Waarom journaling je helpt je doelen en dromen waar te maken

Waarom journaling je helpt je doelen en dromen waar te maken Een journaal schrijven suf? Niet als je de nieuwe stijl journaling omarmt, waarbij je je een jaar lang richt op persoonlijke groei. Want misschien is het nooit in je opgekomen, maar het beste en leukste boek dat je ooit zult lezen schrijf je zelf. Wie besluit om een journaal bij te houden voor een heel jaar zal versteld staan hoe motiverend en inspirerend het is om uit je 'eigen boek' terug te lezen en te zien hoe je met je doelen en dromen aan de slag bent gegaan. Journaling is bedoeld om je te prikkelen, uit te dagen en je er aan te herinneren wat voor jou belangrijk is. Het is je leidraad en houvast voor een heel jaar. Maar belangrijker nog: het is de motor voor een vervuld leven. Ben je iemand die graag doelen voor zichzelf stelt aan het begin van ieder jaar? Maar komt daar vaak weinig van terecht? Leer dan bij uitstek meer over 'journaling' en ga ermee aan de slag. Want het is een van de meest krachtige technieken voor persoonlijke groei en iedereen kan het.

Wat is journaling?

Het idee achter nieuwe stijl journaling, ofwel een journaal bijhouden voor een heel jaar, is dat je een boek schrijft niet al te letterlijk op een creatieve manier, waarvan de inhoud je blijvend inspireert en motiveert. Dat doe je door je wensen, doelen en dromen op te schrijven of uit te tekenen. Met als resultaat dat als je je journaal openslaat, je een glimlach op je gezicht krijgt en de aandrang voelt om aan de slag te gaan met het waarmaken van deze doelen, dromen en plannen. Je bladert af en toe door je journaal en blijft de inhoud aanvullen al gaandeweg het jaar. Zo zie je ook wat je allemaal dat jaar al hebt bereikt. Het werkt aanstekelijk.

Een journaal is niet hetzelfde als een dagboek

Misschien schrijf je in een dagboek en denk je terwijl je dit leest: "ik houd al een dagboek bij, dat is toch hetzelfde?". Nee, journaling is iets anders dan een dagboek bijhouden. Al kan het deels met elkaar overlappen en kan een dagboeksectie onderdeel van je journaal zijn. Het doel van een dagboek is vaak een andere dan wat je met journaling wilt bereiken. Wat is het verschil?

Een dagboek gebruik je in veel gevallen om je gedachten van je af te schrijven. Dit zijn niet zelden negatieve gedachten. En het probleem met het opschrijven van negatieve gedachten is dat diezelfde innerlijke belevingen die aan deze gedachten gekoppeld zijn, terugkomen zodra je je dagboek terugleest. Dit kunnen bijvoorbeeld gevoelens zijn van verdriet, angst en eenzaamheid. Zulke gevoelens zetten je vast in plaats van dat ze je vooruit helpen.

Positieve gedachten uitwerken werkt beter

Het opschrijven van positieve gedachten werkt precies andersom. Het werkt aanstekelijk en inspirerend. Dit is nogmaals waar het om draait bij journaling. Een belangrijke vuistregel voor een journaal is dan ook dat je er alleen positieve gedachten in verwerkt. Iedere keer dat je je journaal openslaat wil je je eraan herinneren wat je doelen zijn en wat je beweegt richting die doelen. Door je alleen bewust bezig te houden met positieve gedachten wanneer je in je journaal werkt, ervaar je minder stress en ben je succesvoller in het behalen van je doelen.

Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay

Wat kan een journaal voor jou betekenen?

Wie heeft er niet bepaalde dromen en doelen? En weet ook al te goed hoe makkelijk dat dromen simpelweg dromen blijven als je er niets concreet mee doet, zoals ze opschrijven of uittekenen? Je leeft tenslotte maar één keer, en het leven gaat sneller voorbij dan je denkt. Waarom zou je je leven niet zo proberen in te richten, zoals je het graag voor je ziet?

Journaling kan daarin een drastisch verschil maken, doordat het je motiveert om je plannen en dromen op papier te zetten en er vervolgens iets actiefs mee te doen.

Als je na afloop van het jaar terugbladert in je journaal en ziet wat je allemaal hebt opgeschreven en getekend en wat je daarvan waargemaakt hebt in dat jaar, geeft dat je een kick en gevoelens van geluk. Journaling draagt op die manier ontzettend bij aan je persoonlijke groei.

Journaling boost je persoonlijke groei

Journaling is ongetwijfeld een van de meest waardevolle en leerzame dingen die je kunt doen voor jezelf. Want alles wat je in een journaal opschrijft, kliedert of tekent heeft op de een of andere manier betekenis in je leven. En door vervolgens met de inhoud van je journaal aan de slag te gaan, til je je leven naar een hoger plan.

Het resultaat kan helemaal verbluffend zijn wanneer je meerdere jaren ieder jaar een nieuw journaal bijhoudt (waarin je voortborduurt op de vorige). Journaling heeft zodoende een groot psychologisch effect. Het tekenen en schrijven in een journaal zorgt er namelijk voor dat:
  • Met wat je noteert, je wat mee gaat doen; je herinnert jezelf telkens aan wat je wilt en zet je wensen om in concrete doelen. Hierdoor zie je 'het grote plaatje' op papier en voorkom je dat je aspiraties vervliegen en in de vergetelheid raken.
  • Je helder leert visualiseren; je onderbewuste gaat met je visualisaties aan de slag en beweegt je er als het ware automatisch naartoe.
  • Je zelfbewustzijn en persoonlijke ontwikkeling groeien door middel van zelfreflectie. Het zet je aan tot nadenken over wat je wilt in je leven, waar jij laaiend enthousiast van wordt en hoe je dat vervolgens gaat bereiken.

