Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tips

Diamond painting of diamond dotting: werking, kopen en tips Op zoek naar een nieuwe en ontspannende hobby? Dan moet je zonder twijfel meer informatie inwinnen over diamond painting, ook wel diamond dotting genoemd. Hoe is de werking van diamond painting? Kristallen steentjes (nepdiamantjes) worden op een speciaal canvas doek geplakt, met als doel een afbeelding of soort schilderij te vormen. Op elk tekentje op het canvas doek moet je een kleur plakken. Alle steentjes samen vormen een mooie afbeelding. Deze afbeelding van kristallen steentjes wordt heel vaak als schilderij opgehangen in een woning. Het niveau van diamond painting is variërend. Zowel jonge als oudere mensen kunnen deze mooie hobby uitoefenen. Diamond paintings zijn verkrijgbaar in allerhande online webshops zoals Bol.com, AliExpress.com, enzovoort. Diamond painting is anno 2018 een populaire rage en kan heel wat mensen bekoren.

Wat is diamond painting of diamond dotting?

Diamond painting of diamond dotting is anno 2018 heel populair. Met een fijn pennetje dien je diamantjes op een (canvas) doek te plaatsen. Eenmaal het canvas doek met steentjes is bezet, dan heb je een mooie en prachtige afbeelding. Je kan deze tekening inlijsten en vervolgens ophangen als schilderij in je eigen woning. Er bestaan twee soorten diamond paintings:
 • Volledige painting: bij deze eerste soort dien je het canvas doek volledig te bedekken met diamantjes. Vervolgens komt er een afbeelding tevoorschijn.
 • Gedeeltelijke painting: een andere vorm van diamand dotting laat de gebruikers bepaalde diamantjes op bepaalde stukjes in het doek aanbrengen, waardoor de afbeelding meer gaat schitteren.

Benodigdheden voor diamond painting

Bij de aankoop van een pakket ‘diamond painting’, zijn in het pakket alle benodigheden aanwezig om een mooi afgewerkt canvasdoek te realiseren. Een doorsnee pakket bevat de volgende inhoud: een canvasdoek bedekt met een lijmlaag (inclusief beschermfolie), diamantjes (kristallen steentjes), een pennetje (pincet) om de diamantjes op te tillen, wax, een sorteerpotje en wat extra andere zakjes om de diamantjes te kunnen bewaren. Al de benodigde materialen zijn aanwezig in het pakket, wat het voor de gebruiker heel gemakkelijk maakt om snel en efficiënt de tekening te kunnen maken.

De werking van diamond dotting

Een pakket diamond painting wordt compleet afgeleverd waardoor men snel aan de slag kan gaan. Het is handig om de gekleurde kristalsteentjes te sorteren. Het canvas is voorzien van een lijm- of kleeflaag met een beschermfolie. Bekijk heel goed welke kant van de tekening je wil beginnen. Vervolgens klap je de beschermfolie langs deze kant om. Met het bijgeleverde pincet kan je de kristallen steentjes op de juiste plaats leggen. Op het canvasdoek zijn aanwijzingen voorzien waar de kristallen steentjes geplaatst moeten worden. Op deze manier kan de gebruiker heel snel de juiste kleur op de juiste plaats leggen. Indien het nodig is, dan kan je de steentjes goed tegen elkaar aandrukken zodat ze mooi bij elkaar aansluiten. Na het vullen van het canvas met de verschillende kleuren, verkrijg je uiteindelijk een mooi schilderij als resultaat. Wees je ervan bewust dat je genoeg geduld moet hebben om een tekening af te maken. Personen die niet graag fijn werk verrichten, zoeken dan ook beter een andere hobby.

Diamond painting: een echte rage?

Elke generatie heeft zijn rage. Anno 2018 kan men duidelijk zeggen dat diamond paintings enorm populair zijn. Echter elke rage blijft slechts een korte tijd populair. Net als de rage van de Panini-voetbalstickers en de Fidget-spinner zal ook deze rage met verloop van tijd uitdoven. Niettegenstaande blijven de herinneringen van rages heel lang in het menselijk geheugen opgeslagen.

