Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee"

Het kaartspel bridge: het openingsbod "de zwakke twee" Bij bridge is het de bedoeling om door middel van het bieden in een zo goed mogelijk contract terecht te komen. Meestal betekent dit dat je pas een openingsbod doet als je een goede hand hebt, namelijk een hand met veel punten. Standaard wordt het openingsbod gedaan vanaf 12 punten. Maar net zoals jij, wil ook de tegenstander in een zo goed mogelijk contract komen. Daarom is het soms handig om het de tegenstander wat moeilijker te maken als jij zelf niet zoveel punten hebt, maar wel veel kaarten van een soort. De zwakke-twee-opening is hier een goed voorbeeld van.

Wanneer bied je het openingsbod "de zwakke twee"?

De zwakke twee is een openingsbod dat bedoeld is om het bieden voor de tegenstanders moeilijker te maken wanneer je zelf weinig punten hebt, maar wel veel kaarten van een soort. Zoals de naam al zegt is het een openingsbod op twee-niveau en het wordt gedaan met zes tot tien punten en ten minste een zeskaart in de geboden kleur. Omdat het een openingsbod is kan het alleen worden geboden als je de bieding begint, of als iedereen voor jou heeft gepast. Een dergelijke opening wordt preëmptief genoemd.

Voordelen van de zwakke twee

Een groot voordeel van de zwakke twee is dat het voor de tegenpartij erg lastig wordt om een fit te vinden als zij willen spelen. De reden hiervoor is dat je een hoop biedruimte hebt weggenomen door op twee-niveau te openen. De tegenpartij kan nu niet meer op één-niveau hun fit vinden, waar dit wel had gekund wanneer je had gepast. Op deze manier zal het voor de tegenpartij veel lastiger worden om de manche te bieden, terwijl dit zonder de zwakke twee vaak makkelijk was bereikt.

Naast dat het vervelend kan zijn voor de tegenpartij geeft de zwakke twee ook heel duidelijk jouw hand aan aan je partner. Er zijn goede manieren om door te bieden na een zwakke-twee-opening als blijkt dat de partner een goede hand heeft. Deze zullen behandeld worden in het volgende hoofdstuk.

Doorbieden na een zwakke-twee-opening

De zwakke-twee-opening wordt in principe gebruikt met het idee dat als jij zelf weinig punten hebt, de tegenpartij er waarschijnlijk veel heeft. Het hoofddoel is dan de bieding van de tegenpartij verstoren. Het hoeft echter niet zo te zijn dat de tegenpartij veel punten heeft. Het kan ook voorkomen dat jouw partner de sterke hand heeft. Als dit het geval is wil je na het bieden van de zwakke-twee-opening natuurlijk omhoog. In eerste instantie zijn er twee mogelijkheden. Als eerste kan het zijn dat je partner tenminste een tweekaart in de geboden kleur heeft. Dan is er een fit en wil je de geboden kleur spelen. Als dit niet het geval is wil je wellicht naar een sans-atout-contract.

Fit

In het geval dat er een fit is met genoeg punten is het vervolg vrij eenvoudig. Aangezien jij zelf zes tot tien punten hebt kan de partner vanaf een punt of zeventien à achttien direct de manche bieden.

Relay

Wanneer de partner geen fit heeft maar wel vijftien of meer punten, of wanneer hij wel een fit heeft maar niet genoeg punten om direct de manche te bieden kan hij twee sans bieden. Dit bod is een zogenaamd relay-bod en is bedoeld om jou de kans te geven wat meer te vertellen over je hand. Als je minimaal bent, dus zes of zeven punten, dan herbied je je kleur op drie-niveau. Partner kan dan gewoon passen of eventueel drie sans atout bieden als hij meer dan achttien punten heeft. Wanneer je niet minimaal bent kun je met een bod op drie-niveau in een andere kleur aangeven dat je niet minimaal bent en een singleton of renonce hebt in de kleur die je hebt geboden. Dit kan nuttige informatie zijn als je mogelijk nog naar het slem wil doorbieden. Als je geen singleton of renonce hebt, maar ook niet minimaal bent bied je drie sans atout en is het aan de partner om te passen als hij geen fit had, of de manche te bieden in jouw kleur als hij wel een fit had.

Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat je partner meer dan vijftien punten heeft en zelf ook een lange soort heeft. Met een zeskaart in een kleur en geen fit kan hij die kleur zelf bieden in de hoop dat in die kleur wel een fit wordt gevonden. Dit heeft alleen zin als je samen genoeg punten hebt om de manche te kunnen spelen. Heb je dat niet kun je beter passen om zo laag mogelijk te blijven.

Het barragebod

Een laatste optie die er is om door te bieden is het barragebod. Dit betekent dat je partner jouw kleur biedt op drie-niveau. Dit is dan geen uitnodiging voor de manche, maar een bod om het de tegenpartij extra moeilijk te maken. Het wordt meestal gedaan met ten minste een driekaart in de geboden kleur en niet genoeg punten om de manche te kunnen halen. Het doel is om te voorkomen dat de tegenpartij een maakbare manche kan bieden. Het bod heeft alleen zin als je hiermee de tegenpartij kunt hinderen, dus denk na voordat je dit doet. Meestal is dit geen goed idee als je kwetsbaar bent, omdat je toch een risico loopt om down te gaan. Maar als je op het juiste moment een barragebod doet kan het de tegenpartij naar het verkeerde contract sturen, of uit de bieding houden. Het barragebod is moeilijk in te schatten maar als je genoeg oefent zul je steeds beter kunnen inschatten wat een goed moment is om dit te bieden.

Volgen na een zwakke twee van de tegenpartij

Veel paren spelen de zwakke-twee-opening. Daarom is het ook goed om te weten wat te doen als de tegenpartij deze opening doet. Met ten minste een vijfkaart en meer dan twaalf punten kun je de kleur bieden. Dit wordt wel gevaarlijk als je dit op drie-niveau moet doen, want als er geen fit is kan het je in de problemen brengen. Wat daarom ook kan is een doublet leggen. Het doublet is in dit geval een standaard informatiedoublet en geeft aan dat de bieder openingskracht heeft, meestal weinig heeft van de geboden kleur en in ieder geval iets in alle andere kleuren. Dan is het aan de partner om zijn beste kleur te bieden en kan zo doorgeboden worden. Het voordeel van het doublet is dat je niet naar drie-niveau hoeft om aan te geven dat je een goede hand hebt, en zo meer ruimte overhoudt om een fit te vinden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhandelen over de vraagprijs van de woningOnderhandelen over de vraagprijs van de woningAls je hebt besloten dat je een huis wilt kopen in plaats van huren, komt er heel veel op je pad. Zo ook de vraagprijs v…
Bridge, kaartspel als voedsel voor de geestBridge, kaartspel als voedsel voor de geestBridge is een denksport en één van de edelste kaartspellen die er bestaan. Je speelt het samen met een partner met wie j…
Simpele surprise: TotempaalSimpele surprise: TotempaalAls Sinterklaas weer in het land is raakt iedereen in paniek. Er moeten cadeaus gekocht worden en surprises gemaakt. Voo…
Strakke billen met de 30 day butt challengeStrakke billen met de 30 day butt challengeWil jij jezelf eens goed uitdagen en tegelijkertijd werken aan je billen? Met de 30 day butt challenge ben je dertig dag…

Travian: speciale server Codex VictoriaTravian: speciale server Codex VictoriaAls Travian, een Massive Multiplayer Online Game (MMOG), in september 2019 voor de 15e keer verjaart, wordt dat gevierd…
999 games: Patchwork999 games: PatchworkPatchwork van 999 games is een spel dat slechts door twee spelers gespeeld kan worden. Het bordspel wordt in een half uu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.