Bron: Rayedigitaldesigns, PixabayBron: Rayedigitaldesigns, Pixabay

Hoe werk ik aan een journaal?

Nu je weet wat een journaal voor je kan betekenen, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk aan de slag. Om een journaal bij te houden heb je gelukkig echt maar heel weinig nodig. Je kunt dus al vrij snel aan de slag. Uiteraard heb je een leeg journaal nodig. Kies bij voorkeur voor een A4-formaat journaal, zodat je vrij kunt schrijven, tekenen en plakken en niet beperkt wordt in je ruimte. Ook werkt een blanco journaal vaak beter voor je creativiteit, omdat je niet wordt tegengewerkt door lijntjes. Gebruik bij voorkeur schrijfgerei in kleur (stiften, pennen, krijt etc.) Dit gaat je helpen je journaal levendiger te maken. En hoe creatiever hoe beter.

Dus wat heb je nodig:
  • Een blanco A4-journaal
  • Gekleurde pennen, potloden etc.

Vervolgens kun je aan de slag met de inhoud. Hierbij is het makkelijk om de volgende stappen aan te houden:

Stap 1. Verzamel informatie

De belangrijkste stap om mee te beginnen is informatie verzamelen. Maak voor jezelf lijstjes met je doelen voor het komende of lopende jaar. Schrijf op: je wensen, aspiraties, je waarden en normen, je bucket-list-ideeën, quotes van belangrijke leermeesters, je vakantiebestemmingen en ga zo maar door. Hoe beter je weet wat je wilt en waar je voor staat, hoe warmer je ervoor loopt om je ideeën te gaan uitvoeren. Het werkt namelijk ontzettend aanstekelijk om door te gaan zodra je bepaalde dingen kunt afstrepen omdat je ze gedaan of gehaald hebt. In die zin is het ook een soort logboek.

Stap 2. Deel je journaal op onderdelen

Deel je journaal vervolgens op in een aantal onderdelen die met jou resoneren. Dat werkt verreweg het beste. Gebruik vijf à zes woorden of levensgebieden die iets bij je raken en waar je in wilt groeien als 'titels' voor je secties. Om een aantal ideeën voor je secties te geven, denk aan de woorden: reizen, boeken, dankbaarheid, vrijheid, bucket list, werk, gezondheid, etc.

Stap 3. Werk aan de inhoud

Vul als laatste je journaal met je mooiste inhoud en belangrijker nog: lees het zoveel mogelijk terug en herinner jezelf aan de belangrijkste dingen in je leven op dit moment. Als je je ideeën wilt uittekenen, doe dat dan vooral. Het principe van een mindmap kun je in een journaal ook heel goed toepassen.

Enkele laatste tips voor journaling

De makkelijkste manier om je bewustzijn te vergroten is door aandacht te hebben voor anderen en te ontdekken wat voor hen van waarde is (geweest), wat hen vooruit heeft geholpen en waar jij wellicht ook wel iets mee wilt en kunt.

Zo ontdek je dingen die je mogelijk nog niet wist en die een vuurtje bij je aanwakkeren. Daarnaast hoef je het wiel op die manier niet zelf uit te vinden. Sommige dingen kun je net zo goed afkijken bij anderen om jezelf tijd en moeite te besparen en het proces naar persoonlijke groei te versnellen. Je moet alleen ontdekken dat je er een connectie mee hebt.

Maak daarnaast van journaling een ritueel, zodat je regelmatig aantekeningen maakt en na een jaar een vol journaal hebt. Werk bijvoorbeeld 's avonds laat met een kop koffie aan tafel aan je journaal. Of werk er juist even aan in de buitenlucht, op een leuk plekje. Voor je het weet heb je al een behoorlijke inhoud en zul je merken dat je stappen gaat zetten richten het verwezenlijken ervan.

Ga je tot slot op vakantie of ben je langer weg dan normaal gesproken? Neem je journaal dan mee. Zo heb je het altijd bij de hand als je er in wilt werken.
© 2018 - 2024 Epiphany, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Art journalen is een vorm van het bijhouden van een visueel dagboek. Niets hoeft, alles mag. Op YouTube zijn ontelbare f…
Welkom in de wereld van visualisatieWelkom in de wereld van visualisatie. Overal waar je om je heen kijkt zie je visualisaties, of het nu thuis is of op str…
Spaans, Duits, Engels & Frans journaal kijken, Waar kan dat?Spaans, Duits, Engels & Frans journaal kijken, Waar kan dat?Wanneer je het vak Frans, Duits, Engels of Spaans volgt op de middelbare school, en wanneer je hier moeite mee hebt, zou…
Sportpsychologie in het wakeboardenSportpsychologie in het wakeboardenWakeboarden is een spectaculaire watersport. De tricks en snelheid maken het tot een geliefde sport om naar te kijken én…

Jan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretJan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretIedereen heeft in zijn leven al wel eens een puzzel gemaakt. Toch zijn er veel verschillen in puzzels. Zo heb je puzzels…
Schilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen op nummer, een mooi plaatjeSchilderen was vroeger enkel voor kunstenaars weggelegd. Dit is niet langer zo. Met 'schilderen op nummer' kan iedereen…
Bronnen en referenties
Epiphany (42 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.