Het kaartspel bridge: het openingsbod

Het kaartspel bridge: het openingsbod Het bieden is het belangrijkste onderdeel van het kaartspel bridge. Tijdens het bieden probeer je erachter te komen hoe goed de hand van de partner is, en welke verdeling van soorten je partner heeft. Een goed biedsysteem is essentieel voor het behalen van goede resultaten in bridge. Het vijfkaart hoog systeem is een goed systeem om vanuit te gaan bij het bieden. Dit systeem helpt om te onderzoeken of er een mogelijkheid is om een contract te spelen in een van de hoge kleuren, harten of schoppen, en in het vervolg kan bekeken worden of er mogelijkheid is tot het spelen van de manche of zelfs het slem.

Punten tellen

Voor je gaat bieden moet je eerst een indicatie hebben van de sterkte van je hand. Dit kun je doen door de punten te tellen in je hand. Dit gaat als volgt. Een aas is vier punten waard, een heer drie, een vrouw twee, een boer één, en alle overige kaarten zijn nul punten. Deze punten worden dan ook wel plaatjespunten genoemd. In totaal zijn er 40 punten in het spel. Gemiddeld zul je dus tien punten vast hebben. Wanneer een team samen meer dan twintig punten heeft is het waarschijnlijk dat dit team gaat spelen, maar dit hoeft niet. Als het andere team bijvoorbeeld samen elf schoppen heeft en achttien punten is het waarschijnlijker dat zij gaan spelen.

Het openingsbod

Pas

Wanneer je minder dan twaalf punten hebt pas je in principe. Er komen later nog een paar uitzonderingen, maar in de regel pas je met een hand met minder dan twaalf punten. De uitzonderingen zijn te vinden onder het kopje preëmptieve biedingen.

Harten en Schoppen

Om te openen met 1 harten of 1 schoppen moet je ten minste twaalf punten hebben, en daarnaast minstens vijf harten of schoppen. Wanneer je zowel vijf harten als vijf schoppen hebt moet je schoppen bieden. Je biedt van twee vijfkaarten namelijk altijd de hoogste.

Ruiten

Ruiten kan geopend worden vanaf een vierkaart. Ook hier zijn wel weer minstens twaalf punten voor nodig.

Klaveren

Wanneer je wel openingskracht hebt, dus twaalf punten of meer, maar geen vijf schoppen, geen vijf harten en geen vier ruiten open je met 1 klaveren. Dit kan dus betekenen dat je maar twee klaveren in je hand hebt. Daarom moet dit bod gealerteerd worden. Dat wil zeggen dat de partner van degene die het bod uitbrengt aan de tegenstander moet aangeven dat het hier om een onnatuurlijk bod gaat. Je biedt ook 1 klaveren wanneer klaveren je langste kleur is, of wanneer je zowel vier klaveren als vier ruiten hebt. Van twee vierkaarten bied je namelijk altijd de laagste.

Opmerking

Je biedt altijd je langste kleur. Dus wanneer je vijf schoppen hebt, maar ook zes ruiten dan bied je 1 ruiten. Als je twee vijfkaarten hebt als langste kleur dan bied je altijd de hoogste van die twee vijfkaarten. Van twee vierkaarten bied je altijd de laagste.

Het openingsbod 1 Sans Atout

Wanneer je een hand hebt met vijftien, zestien of zeventien punten in een sansverdeling bied je 1 sans. Een sansverdeling wil zeggen dat je van alle soorten een aantal kaarten hebt. De sansverdelingen zijn: 4-3-3-3, 4-4-3-2, 5-3-3-2. Deze getallen geven aan hoeveel je er van een soort hebt. De volgorde van de getallen wil in dit geval niks zeggen over welke soort de vierkaart is en welke een driekaart. Dit maakt voor sans ook niet uit, want er is toch geen troef. Voor het openingsbod 1 sans zijn er een aantal reacties mogelijk, namelijk de jacoby-transfer en de stayman-conventie. Wanneer een speler een 1 sans opening heeft dan vervallen de hiervoor genoemde regels. Dus ook wanneer je een vijfkaart harten hebt in sansverdeling open je 1 sans.

