Scrapbook technieken uitgelegd

Scrapbooken is een erg veelzijdig begrip en je kunt er vanalles bij bedenken; het maken van kaarten tot het maken van je eigen foto-album. Ook zijn er vele manieren om je werk vorm te geven, verschillende materialen en ook technieken. Hieronder een aantal van deze technieken uitgelegd.

Stitchen

Een leuke manier om een extra dimensie aan je lay-out te geven. Stitchen betekent simpelweg het stikken van patronen op je werkstuk of om op een creatieve manier met naald en draad of een naaimachine je foto’s of andere materialen aan je papier te bevestigen.

Op de website www.borduursite.nl vind je een overzicht van leuke steken en patronen die je met de hand kunt borduren.
Je kunt ook besluiten om je lay-out een "stitching effect" te geven, door simpelweg een pen te gebruiken. Dit doe je door met de juiste kleur pen (zwart of wit) fijne korte lijntjes net langs de kant van een stuk papier te zetten, zowel verticaal als horizontaal. Maak hierbij wel de streepjes even lang en dik.

Dia-raampjes

De tijd van dia’s is inmiddels al ver voorbij, maar wat doe je met die oude diaraampjes die je nog in je kast hebt liggen? Die kun je gebruiken voor je scrapbook projecten! Hieronder enkele mogelijkheden:
 • Beplak de dia-raampjes met scrappapier in een leuk bijpassende kleur of patroon.
 • Gebruik stempel-inkt op de dia-raampjes om een kleurtje te geven of een leuk randje.
 • Gebruik een transparante sheet die je wel of niet bedrukt en plaats deze in het dia-raam voor je het op je lay-out bevestigd.
 • Plaats leuke embellishments op je dia-raampje.

Soufflé-3D pennen

De Soufflé 3D rollerpennen van Sakura kun je gebruiken op allerlei verschillende oppervlakken zoals plastic, metaal, hout en papier. Ze geven ook een 3D effect doordat de inkt wat op het oppervlak blijft liggen en er niet intrekt. Een tip is om voordat je begint met tekenen even de punt van de pen in een stukje papier duwen zodat de inkt begint te vloeien.

Enkele suggesties om deze pennen te gebruiken:
 • Inkleuren van brads met kleine lijntjes en stippen of zelfs letters.
 • Inkleuren van paperclips.
 • Geef je chipboard figuren of andere hout/karton materialen iets extra’s door ze in te kleuren of er patronen op te tekenen.
 • Gebruik ze op transparante sheets of dia-raampjes.
 • Kleur je stempels ermee in en stempel dan de afbeelding op je lay-out.
 • Doodling: vooral leuk om dit te doen op een zwarte ondergrond, wat met de felle kleuren van de soufflé-pennen een leuke combinatie geeft.

Punches

Deze apparaatjes komen in verschillende vormen en maten. Ze zorgen ervoor dat je bepaalde figuren uit bijvoorbeeld cardstock of ander papier haalt en deze gebruikt voor je lay-outs.

Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken:
 • Rand-punches zorgen ervoor dat je papier een leuk randje aan de buitenkant krijgt of een patroontje net binnen de zijkanten. Je kunt dit alleen bij de hoeken doen (afhankelijk van de soort punch) maar ook alle randen langsgaan.
 • Haal met je punch figuurtjes uit het gewenste papier en plak dit op een leuke manier, bijvoorbeeld met een stukje foam voor een verhoogd effect, op je lay-out. Je kunt de figuren ook leuk inkleuren.
 • Een leuk voorbeeld is om hiervoor de soufflé pennen te gebruiken en 1 of 2 verschillende bloemen-punches. Je kleurt elke bloem apart in en daarna plaats je ze bovenop elkaar in lagen en in het midden bevestig je een brad die je vervolgens weer in de lay-out plaatst. Dit is overigens ook een goedkopere methode dan wanneer je de bloemen apart in de winkels koopt.

Let bij de aankoop van je punches ook op het gewicht van de punches en de kwaliteit. Ze zijn in het algemeen niet erg goedkoop, maar als je hierbij goed let op de kwaliteit doe je er wel lang mee en zijn ze uiteindelijk de hogere prijs waard.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Een scrapbook is een boek waarin op een creatieve en decoratieve manier foto’s en informatie wordt geplaatst. Het kan oo…
Materialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingMaterialen en gereedschap om te beginnen met scrapbookingWanneer u voor het eerst gaat scrapbooken, begint u met basisgereedschappen als een schaar en lijm. De omvang van deze h…
Scrapbook begrippen uitgelegdScrapbook begrippen uitgelegdAls je net begint met scrappen, of het nu scrap-kaarten of andere scrap-projecten zijn, kom je vast een heleboel begripp…
Paranormale cognitieve techniekenSemi-intuïtieve cognitieve technieken is een moeilijke benaming voor een aantal paranormale verschijnselen, die wel een…

Scrapbook project: Album maken van papieren zakkenScrapbook project: Album maken van papieren zakkenDit album is in korte tijd te maken en niet moeilijk om in elkaar te zetten. Juist omdat dit boekje redelijk snel en met…
Haken, de moderne trend en zijn geschiedenisHaken, de moderne trend en zijn geschiedenisHaken is een eeuwenoude bezigheid die zijn oorsprong kent rond 1800. Toch werd de handwerktechniek lang als oubollig gez…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 10-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.