Teksten op kerstkaarten

Maak je zelf je kerstkaarten, dan heb je alle vrijheid om te bepalen hoe je kaarten eruit zien. In dit artikel gaat het over de teksten op kerstkaarten. We geven je advies over de teksten op de voor, en de achterkant van je kaart. Je krijgt handige tips, voorbeelden en suggesties waarmee je gemakkelijk een passende en persoonlijke tekst voor je kerstkaart kan schrijven.

De achterkant: maak het persoonlijk

De meeste kerstkaarten hebben een wens of groet op de voorkant en een persoonlijke boodschap op de achterkant. Over de tekst op de achterkant kunnen we kort zijn: hoe persoonlijker hoe beter. Onderteken met de hand en schrijf -als dat mogelijk is- een paar regels waarmee je laat zien dat je écht even aan iemand gedacht hebt. Bij vrienden is dat vast niet zo moeilijk, bij mensen die wat verder van je staan (kennissen, collega’s, buurtgenoten), moet je misschien even in je geheugen graven, maar er is vast wel iets waar je naar kan verwijzen. Een voorbeeldwens aan een buurtgenoot: Wij proosten alvast op weer een geslaagd buurtfeest in 2010 En een voorbeeld van een wens voor een collega: Mijn wens voor komend jaar: iets minder werkstress en heel veel gezellige lunchtafelgesprekken!

Stuur je een kaart aan iemand die je niet heel goed kent, overweeg dan om niet alleen je voornaam maar ook je achternaam op de kaart te zetten. Twijfel je of de ontvanger zelfs met je volledige naam weet wie je bent, schrijf er dan iets bij waardoor ze je kunnen plaatsen. Een voorbeeld voor een kaart aan iemand uit de straat: Joost & Pleun (Dorpsstraat 17) Een voorbeeld voor een kaart aan een bekende van de hondenschool:Familie Reijnders (baasjes van Donja)

De voorkant: ik wens je…

De eerste kerstkaarten werden in de 19e eeuw verstuurd, maar de gewoonte om mensen aan het einde van het jaar iets goeds te wensen, bestaat al veel langer. De meest gebruikte wensen zijn dan ook al erg oud.
 • Prettig kerstfeest, gelukkig nieuwjaar
 • Fijne kerstdagen en een gelukkig 2010
 • Gelukkig 2010
 • De beste wensen voor het nieuwe jaar
 • Alle goeds voor het nieuwe jaar

Bovenstaande wensen sluiten aan bij de traditie en daar is niets mis mee. Wat de tekst aan originaliteit misschien een beetje tekort komt, kan je met een leuke foto gemakkelijk goedmaken. De vorm waarin je de tekst op je kaart zet maakt ook veel verschil. Je kan de tekst door een kind laten schrijven, je kan scrabbestenen gebruiken of koelkastmagneten of zelfs mensen als letters laten poseren. Vind je een traditionele tekst niet persoonlijk genoeg, dan kan je de wens verder invullen.
 • Dat al je wensen uit mogen komen
 • Gezond en gelukkig 2010
 • Een jaar vol liefde en voorspoed

Stuur je de kaart aan een bedrijf, dan kan je ook denken aan een wens als: Een productief en succesvol jaar gewenst. En ook hier kan je de tekst door de foto die je erbij kiest serieus of juist grappig laten klinken.

Woordspelletjes

Je kan bekende teksten een leuke draai geven door er net iets aan te veranderen. Zo zagen we ooit een kerstwens van een uitzendbureau met daarop de tekst De beste mensen voor 2010 Een kapper uit Den Bosch wenste zijn klanten Gelukkig nieuw haar en op een kaart met een foto van een hond met een kerstmuts stond de tekst Gelukkig kerstbeest!. Als je er even voor gaat zitten kan je zelf vast ook wel op een grappige variant komen.

Een half woord

Kerstliedjes zijn een prachtige bron van teksten die iedereen die ze leest direct in de juiste stemming brengen. Je kan ze gebruiken voor een sfeervolle en stemmige kaart maar door een foto te kiezen die de boodschap op een onverwachte manier invult, maak je er even gemakkelijk een opvallende en grappige kerstkaart mee.
 • Vrede op aarde klinkt misschien een beetje afgezaagd maar als je er een foto van twee stoeiende kinderen bij ziet, is het opeens een grappige kerstkaart.
 • De herdertjes lagen bij nachte, Zij lagen bij nacht in het veld is een leuke tekst voor een trotse hondeneigenaar of een hondenpension, maar een foto van slapende kleine kinderen (of kinderen die doen alsof ze slapen), of van de kat die op de stoel bij de open haard ligt, kan met de zelfde tekst ook heel leuk zijn.

En nog een half woord…

Als je rond kerst naar Sky radio luistert, dan valt het op dat je van de meeste kersthits die ze draaien de tekst op zijn minst herkent. Maar ook van andere kerstliedjes kan je de bekendheid gebruiken voor een goede tekst op je kaart. I’m dreaming of a white christmas… is een leuke tekst bij een foto waarop het hele gezin met ogen dicht op de grond of op het grote bed ligt.

