XXL-dekens breien met merinolontwol
XXL-dekens en kleden zijn lekker warm en zacht. De grove textuur ontstaat wanneer er wordt gebreid met lontwol. Lontwol is ongesponnen en getwijnde schapenwol. De lont is dik en erg kwetsbaar. Je trekt het gemakkelijk uit elkaar. In gebreide vorm is het wel stevig. Voor het breien heb je dikke breinaalden of pvc buizen nodig, maar je kunt ook je armen gebruiken. Merinolontwol is een zelfreinigend, vocht- en warmteregulerend, natuurlijk product. De lange en dunne wolhaartjes maken de wol zachter dan de traditionele wol. De wol veroorzaakt ook minder snel kriebel.
Wat is lontwol?
Lontwol is niet gesponnen en getwijnde wol. De wol wordt gereinigd en dan in één richting gekamd. Er ontstaat een dikke, zachte lont die erg kwetsbaar is. Soms zitten er ook zwakke plekken in de wol, hier kan de lont breken. Lontwol trek je gemakkelijk uit elkaar. Dat is handig voor het maken van vilt. Hiervoor heb je kleine stukjes lontwol nodig. Een gebroken draad is wel gemakkelijk te herstellen. Waaier beide uiteinden uit, leg ze op elkaar en draai ze weer in een lont. Van de breuk is niets meer te zien. Lontwol is ook geschikt om mee te breien of te haken. Er ontstaat dan een werkstuk van XXL- formaat.
De voordelen van merinolontwol
De wol van een merinoschaap heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere wol. Merinowol heeft meer wolhaartjes, die ook langer en dunner zijn. Dit maakt de wol zachter, warmer en het veroorzaakt minder kriebel. De fijnheid van de wol wordt aangeduid met micron. Wol met een microngehalte onder de 24 is zeer geschikt om te dragen. Boven de 24 micron gaat de wol kriebelen. Met deze wol kun je wel dekens breien.
Wat zijn de voordelen van breien met wol?
- Het is ademend. Lichaamsvocht wordt opgenomen en naar buiten afgevoerd.
- Wol kan ongeveer een derde van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder nat aan te voelen.
- Het geeft warmte af in de winter en blijft koel in de zomer.
- Het is waterafstotend.
- Het is zelfreinigend. In wol zit lanoline, een verzachtende, beschermende en afstotende stof.
- Wol is veilig, het is brandwerend.
De verschillende lagen van wol
Wol bestaat uit verschillende lagen. In de eerste laag zit keratine, een eiwit dat vocht opneemt. Het zorgt voor een constante lichaamstemperatuur. De tweede laag bestaat uit schubben die elkaar overlappen. Ze weren het vuil af op het moment dat ze tegen elkaar aankomen. De derde laag is gekroesd. Dit heeft een isolerende werking en is waterafstotend.
Hoeveel wol heb je nodig?
De hoeveelheid wol die je nodig hebt, is mede afhankelijk van de dikte van de lont en de steek die je gebruikt. Voor het breien kun je de hele lont gebruiken, maar splitsen is ook mogelijk. Het breiwerk wordt dan minder grof. Voor een deken heb je ongeveer drie tot vijf kilo lontwol nodig. Voor een sprei acht tot tien kilo. Denk eraan dat een wollen deken altijd wat groter wordt tijdens gebruik.
Het breien
Meet een flink stuk draad af voordat je een lus maakt. Deze draad heb je nodig voor het opzetten van de steken.
- Begin met het opzetten van de steken.
- Maak een lus.
- Hier steek je de rechterarm in.
- Leg beide draden tussen je vingers en zorg dat ze gespannen staan.
- Doe de rechterarm naar beneden en steek de hand door de twee lussen.
- Trek de twee draden aan.
- Maak de rest van de lussen.
- Bij armbreien maak je lussen op je rechterarm.
- De volgende regel brei je door met de rechterhand de draad te pakken.
- Met de linkerhand haal je een lus van de rechterhand over de draad.
- Doe de linkerhand nu door de nieuwe lus en trek hem aan.
- Doe dit bij elke steek totdat het breiwerk de gewenste lengte heeft.
- Houd aan het einde een flink stuk draad over om af te hechten.
- Bij het afhechten zet je twee steken op een hand.
- Trek de achterste steek over de voorste.
- Trek de draad aan.
- Herhaal deze handeling tot de laatste steek.
- Haal de laatste steek van je hand en trek de draad erdoor.
Een groot breiwerk
Grote kleden kun je niet op de arm breien. Dan maak je de lussen en die leg je op een tafel. Met je handen haal je steeds de draad door de lus. Volg hiervoor de stappen van het armbreien. Het is niet moeilijk en je kunt je breiwerk zo groot maken als je wilt. Een groot breiwerk wordt wel erg zwaar. Door het gewicht kan de lont sneller breken.
Kun je wol wassen?
Wol bevat lanoline (wolvet) waardoor het vuilafstotend is. Je hoeft het breiwerk dus niet te wassen. Af en toe even buiten laten luchten is voldoende. Is de wol toch vervuild? Het breiwerk kan in de wasmachine, doe dit heel zorgvuldig. Was op een wolwasprogramma en gebruik een wolwasmiddel. Met de hand wassen kan ook, mits je niet te veel bewegingen maakt. Wol vervilt gemakkelijk bij bewegingen. Als je het breiwerk liever niet zelf wast, laat het dan reinigen bij de stomerij.
Leg de wol, na het wassen, liggend te drogen. De wol kan wat gaan pluizen. Trek de pluizen er niet uit maar knip ze af. Om het droogproces te bevorderen leg je een schone, droge handdoek onder het breiwerk. Rol het breiwerk op en druk het water eruit. Laat het breiwerk goed opdrogen.
Wasmiddelen
Voor het wassen van wollen producten gebruik je bij voorkeur een wolwasmiddel. Heb je dit niet in huis? Gebruik dan een milde shampoo zonder conditioner. Gebruik geen kleurwasmiddel omdat het enzymen bevat die de wolvezels oplossen. Voeg ook geen wasverzachter toe. Dit maakt de wolvezel glad waardoor het breiwerk gaat lubberen en uit model raakt.
Gekleurde wol
Spoel gekleurde wol eerst in lauw water. Als de wol afgeeft neem je nieuw water waar je een scheutje azijn aan toevoegt. Azijn fixeert de kleur. Daarna was je het uit in een sopje met wolwasmiddel.