Scrapbook - de basis van stempeltechnieken

Scrapbook - de basis van stempeltechnieken Iedereen weet wat stempelen is; je doet de inkt op een stempel en drukt deze af op papier. Nu kun je het natuurlijk heel simpel houden, maar als je zelf kaarten maakt of je bezig houdt met scrapbooken, dan kun je vast heel veel doen met zo'n stempel.

Stempels

Er zijn verschillende soorten stempels die gebruikt worden bij scrapbook werkstukken en bij het maken van kaarten.
  • Unmounted stempels
  • Clearstamps
  • Mounted / kant-en klare stempels

Unmounted en Clearstamps plak je voor gebruik op een transparent stempelblok. De stempels zijn zo gemaakt dat ze vanzelf vastplakken.

Inkt

bij het inkleuren van de stempels kun je het beste een watervaste stempelinkt gebruiken, bijvoorbeeld Stazon inkt. Bij het aanbrengen van de inkt op de stempel maak je een zacht kloppende beweging, zo blijft de inkt beter aan de stempel zitten. Gebruik je een nieuwe stempel, ink deze dan eerst een paar keer in, voordat je er echt mee gaat stempelen.

Papier en potloden

Stempels kun je het beste afdrukken op papier dat vocht goed opneemt. Een voorbeeld van dit soort papier is aquarel papier. Ook scrappapier neemt vocht op en ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Je kunt dan ook direct op het gekleurde papier stempelen. De stempelafdrukken kun je op verschillende manieren inkleuren:
  • stiften
  • markers (zoals de Copic Markers)
  • aquarel potloden, eventueel verdunt met water
  • pastelpotloden, eventueel verdunt met reukloze terpentine.

Inkleuren

Wil je bij het kleuren met de potloden de kleuren uitvagen, dan doe je dit met een doezelaar. Doezelaars zijn van geperst papier af van synthetische materialen. Je gebruikt de doezelaar als volgt; kleur de delen van je afdruk in met een aantal strepen van je kleurpotlood. De doezelaar doop je vervolgens in water of turpentine en gebruik de potloodstrepen met de doezelaar om de kleuren uit te vagen. Als het potlood laagje droog is, kun je bijvoorbeeld de randen nog eens inkleuren om accenten en / of schaduwen aan te brengen.

Uitknippen en opplakken

Er zijn verschillende manieren om je stempelafdruk op je kaartje of scrap werkstuk te bevestigen. Je kunt bijvoorbeeld een vierkant, rechthoek of cirkel om je stempelafdruk tekenen en het hierlangs afknippen. Ook leuk om hiervoor speciale scharen te gebruiken waarmee je in verschillende patronen en lijnen kan knippen. Knip langs je afbeelding en je hebt een leuk randje om je afdruk. Daarnaast kun je met een kleur stempelinkt naar keuze langs de randen gaan zodat deze ook een leuk kleurtje krijgen., Een andere manier is om het plaatje langs de stempelranden zelf uit te knippen. Wees hierbij wel zorgvuldig en knip langs de zwarte randen zodat deze nog wel te zien zijn. Je kunt het plaatje met dubbelzijdig tape vastplakken. Gebruik liever dubbelzijdig tape wanneer je stempelafdrukjes opplakt in plaats van lijm. Lijm is namelijk vochtiger en kan vlekken,vouwen en verkleuringen geven op je kaartje en afdruk.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onmisbare scrapbook producten voor de juiste prijsDenk je erover om kaarten te maken of te gaan scrapbooken, dan zijn er zeker een heleboel mogelijkheden en ook producten…
Crystal Clear - Schoonheidsgeheim van de sterrenCrystal Clear behoort tot de favoriete schoonheidsbehandelingen van de sterren. Niemand minder dan Madonna, Gwyneth Palt…
Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Scrapbook of scrapbooking, hoe leer je scrappen?Een scrapbook is een boek waarin op een creatieve en decoratieve manier foto’s en informatie wordt geplaatst. Het kan oo…
Clean desk en Clear screen policyClear desk en clear screen. Letterlijk betekenen deze woorden schoon bureau en schoon scherm. Clear desk en clear screen…

Online fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyOnline fotocollages maken: populair dankzij Oprah WinfreyFoto's. Ooit van die dingen die je ophaalde bij de fotowinkel en in een album plakte met van die hoekjes. Anno nu zijn f…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foturo, Pixabay
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.