Stille nacht, heilige nacht past bij een mooie stemmige foto maar we zagen ooit een grappige variant: een gezinsfoto waarop de monden van de kinderen met breed plakband waren afgeplakt. Andere bekende teksten waarbij je direct de melodie van het liedje in je hoofd hebt: We wish you a merry christmas en All I want for christmas…. Wil je geen complete tekst op de voorkant, dan kan je ook denken aan losse kreten als jingle bells of ho ho ho

Een blijde boodschap, diepere gedachten

Zelfs voor mensen die met kerst niet direct de geboorte van Jezus vieren, is kerst bij uitstek een moment om even stil te staan, even na te denken over het jaar dat bijna afgelopen is. Misschien kan je je eigen gedachten over kerst en de betekenis daarvan onder woorden proberen te brengen. Vind je dat moeilijk, dan kan je ook de woorden van iemand anders lenen.

Christmas is a time when you get homesick - even when you’re home. - Carol Nelson
vrij vertaald: Met kerst voel je heimwee, zelfs als je thuis bent

He who has not Christmas in his heart will never find it under a tree. - Roy L. Smith
vrij vertaald: Als je kerst niet in je hart hebt, zul je het nooit onder de boom vinden

Happy, happy Christmas, that can win us back to the delusions of our childish days; that can recall to the old man the pleasures of his youth; that can transport the sailor and the traveller, thousands of miles away, back to his own fire-side and his quiet home! - Charles Dickens, The Pickwick Papers, 1836

I will honor Christmas in my heart, and try to keep it all the year. - Charles Dickens

Remember
This December,
That love weighs more than gold!

- Josephine Dodge Daskam Bacon

vrij vertaald:
Onthoud
Dat in december
Liefde meer weegt dan goud

A Christmas candle is a lovely thing;
It makes no noise at all,
But softly gives itself away.

- Eva Logue

Christmas is not as much about opening our presents as opening our hearts. - Janice Maeditere
Vrij vertaald: Kerst gaat niet over het openen van cadeautjes, het gaat over het openen van je hart

www.gedachten-gedichten is de site van Lioba van Diest & José Dezutterindt. Je vindt er een grote collectie gedichten met een speciale afdeling kerstgedichten. Twee voorbeelden:
Eén lichtje is sterker
dan alle duisternis van de wereld


This Christmas Star
Shines bright and clear
May it guide your way
Through a Happy New Year!


Marianne Busser en Ron Schröder zijn succesvolle kinderboekenmakers. Op hun site hebben ze een paar kerstgedichtjes gezet die je voor je kerstkaarten mag gebruiken. Twee voorbeelden:
Een maagdelijk witte agenda
symbool van een open begin
ik wil je bij deze vast vragen
zet mijn naam er hier en daar in


Stap boordevol vertrouwen in het splinternieuwe jaar
maak elke dag een tikkeltje bijzonder
voor iedereen het beste - het mooiste wat er is
en telkens weer een ander prachtig wonder


Een citaat hoeft natuurlijk niet speciaal over kerst te gaan. De onderstaande tekst van Moeder Teresa gaat over vrede en die van Boeddha is een wens die het hele jaar door geldt, maar beiden sluiten prachtig aan bij het kerstgevoel.
Vrede begint met een glimlach en een glimlach is het begin van de liefde - Moeder Teresa

Moge ieder levend ding, jong of oud,
Zwak of sterk, dichtbij of ver,
Bekend of onbekend, levend, gestorven of
Nog niet geboren,
Moge ieder levend ding vol zegen zijn.
- Boeddha

Ik weet het nog niet…

Twijfel je nog, dan is er nog een allerlaatste optie: geen tekst op de voorkant. Een sterk beeld kan ook zonder tekst, een mooie kerstkaart is ook te maken met alleen een persoonlijke foto. Trouwens, je hebt de hele achterkant nog voor een kerstgroet in tekst.
© 2009 - 2024 Fotokaarten-nl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Originele kerstkaarten maken met internet en foto'sOriginele kerstkaarten maken met internet en foto'sIeder jaar verstuurt ongeveer 90% van alle Nederlanders traditiegetrouw kerstkaarten naar vrienden en familie. In vele g…
Zelf je kerstkaarten maken + tipsZelf je kerstkaarten maken + tipsWie vindt het nou niet leuk om nog een kaart te ontvangen met kerst? Tegenwoordig worden er veel minder brieven gestuurd…

Wenskaarten: meer doen met contour- of outlinestickersWenskaarten: meer doen met contour- of outlinestickersContour- of outlinestickers, je hebt ze in alle kleuren en in alle maten. Je hebt figuren en je hebt teksten. Je hebt co…
Knutselen met peuters: vervenPeuters zijn dol op het werken met verf. Plakkaatverf is het meest geschikt voor de allerkleinsten, niet in de laatste p…
Bronnen en referenties
 • De auteur van dit artikel werkt voor www.fotokaarten.nl
 • Dit artikel verscheen eerder op www.fotokaarten.nl/weblog
Reactie

Marjon de Berg, 12-11-2009
Dit is handig zeg, ik vind het ook altijd moeilijk wat ik dan op mijn kaartje moet zetten! Ik ga dit jaar mijn kaartjes maken via Poobies (http://www.poobies.nl/nl/kerstkaarten) maar nu heb ik ook ideetjes voor de teksten, super bedankt! Reactie infoteur, 22-05-2012
Ik ben niet helemaal objectief maar inderdaad, ook bij Poobies kan je mooie kaarten maken. Ze zijn alleen wel erg duur.

Fotokaarten-nl (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.