Wenskaarten: meer doen met contour- of outlinestickers

Wenskaarten: meer doen met contour- of outlinestickers Contour- of outlinestickers, je hebt ze in alle kleuren en in alle maten. Je hebt figuren en je hebt teksten. Je hebt contourstickers voor kerst, voor Pasen, voor de zomer, voor de winter. Meestal worden ze gewoon op een kaart gekleefd. Maar je kan er meer mee doen dan ze gewoon maar op kleven. Je kan ze inkleuren, je kan ze gebruiken als stempel, je kan ze gebruiken als mal, je kan ze op plastic sheets kleven, je kan er 3D figuren mee maken, je kan ze met glitters versieren, je kan de stickers zelf een ander kleurtje geven. Een heel gevarieerd product dus.

Contourstickers of outlinestickers op papier en plastic

Contourstickers op gekleurd papier kleven

Contourstickers of outlinestickers. Je kan ze natuurlijk gewoon ergens op kleven, vooral als het gaat om tekst-, letter- of cijferstickers. Maar je kan de figuren ook eerst op gekleurd papier kleven en daarna uitknippen zodanig dat ze een andere kleur hebben dan je grondpapier. Je kan ze kleven op gevlamd papier, zodanig dat ze mooi afsteken. Je kan ze op encaustic papier kleven en daarna uitknippen. Wil je verschillende kleuren papier achter je sticker, ga dan als volgt te werk: kleef de contoursticker op een gekleurd papier. Snijd daaruit de delen die je op een ander kleur wil en kleef daarna een andere kleur papier in de openingen.

Contourstickers op plastiek sheets

Je kan de contourstickers op acetate of stevig plastic kleven. Je kan ze dan inkleuren met glaze rollers, en zo krijg je een mooi effect, net een glasraam. Dit kleef je dan in de opening van je kaart. Je kan ook slechts bepaalde delen van de sticker inkleuren. De andere stukken blijven dan transparant. Of je kan ze op wit papier kleven en inkleuren met kleurpotloden, viltstiften of waterverf. De ingekleurde figuur kan je dan uitknippen en op gekleurd achtergrondpapier kleven.

Contourstickers als mal

Inkleuren

Je kan de contourstickers ook gebruiken als mal. Neem een bepaalde figuur, bijvoorbeeld een bloem. Kleef op stevig (eventueel glanzend) wit papier en kleur mooi in. Trek daarna voorzichtig de sticker van het papier. Kleef de contoursticker terug op een ander stuk wit papier. Herhaal deze techniek. Zo kom je tot een hele serie bloemen, die je kan uitknippen en waar je een krans van kan maken, of een ruiker.

Chalks of spatten

Een andere techniek met een contoursticker als mal is dat je de sticker op wit papier kleeft. Daarna tamponeer je over de sticker met chalks (krijt). Haal nu de sticker weg en je hebt een prachtige witte figuur op een mooie achtergrond. Kan ook met de spattechniek, iets wat we vroeger op school allemaal gedaan hebben. Een rastertje, verf en een tandenborstel, spatten over de contoursticker, hem weghalen en je hebt een gespikkelde achtergrond met een witte figuur in.

Tekststickers

Ook op tekststickers kan je deze techniek toepassen. Op die manier kan je je tekst verschillende malen kopiëren en telkens hergebruiken. Gewoon de tekststicker op kleven, rondom de tekst een lijn trekken, eventueel nog een tweede met een andere kleur, sticker weghalen en je hebt een prachtige tekst. Uitknippen en op kleven.

Contourstickers als silhouette

Zwarte contourstickers

Zwarte contourstickers kan je ook gebruiken als silhouette. Kleef de zwarte contoursticker op zwart papier en knip ze uit of gebruik volledig zwarte contourstickers. Kleef op een achtergrond met een zonsondergang en je hebt bijvoorbeeld een boom of een giraf bij valavond. Heb je geen zwarte contourstickers? Neem dan een gewone contoursticker en kleur de randen in met een alcoholstift. Zo heb je ook een zwart contour.

Zwarte figuur maken

Je moet ook niet per sé zwarte contourstickers gebruiken. Kleef een goudkleurige contoursticker op een zwart blad, knip de figuur uit en haal de sticker er voorzichtig af. Je hebt nu ook een zwarte figuur. Denk hier bijvoorbeeld aan kerstbomen tegen een ijzige lucht, een kerstman of Sinterklaas in de nacht, etc. Kan ook op zwarte plastiek, dit maakt het verwijderen van de sticker eenvoudiger.

3D met contourstickers

Met contourstickers kan je ook 3D figuren maken. Kleef de eerste contoursticker op wit papier, kleur in. Kleef een tweede, zelfde contoursticker en kleur ook in. Knip nu de gewenste delen uit en kleef ze op de eerste volledige contoursticker. Herhaal zo dikwijls als je lagen nodig hebt. Je kan de contoursticker ook op kleven en bepaalde delen een beetje uitsnijden, bijvoorbeeld de vleugels van een vlinder. Plooi ze een beetje naar voren, en het lijkt of je vlinder vliegt.

Glitter contourstickers

Glitter contourstickers zijn stickers die doorschijnend zijn en een glitterlaagje hebben. Kleef ze op gekleurd papier en je krijgt een mooi effect. Sommige glitter contourstickers hebben ook voorgetekende puntjes. Die kan je dan prikken en borduren. Kleef hiervoor de transparante borduursticker op gekleurd papier en druk deze goed aan. Prik de gaatjes van het voorbedrukte patroon door met een prikpen. Borduur het patroon met borduurgaren en kleef de draad op de achterkant van het papier vast met plakband. Knip de sticker daarna rondom uit.

Negatiefdelen van de contoursticker

Je kan ook de achtergebleven negatiefdelen van de contoursticker gebruiken. Hiervoor heb je een Starform Transfer Sheet nodig. Kleef de sticker op het werkstuk. Kleef de Starform Transfer Sheet op de negatiefdelen, druk goed aan. Verwijder de sheet met de stickerdelen van het stickervel. Positioneer de sheet zodanig dat de negatiefdelen in de contouren van de sticker vallen. Verwijder de sheet zodanig dat de negatiefdelen achterblijven.

Contoursticker zelf kleuren

De contoursticker zelf kan je ook kleuren. Kleur de randen in verschillende kleuren, laat goed drogen en je hebt een originele contoursticker.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrapbook - de basis van stempeltechniekenScrapbook - de basis van stempeltechniekenIedereen weet wat stempelen is; je doet de inkt op een stempel en drukt deze af op papier. Nu kun je het natuurlijk heel…
Scrapbook technieken uitgelegdScrapbooken is een erg veelzijdig begrip en je kunt er vanalles bij bedenken; het maken van kaarten tot het maken van je…
Goedkoop scrapbookenGoedkoop scrapbookenOok onze hobby’s willen we vandaag de dag zo goedkoop mogelijk beoefenen en scrapbooken is oorspronkelijk ook een hobby…
Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijsDenk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten…

Knutselen met peuters: kleienHoewel bij peuters van echt iets boetseren nog geen sprake is, vinden ze het heerlijk om met hun handjes in de klei te w…
Teksten op kerstkaartenMaak je zelf je kerstkaarten, dan heb je alle vrijheid om te bepalen hoe je kaarten eruit zien. In dit artikel gaat het…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.