Het kaartspel spades: geschikt voor kaarters van elk niveau

Het kaartspel spades: geschikt voor kaarters van elk niveau Kaartspellen worden veel gespeeld in Nederland. In de pauze, of gewoon tijdens een gezellige avond. Er zijn talloze kaartspellen. De een heel simpel, de ander heel ingewikkeld. Spades is een kaartspel dat in essentie niet zo lastig is. Toch is er ook van allerlei strategie in het spel aanwezig. Dit maakt het een geschikt spel voor zowel ervaren kaarters als mensen die af en toe een potje spelen voor de lol. Het wordt gespeeld met vier spelers, en wel twee tegen twee. Het vertoont enkele gelijkenissen met bridge, alleen dan een stuk eenvoudiger.

Het spelverloop van spades

De voorbereiding

Spades wordt gespeeld met twee teams van twee. De partners zitten tegenover elkaar. Het doel van het spel is om 500 punten te halen, ofwel 500 punten meer te hebben dan de tegenstander. Er kunnen immers minpunten gehaald worden. Het spel wordt gespeeld met één stok kaarten zonder jokers. De deler geeft alle spelers 13 kaarten. Hierna kan het bieden beginnen.

Het bieden

Om de beurt zijn de spelers aan de beurt om te bieden. De speler links naast de deler begint. Hij bied een getal. Dit is het aantal slagen dat hij denkt te gaan halen. Op het scoreblad wordt opgeschreven wat iedereen heeft geboden.

Het spelen

De speler die als eerste heeft geboden mag beginnen en speelt een kaart door hem vanuit zijn hand op tafel te leggen. Om de beurt spelen de spelers een kaart. Er moet soort bekend worden. Dus als de eerste speler klaveren heeft gespeeld moeten de andere spelers dit ook doen. Degene die de hoogste kaart speelt wint de slag en mag de volgende slag als eerste een kaart spelen. Dit mag elke kaart zijn. Als een speler niet in staat is te bekennen heeft hij de optie om in te troeven. Schoppen is bij spades altijd troef. Een troef wint altijd de slag van een niet troef. Het is niet verplicht om in te troeven als een speler niet kan bekennen. Het doel van het spelen is om precies het aantal slagen te halen dat geboden is. Haalt men te weinig slagen resulteert dit in minpunten. Bij te veel slagen krijgt men wel extra punten, maar dit kan uiteindelijk resulteren in strafpunten. Hierbij geldt wel dat de geboden slagen van een team bij elkaar opgeteld worden. In welke verdeling deze slagen vervolgens gehaald worden maakt niet uit. Biedt een teamlid vier en het andere drie, maar haalt een speler vijf slagen en de ander twee dan is dit geen probleem. Na het spelen wordt de score van elk team bijgewerkt. De deler schuift een plek door en er wordt een nieuwe hand gespeeld. Dit gaat door totdat een team heeft gewonnen. Een regel waar wel nog aan gedacht moet worden is dat een speler pas met schoppen mag uitkomen als er iemand heeft ingetroefd, of als hij alleen nog maar schoppen in de hand heeft.

De puntentelling van spades

Een team krijgt als ze hun bod halen tien punten per slag die ze geboden hebben. Als een teamlid dus vier biedt en de ander drie, en er worden zeven slagen gehaald resulteert dit in 70 punten. Worden er te weinig slagen gehaald krijgt het team -70 punten. Haalt het team meer slagen krijgt het voor elke extra slag één punt. Heeft men echter tien extra punten verdiend door overslagen krijgt het team als straf hiervoor -100. Het is dus belangrijk te zorgen dat je niet meer slagen haalt dan dat je hebt geboden.

Nullen

Een speler heeft bij het bieden ook de keuze om te 'nullen'. Dit betekent dat hij nul slagen biedt. In dit geval moet deze speler ook echt nul slagen halen om zijn bod te halen. Lukt dit dan is dit 100 punten waard. Mislukt het krijgt het team -100 punten. Dit zijn erg veel punten. Daarom zal het tegenspelende team ook vaak proberen ervoor te zorgen dat de nuller een slag haalt, ook al zou dit ten koste gaan van hun eigen bod.

