Keramiek: kleiplaten maken met kleiwalsen
Bij een aantal technieken maakt men van kleiplaten werkstukken. Deze platen kunnen op verschillende manieren tot vorm komen. De meest voor de hand liggende manier is de kleiroller, maar er zijn ook kleiwalsen die het gemak vergroten. Een artikel over de verschillende manieren om kleiplaten te maken.
Klei
Voor het maken van de kleiplaten heb je een klei nodig die niet te hard of te zacht is. Wil je een plaat van een bepaalde afmeting en dikte dan kun je er houten latjes omheen maken om precies te krijgen wat je wilt hebben. Met het werken van platen kun je strakke objecten maken en scherpe hoeken. Er zijn verschillende manieren om te komen tot egale en even dikke platen. Het aan elkaar plakken van platen is niet een moeilijk werkje, maar moet wel secuur gebeuren. De delen die aan elkaar geplakt worden, kunnen worden ingekrast me een mesje, daarna zorg je dat op die plekken slib komt die dezelfde structuur heeft als de klei. Vervolgens smeer je beide kanten met slib in en druk je de kanten op elkaar. Zorg voor een goede hechting en dat er geen lucht in het werkstuk blijft zitten, anders is er een kans het in de oven uit elkaar spat.
De kleiroller
De kleiroller is de meest goedkope oplossing voor het maken van klei platen. Als roller is natuurlijk ook een deegroller geschikt, maar zorg er wel voor dat de klei niet blijft plakken. Bij keramiek zaken zijn ook kleefvrije rollers te koop. Daarnaast hoe groter en makkelijker je de platen wilt maken, hoe groter de deegroller moet zijn. Over het algemeen zijn de rollers in diverse maten verkrijgbaar. Ook kan een fles gebruik worden met een folie erom heen. Het probleem is dan dat je niet altijd even snel kunt werken en de krachten goed kunt verdelen. Probeer ook laag te werken met het uitrollen, op deze manier kun je extra gewicht op de roller plaatsen en kan het sneller werken.
Tafelmodel kleiwals
Voor keramisten die regelmatig platen maken, kan de overstap naar een kleiwals een vergemakkelijking zijn van de werkzaamheden. De eerste stap kan gemaakt worden naar een tafelmodel kleiwals. Roderveld heeft een kleine versie van een kleiwals in zijn assortiment onder de naam Jumbo Junior. Dit is een model dat geen poten heeft, maar kleine ondersteuningen die het schuiven voorkomen. Het werkblad van dit model is 95 bij 45 cm en met het model kunnen platen worden gemaakt van minimaal 0,3 cm en maximaal 3 cm. De diameter van de roller is 11,5cm en het totale model weegt 40kg. Door het gewicht is het toch raadzaam om de kleiwals toch een vaste plek te geven.
Kleiwals groot model
Voor grotere kleiplaten kunnen de grotere modellen worden gebruikt. Door een betrekkelijk eenvoudige beweging zonder al te grote krachtinspanning kunnen de kleiplaten worden gemaakt met deze walsen. Door de staaldraad constructie worden de krachten die nodig zijn om de klei uit te rollen verdeeld. Roderveld heeft twee soorten, namelijk de Jumbo 63 Classic en de Jumbo 85. Deze hebben de formaten van 125 x 63cm en 130 x 85cm. De dikte van de platen kunnen variëren tussen 0,3 en 6,5cm. De dikte kun je zelf variëren door meer of minder inlegplaten te gebruiken op de walstafel. Op een gemakkelijke manier kun je met een snelle handeling platen op de gewenste dikte krijgen. Ben je op zoek naar nog grotere formaat kleiwals dan kan er met de firma contact worden opgenomen voor een wals op maat. De walsen wegen 96 en 114 kg. en daarom is het raadzaam ze een vaste plek te geven.
Crea Perplex
Relatief nieuw op de markt is de kleiwals van Crea Perplex, ook een tafelmodel. De kleiwals heeft acht gewichtsplaten die zorgen voor de druk. Door de kogellagers kan de wals gemakkelijk over de klei heen rollen. Het vereist enige oefening, maar de Crea Perplex is een apparaat waarmee je relatief eenvoudig en goedkoop platen van klei kunt produceren. Door middel van de verstelbare hoogte instelling kunnen er platen van diverse dikten mee worden gemaakt. De wals is vertilbaar en neemt daardoor weinig ruimte in beslag.
Lees verder