Voor jong en oud, op elk niveau

Diamond painting heeft voor elk niveau van gebruiker een geschikt pakket. De beginners starten met een pakket dat je maar gedeeltelijk moet beplakken. Gevorderden maken sneller gebruik van de doeken die je helemaal volledig moet opvullen. Diamond painting is een ondervinding. Indien een tekening snel lukt, dan kan je snel overgaan naar een moeilijkere variant. Er is voor ieder wat wils.

Waar kan je diamond paintings kopen?

Diamond paintings zijn op verschillende locaties te koop. Het merendeel van de pakketten wordt echter heel eenvoudig online besteld via de webshops van Bol.com, AliExpress.com of Dpwinkel.nl. Diamond paintings worden minder snel verkocht via de fysieke verkooppunten van Bart Smit, Fun, Dreamland, enzovoort. Bij een eenvoudige zoekopdracht in Google kan je heel snel terugvinden waar je je geliefd pakket kan bestellen. Het beste advies is om online te bestellen, gezien het beperkt aanbod van paintings in de fysieke verkooppunten. Lees goed de omschrijving van het soort painting dat je gaat kopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Handige tips en weetjes over diamond painting

Enkele handige tips kunnen je helpen bij de realisatie van een diamond painting. Elke persoon die ermee start, moet de tips and tricks nog leren. Enkele leuke weetjes zijn mooi meegenomen.
 • Diamond paintings zijn over het algemeen niet goedkoop. Af en toe zijn er kleine paintings beschikbaar bij Action of Xenos, maar de echte grote doeken bestel je via online webshops.
 • Op de online webshop AliExpress.com vind je een groot aanbod aan paintings tegen schappelijke prijzen.Wees heel aandachtig bij je bestelling. De kostprijs is immers afhankelijk of je een gedeeltelijke painting of een volledige painting aanschaft. Zorg er dus voor dat je niet de prijs van een volledige painting betaalt, als je slechts een gedeeltelijke wou bestellen.
 • De kleinere paintings zijn vaak minder mooi en minder gedetailleerd dan de grotere paintings. Een painting van ongeveer 50 X 50 centimeter kan beschouwd worden als een grotere painting.
 • Diamond paintings zijn beschikbaar met vierkante of ronde kristallen steentjes. De ronde steentjes werken iets gemakkelijker. De vierkante steentjes zijn dan weer iets mooier als eindresultaat.
 • Op zoek naar begeleiding om je te helpen bij diamond dotting? Er zijn verschillende filmpjes op het internet te vinden hoe diamond painting in zijn werk gaat.
© 2018 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting: een schitterende hobbyDiamond dotting, ook wel diamond painting genaamd, was een jaar geleden nog volledig onbekend. Sinds 2017 is het een gek…
Diamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting: werkwijze, waar te bestellen en tipsDiamond painting is een hobby voor jong en oud. Je plakt een canvasplaat gedeeltelijk of helemaal vol met plastic diaman…
Diamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie: zeldzame aangeboren bloedafwijkingDiamond-Blackfan anemie is een zeldzame aangeboren bloedafwijking die kan leiden tot een reeks aan lichamelijke afwijkin…
Jared Diamond: portret van de schrijverJared Diamond: portret van de schrijverHij is de auteur van het boek Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Nederlandse titel: ondergang) en van Gu…

Stekjes versturen per postStekjes versturen per postKamerplanten zijn hip! Planten hebben uitstraling. Ze zijn de finishing touch aan je interieur. Ze brengen ontspanning e…
Jan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretJan Van Haasteren-puzzels, uren puzzelpretIedereen heeft in zijn leven al wel eens een puzzel gemaakt. Toch zijn er veel verschillen in puzzels. Zo heb je puzzels…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
 • Dpwinkel.nl, https://www.dpwinkel.nl/
 • Zomerspeelgoed.com, https://www.zomerspeelgoed.com/nieuws/wat-is-diamond-painting
 • Hobbypakketjes.nl, https://www.hobbypakketjes.nl/index/wat-is-diamond-painting/
Auteurjr (335 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.