Sterke openingen

2 Sans Atout

Het openingsbod 2 sans wil zeggen 20 tot 22 punten in sansverdeling. Het geeft dus feitelijk hetzelfde aan als de 1 sans opening, maar dan met meer punten. Omdat je zoveel punten hebt maakt het ook niet uit dat je al op twee-niveau zit. De reacties verlopen vergelijkbaar als op de 1 sans opening.

2 klaveren

Het openingsbod 2 klaveren geeft aan dat je meer dan 20 punten hebt. Het zegt verder niks over wat je sterke soort is. Het idee is om dat uit te zoeken. Omdat je in de laagste kleur opent kan je maat namelijk aangeven wat zijn sterke kleur is zonder op hoger niveau te bieden. 2 Sans gaat wel voor 2 klaveren, dus als een speler een 2 sans opening heeft moet hij deze bieden, ook al voldoet zijn hand ook aan de 2 klaveren-opening.

Preëmptieve biedingen

Een preëmptieve opening betekent dat je met een zwakke hand (zes tot elf punten) op een hoger niveau opent. Dit doe je alleen als je deze soort erg lang hebt. Met een zeskaart kun je preëmptief openen op twee-niveau. Let er wel op dat 2 klaveren een andere betekenis heeft. Met een zevenkaart kan zelfs op drie-niveau geopend worden, en met een achtkaart op vier-niveau. Om op drie- of vier-niveau te openen heb je wel al een redelijk sterke hand in die kleur nodig. Als je een slechte zevenkaart hebt, zoals bijvoorbeeld vrouw, 9,8,6,5,3,2 dan is het veiliger om gewoon op twee-niveau te bieden. Het doel van een preëmptief bod is om je medespeler te laten weten dat je niet veel punten hebt, maar wel minstens zes. En om aan te geven dat je een soort erg lang hebt. Ook maakt het het erg lastig voor de tegenstander om te bieden. Als jij met een 1 sans opening zit met twee harten en voor jou opent iemand 3 harten dan wordt het voor jou erg lastig om in een contract te komen, ook al is het waarschijnlijk dat jullie de betere handen hebben. Een preëmptief bod neemt heel veel biedruimte weg bij de tegenstander. Let er wel op dat je met een zeskaart die wel twaalf of meer punten heeft wel gewoon op 1-niveau begint met bieden.

Opmerking

De hierboven genoemde openingsbiedingen zijn alleen van toepassing wanneer er voor jou nog niemand heeft geopend. Wanneer dit wel is gebeurt veranderen de regels voor het bieden.

Lees verder

© 2017 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee"Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee"Bij bridge is het de bedoeling om door middel van het bieden in een zo goed mogelijk contract terecht te komen. Meestal…
Bridge, kaartspel als voedsel voor de geestBridge, kaartspel als voedsel voor de geestBridge is een denksport en één van de edelste kaartspellen die er bestaan. Je speelt het samen met een partner met wie j…
Waarzegkaarten Mlle Lenormand: betekenis van de vier kleurenElke kaartlegging vertelt een eigen verhaal en door gebruik te maken van de vier kleuren kun je het verhaal in de juiste…
Een leuk kaartspel: patienceEen leuk kaartspel: patienceHet kan heel leuk zijn om samen een kaartspel te spelen. Maar soms ben je alleen, of zijn er geen mensen in de buurt die…

Retropie, oude games spelen op je televisieRetropie, oude games spelen op je televisieEen droom voor de spelers van videogames in de jaren 80 en 90. Het was al eerder mogelijk om deze oude spellen op de com…
Het kaartspel spades: geschikt voor kaarters van elk niveauHet kaartspel spades: geschikt voor kaarters van elk niveauKaartspellen worden veel gespeeld in Nederland. In de pauze, of gewoon tijdens een gezellige avond. Er zijn talloze kaar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Reactie

H. Smit, 17-01-2020
Tegenpartij moet openen, maar past met 20 punten. Is dit geoorloofd? Reactie infoteur, 18-01-2020
Nee, je bent verplicht om je aan je afspraken te houden en deze afspraken moeten ook openbaar zijn bij de tegenstander. Het is dus niet toegestaan tenzij jij met jouw partner hebt afgesproken dat je met 20 punten moet passen. Dat lijkt echter een onzinnige afspraak.

Gujanator (35 artikelen)
Laatste update: 16-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.