaal 52 kaarten: 13 kaarten per kleur (schoppen harten, klaver en ruiten).

Tijdens het spel

Nieuwe stapel beginnen

Je mag alleen een nieuwe stapel beginnen door een acht op te leggen. Uiteindelijk komen er vier stapels in het midden te liggen, elk met een eigen kleur.

Kaartvolgorde

Bij de acht kan aan beide kanten opgebouwd worden, namelijk van de acht naar de twee (acht - zeven - zes - vijf - vier - drie - twee) en van de acht naar de aas (acht - negen - tien - boer - vrouw - heer - aas). Zo zitten er zowel boven als onder de acht zes andere kaarten. Wanneer er bijvoorbeeld de stapel Harten Acht, Harten Negen en Harten Tien ligt, kan er zowel een Harten Zeven als een Harten Boer worden aangelegd.

Aanleggen

Als je een aansluitende kaart hebt op een stapel die er al ligt, kan je die aanleggen. Zo kan aan de stapel Harten Zeven - Acht - Negen - Tien een Harten Zes of een Harten Boer worden aangelegd.

Neerleggen of passen

Als je een aansluitende kaart hebt van een stapel die er al ligt, kan je die opleggen. Ook kan je ervoor kiezen een nieuwe stapel te beginnen door een andere Acht op te leggen. Als je kan, moet je ook opleggen, met een maximum van één kaart. Kan je niet, dan moet je passen en is de volgende speler aan de beurt.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zelf als eerste je kaarten kwijt te raken. Hierbij moet je proberen andere spelers zoveel mogelijk te blokkeren. Het is niet nodig om 'Laatste kaart' te zeggen als je nog maar één kaart hebt.

Het spel

  1. Bij het begin van het spel schudt de deler (de winnaar van het vorige potje, anders de jongste deelnemer) de kaarten en hij verdeelt de 52 kaarten over het aantal spelers. Er komen dus geen kaarten in het midden te liggen.
  2. De eerste speler kan alleen een Acht neerleggen of passen als hij/zij geen Acht heeft. Hierna is degene die met de klok mee als eerste na de deler zit aan de beurt.
  3. Per beurt mag elke speler dus een kaart aanleggen of passen als hij/zij niet kan. Dit gebeurt net zo lang totdat iemand al z'n kaarten heeft weggespeeld.

Voorbeeld van de eerste paar zetten

In dit voorbeeld wordt er met drie spelers gespeeld
Stel Speler 1 legt een Harten Acht op aan het begin van het spel, dan kan Speler 2 ervoor kiezen om een Harten Zeven, een Harten Negen of een nieuwe Acht op te leggen. Als Speler Twee bijvoorbeeld een Harten Negen oplegt, kan Speler 3 er nu voor kiezen om een Harten Zeven, een Harten Tien of een andere Acht neer te leggen. Als Speler 3 er voor kiest om een Schoppen Acht op te leggen, heeft Speler 1 nu vijf opties tot opleggen, namelijk een Harten Zeven, een Harten Tien, een Schoppen Zeven, een Schoppen Negen of een andere Acht opleggen.

Strategie

Strategieën voor het opleggen van kaarten:
  • Aangezien er van elke kaart maar eentje is in één kaartspel, probeer je andere spelers zo veel mogelijk te blokkeren. Dit kan je doen door een bepaalde kaart niet op te leggen, waardoor er niet verder gebouwd kan worden aan die kant van de Acht. Kan je bijvoorbeeld kiezen tussen het opleggen van een Harten Negen of het opleggen van een Schoppen Drie, leg je veel liever de Schoppen Drie op dan de Harten Negen. Echter, heb jij zelf de Harten Aas (een uiterste kaart, samen met de Twee) leg je toch liever die Harten Negen op om je uiterste kaart zo snel mogelijk kwijt te raken. Met uiterste kaarten is het namelijk lastig om te winnen.
  • Achten probeer je zo lang mogelijk vast te houden, tenzij je zelf veel kaarten van die kleur of uiterste kaarten van die kleur hebt.
  • Als je zelf aansluitende kaarten hebt, bijvoorbeeld de Ruiten Negen, Ruiten Tien en Ruiten Boer, leg je het liefst eerst de Ruiten Negen en de Ruiten Tien neer, aangezien je dan andere spelers niet helpt (jij bent immers nog steeds de enige die aan die kant verder kan bouwen).
© 2018 - 2024 Lhcrf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Een leuk kaartspel: LiegenEen leuk kaartspel: LiegenIn spelletjes is van alles geoorloofd waar we in het werkelijke leven minder waardering voor hebben. Het kaartspel ‘lieg…

Vertellis: gezelschapsspel met veel aandacht voor elkaarIn een tijd dat communiceren alsmaar meer gebeurt door middel van online contact dreigt het echte contact steeds meer ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Lhcrf (18 artikelen)
Laatste update: 19-02-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.