Scrapbook technieken uitgelegd
Scrapbooken is een erg veelzijdig begrip en je kunt er vanalles bij bedenken; het maken van kaarten tot het maken van je eigen foto-album. Ook zijn er vele manieren om je werk vorm te geven, verschillende materialen en ook technieken. Hieronder een aantal van deze technieken uitgelegd.
Stitchen
Een leuke manier om een extra dimensie aan je lay-out te geven. Stitchen betekent simpelweg het stikken van patronen op je werkstuk of om op een creatieve manier met naald en draad of een naaimachine je foto’s of andere materialen aan je papier te bevestigen.
Op de website www.borduursite.nl vind je een overzicht van leuke steken en patronen die je met de hand kunt borduren.
Je kunt ook besluiten om je lay-out een "stitching effect" te geven, door simpelweg een pen te gebruiken. Dit doe je door met de juiste kleur pen (zwart of wit) fijne korte lijntjes net langs de kant van een stuk papier te zetten, zowel verticaal als horizontaal. Maak hierbij wel de streepjes even lang en dik.
Dia-raampjes
De tijd van dia’s is inmiddels al ver voorbij, maar wat doe je met die oude diaraampjes die je nog in je kast hebt liggen? Die kun je gebruiken voor je scrapbook projecten! Hieronder enkele mogelijkheden:
- Beplak de dia-raampjes met scrappapier in een leuk bijpassende kleur of patroon.
- Gebruik stempel-inkt op de dia-raampjes om een kleurtje te geven of een leuk randje.
- Gebruik een transparante sheet die je wel of niet bedrukt en plaats deze in het dia-raam voor je het op je lay-out bevestigd.
- Plaats leuke embellishments op je dia-raampje.
Soufflé-3D pennen
De Soufflé 3D rollerpennen van Sakura kun je gebruiken op allerlei verschillende oppervlakken zoals plastic, metaal, hout en papier. Ze geven ook een 3D effect doordat de inkt wat op het oppervlak blijft liggen en er niet intrekt. Een tip is om voordat je begint met tekenen even de punt van de pen in een stukje papier duwen zodat de inkt begint te vloeien.
Enkele suggesties om deze pennen te gebruiken:
- Inkleuren van brads met kleine lijntjes en stippen of zelfs letters.
- Inkleuren van paperclips.
- Geef je chipboard figuren of andere hout/karton materialen iets extra’s door ze in te kleuren of er patronen op te tekenen.
- Gebruik ze op transparante sheets of dia-raampjes.
- Kleur je stempels ermee in en stempel dan de afbeelding op je lay-out.
- Doodling: vooral leuk om dit te doen op een zwarte ondergrond, wat met de felle kleuren van de soufflé-pennen een leuke combinatie geeft.
Punches
Deze apparaatjes komen in verschillende vormen en maten. Ze zorgen ervoor dat je bepaalde figuren uit bijvoorbeeld cardstock of ander papier haalt en deze gebruikt voor je lay-outs.
Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken:
- Rand-punches zorgen ervoor dat je papier een leuk randje aan de buitenkant krijgt of een patroontje net binnen de zijkanten. Je kunt dit alleen bij de hoeken doen (afhankelijk van de soort punch) maar ook alle randen langsgaan.
- Haal met je punch figuurtjes uit het gewenste papier en plak dit op een leuke manier, bijvoorbeeld met een stukje foam voor een verhoogd effect, op je lay-out. Je kunt de figuren ook leuk inkleuren.
- Een leuk voorbeeld is om hiervoor de soufflé pennen te gebruiken en 1 of 2 verschillende bloemen-punches. Je kleurt elke bloem apart in en daarna plaats je ze bovenop elkaar in lagen en in het midden bevestig je een brad die je vervolgens weer in de lay-out plaatst. Dit is overigens ook een goedkopere methode dan wanneer je de bloemen apart in de winkels koopt.
Let bij de aankoop van je punches ook op het gewicht van de punches en de kwaliteit. Ze zijn in het algemeen niet erg goedkoop, maar als je hierbij goed let op de kwaliteit doe je er wel lang mee en zijn ze uiteindelijk de hogere prijs waard.