Strategie bij spades

In de biedingen worden zelden alle dertien slagen geboden. Meestal zijn er tien, elf of twaalf slagen geboden aan het einde van de biedfase. Het aantal slagen dat geboden is heeft invloed op de strategie.

Tien

Als er tien slagen geboden zijn, zijn er drie overslagen in het spel. Het doel van het team is om deze overslagen aan de tegenstander te geven. Vaak kun je slagen die je eigenlijk geteld had toch afgeven. Als je bijvoorbeeld vijf harten met de aas hebt, dan kun je de aas tot het laatst bewaren. Er zal namelijk bijna nooit vijf keer harten gespeeld worden, dus kun je de aas een keer opgooien als je niet kan bekennen. Een goede hand voor 'tien' is een hand met veel lage kaarten, en een paar hoge kaarten waarmee je je slagen haalt. Een hand met een paar hoge kaarten en daarnaast tienen en negens is slecht, want met deze kaarten zul je nu ongepland toch slagen gaan halen.

Twaalf

Als er twaalf slagen geboden zijn is het zaak om zoveel mogelijk slagen te halen. Als het je lukt om twee slagen meer te halen dan dat je had geboden heeft de tegenstander zijn bod niet gehaald. Deze krijgt dan dus minpunten in plaats van pluspunten. Dat is die twee overslagen wel waard.

Elf

Bij elf is het een afweging. Heb je voorzichtig geboden dan kun je proberen de tegenstander erin te spelen. Heb je ambitieus geboden dan probeer je gewoon om precies je slagen te halen.

Minder dan tien

Het wil nog wel eens voorkomen dat er minder dan tien slagen geboden zijn. Dit komt eigenlijk alleen voor wanneer een speler nul heeft geboden. Een speler die nult zou vaak best een, twee of zelfs drie slagen kunnen halen als hij dat zou willen, maar omdat nullen zoveel punten oplevert gaat hij hiervoor. In het geval dat jij de maat van de nuller bent ga je er gewoon voor om te proberen dat hij zijn nul haalt. De overslagen neem je op de koop toe, want de nul is veel meer punten waard. In het geval dat je de tegenpartij bent laat je de redder alle slagen oppakken en probeer je zelf precies je slagen te halen, tenzij je een kans ziet de nuller een slag te geven door iets anders te doen.

Tweede nul mag slechter

Als een speler voor jou al nul heeft geboden kun jij zelf vaak met een riskantere hand ook nul bieden. Je weet namelijk dat de tegenpartij ook een nuller heeft die gered moet worden. Er zullen dan dus twee spelers zijn die proberen hun maat te redden, en geen spelers die proberen de nuller een slag te geven.
© 2017 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een leuk kaartspel: OorlogjeEen leuk kaartspel: OorlogjeOorlogje is een kaartspel waarbij je geluk nodig hebt. Het is een kansspel dat over de hele wereld gespeeld wordt. Het k…
Het kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet kaartspel pesten: kaarten, regels en variantenHet merendeel van de Nederlanders heeft wel eens een potje 'pesten' gespeeld. En nee, we hebben het hier niet over treit…
De Tarot (het Rider Waite kaartspel)Al eeuwenlang spreekt het kaartspel met de Tarotkaarten tot de verbeelding. De verschillende kaartensets (dit artikel he…
Het kaartspel bridge: spelregels en de basis van het biedenHet kaartspel bridge: spelregels en de basis van het biedenBridge is een kaartspel dat gespeeld wordt in teams van twee. Elk paar neemt het iedere hand op tegen een ander paar. Na…

Het kaartspel bridge: het openingsbodHet kaartspel bridge: het openingsbodHet bieden is het belangrijkste onderdeel van het kaartspel bridge. Tijdens het bieden probeer je erachter te komen hoe…
Leren dammen: spelregels en uitlegLeren dammen: spelregels en uitlegDammen is een bekend bordspel. In het Engels heet het ‘checkers’ of ‘draughts'. Het spel is wat minder populair dan scha…
Bronnen en referenties
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.