Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijs

Denk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten om te gebruiken. De kunt je creativiteit de vrije loop geven. Maar welke dingen zijn er nu echt onmisbaar als het op scrapbooken of kaarten maken aankomt? Misschien heb je al een heleboel scrapbook benodigdheden, maar ben je net op zoek iets extra's om je ervaringen te verrijken.

Is scrapbooken een dure hobby?

Scrapbooken kun je zo goedkoop en duur maken als je dat zelf zou willen. Het ligt er ook aan hoever je met deze hobby wilt gaan. Scrapbook materialen kun je bij officiële hobbywinkels kopen zoals bijvoorbeeld Pipoos, maar ook bij goedkopere winkels zoals Action, Zeeman, Wibra, Witte boekenvoordeel en Euroshops. Gewoon even snuffelen in deze winkels of er iets bij zit wat je kunt gebruiken. Bij een officiële hobbywinkel weet je dat je producten met goede kwaliteit kunt kopen en er is ook zeker meer keus. '

Online kopen

Er zijn veel hobbyisten die ook hobbyproducten online verkopen en hun eigen winkeltjes hebben. Je kunt hier voor een redelijke prijs aan spulletjes komen. Ook goed om af en toe eens online rond te kijken wat er allemaal te koop is om zo op goede ideeën te komen. Ook is Marktplaats een goed medium om scrapbook spullen te kopen. Niet alleen omdat hobbywinkels hierop adverteren, maar het kan maar zo zijn dat iemand net van plan is om zijn hobbyspullen van de hand te doen voor een leuk prijsje.

Papier, papier, papier

scrapbook en kaarten-maak fanaat weet dat je nooit genoeg (scrap)papier kunt hebben met allerlei kleuren en patronen. Je kunt allerlei papier soorten gebruiken, maar het meest bruikbare papier voor scrapbook projecten en het maken van kaarten is het dikkere papier wat vaak ook scrapbook papier genoemd wordt. Ga je het papier gebruiken om op te stempelen, kijk dan of het papier ook zuurvrij is. Zuurvrij papier geeft betere resultaten met het verven, stempelen en inkleuren van stempels en andere voorwerpen op het papier. Scrapbook papier is vanwege de stevigheid van het papier een goede basis. Om te decoreren kun je ook andere soorten papier gebruiken, bijvoorbeeld dun en glad papier, kadopapier, tissuepapier, etc.

Dubbelzijdig plakband

Om papier aan je projecten en kaarten te bevestigen gebruik je geen lijm maar dubbelzijdig plakband. Wanneer je lijm gebruikt voor papier, dan gaat het papier kreukelen en kan het zelfs te vochtig worden. Met dubbelzijdig plakband blijft het papier goed plakken en blijft de kwaliteit van het papier en de ondergrond bewaard. Je kunt dus nooit teveel dubbelzijdig plakband hebben. Dubbelzijdig plakband koop je bij hobbywinkels, maar ook Action en boekenwinkels verkopen dubbelzijdig plakband.

Lint en decoratie-tape

Lint en decoratie-tape komen in allerlei soorten en maten en kleuren. Gewoon lint kun je het beste op papier bevestigen met dubbelzijdig plakband. Sommige soorten lint komen al met een plakzijde. Soms vind je ook lintjes aan kleding bevestigd om ze zo te kunnen ophangen. Gebruik je deze manier van ophangen niet, dan kun je deze lintjes uitknippen uit je kleding en gebruiken voor je scrapbook projecten en kaarten.

Decoratie- en Washi tape

Decoratietape is vaak van een ander materiaal dan stof (plastic of papier) en wat fragieler dan tape die van stof is gemaakt. Washi tape is voornamelijk van papier en heeft een plakzijde. Je kunt de tape makkelijk afscheuren en dus geen schaar of plakband nodig. Je kunt op Washi tape zelfs nog schrijven, waardoor het multifunctioneel is.

Stempels en stempelinkt

Stempels komen in twee verschillende soorten: de zogenaamde clearstamps die doorzichtig zijn en de mounted stamps die een houten oppervlak hebben waar de stempel op is bevestigd. Voor de clearstamps heb je een plaat nodig om de stempel tijdelijk op te bevestigen en deze te gebruiken. Koop je een stempelset dan is de kans groot dat deze doorzichtige plaat er ook bij in zit. De mounted stamps zijn vaak wat duurder omdat het houten frame duurder en ook duurzamer materiaal is. De clearstamps kun je ook in de goedkopere winkels zoals Zeeman en Action vinden, maar de mounted stamps vind je bijna alleen in de hobbywinkels. Wanneer het op stempelinkt aankomt, dan kun je beter kiezen voor een kwaliteits-inkt die je bij de hobbywinkel koopt. Stazon inkt of Archival inkt zijn geode voorbeelden. Je kunt hiervoor ook bijvulling krijgen wanneer de inkt zou opdrogen. Waarom duurdere inkt kopen? Omdat goedkope inkt snel uitdroogt en minder makkelijk aan de stempel bevestigd, waardoor het moeilijker is om goede stempels te maken. Tip: maak je stempels en de glasplaat schoon met babydoekjes. Er zit geen alcohol in deze doekjes en maken toch goed schoon.

Decoratie stickers

Decoratiestickers zijn niet de gewone stickers zoals kinderen die gebruiken, maar het zijn de goud/zilverkleurige vellen met stickers die je wel eens in winkels zoals Action, Zeeman, Wibra tegenkomt. Deze decoratiestickers hebben vaak letters of cijfers maar ook patronen zoals lijnen, hoeken, randen en cirkels om je scrapbook projecten of kaarten mee te decoreren. De stickers die gewone plaatjes afbeeldingen hebben kun je ook goed gebruiken als zijnde stempels. Je kunt ze op licht papier plakken en inkleuren en eventueel uitknippen om te gebruiken. Gebruik de lijnen om je kaartjes te omlijnen of om foto's te omlijnen met een zilveren of gouden randje.

Tips voor inspiratie en decoratie

  • Stempels en stansen (reliëf achtergronden van papier) zijn vaak wat duurder en het enige wat je wilt zijn de afdrukken. Een idee is om contact te zoeken met meerdere mensen die ook aan scrapbooken doen en de afdrukken uit te wisselen, dus niet de stempels en stansen zelf, maar de afdrukken ervan.
  • Er zijn verschillende groepen op het gebied van scrapbooken waar je mee kunt communiceren en van kunt leren.
  • Gebruik scrappapier om verschillende lagen te maken op een kaart of project om zo een ruimtelijk perspectief te geven aan je kaart. Denk bijvoorbeeld aan een basislaag papier en een kleinere laag erbovenop en een nog kleiner stuk daar weer bovenop.
© 2015 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrapbook - de basis van stempeltechniekenScrapbook - de basis van stempeltechniekenIedereen weet wat stempelen is; je doet de inkt op een stempel en drukt deze af op papier. Nu kun je het natuurlijk heel…
Zelf kaarten makenBen jij graag creatief bezig? Dan is het maken van kaarten mogelijk iets voor jou. Het maken van kaarten kan op vele ver…
Goedkoop scrapbookenGoedkoop scrapbookenOok onze hobby’s willen we vandaag de dag zo goedkoop mogelijk beoefenen en scrapbooken is oorspronkelijk ook een hobby…
Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Een scrapbook is een boek waarin op een creatieve en decoratieve manier foto’s en informatie wordt geplaatst. Het kan oo…

Swap-bot: een internationale uitwisseling van creativiteitSwap-bot: een internationale uitwisseling van creativiteitMisschien herinner je je nog wel dat je vroeger penvrienden of penvriendinnen had. En als er dan één bij was die uit een…
Patchwork, een kunstzinnig naaiwerkPatchwork, een kunstzinnig naaiwerkEr wordt wereldwijd heel wat af gebreid, gehaakt, genaaid en geplakt. Sinds creatievelingen elkaar hebben gevonden op he…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 02-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.