Knifty knitting: Breien op de breiring

Breien is helemaal hip, maar in plaats van met je breinaalden aan de slag te gaan, kun je ook breien met een breiring. Breien met de breiring wordt ook wel “knifty knitting” genoemd. Wat is het en hoe doe je het? Een breiring kun je vergelijken met een punnikklosje, alleen is de breiring groter. Op de breiring kun je “breien” door de wol steeds om een pin te draaien en de lussen over te halen met een haakje. De breiringen zijn in verschillende maten verkrijgbaar en je kunt van verschillende steken en technieken gebruik maken om zo de meest uiteenlopende creaties te maken.

Tip: Zoek op YouTube naar video’s over de breiring door de zoekterm “knifty knitting” in te vullen. Je komt op deze manier heel veel lessen tegen die duidelijk laten zien hoe alles moet.

De steken opzetten

Om te kunnen beginnen met breien, moet je natuurlijk eerst de steken opzetten. Op de breiring gaat dit als volgt:
 1. Bevestig de wol aan de pin die uitsteekt door het er een paar keer er omheen te wikkelen of door de wol vast te zetten met een knoopje.
 2. Wikkel nu je draad om elke pin. Belangrijk hierbij is, dat de “mooie” kant voor de pin zit en dat de plek waarop de wol kruist, achter de pin zit.
 3. Nu kun je beginnen met breien!

De basissteken

Op de breiring kun je gebruik maken van verschillende steken, die je eventueel ook met elkaar af kunt wisselen. Voor de beginner is het handig om eerst te oefenen met de volgende twee steken:

Voor de pinnen langs

Zodra je alle steken hebt opgezet, ga je beginnen met de eerste ronde. Haal een stukje wol voor je pin langs en haal met je naald de onderste lus over het draad heen. Dit doe je ook met de resterende pinnen.

Om de pinnen heen

Deze steek gaat op dezelfde manier als het opzetten van de steken. Je wikkelt de wol om de pin heen en haalt de onderste lus over de nieuwe lus heen. Die doe je ook met de resterende pinnen.

Je kunt natuurlijk telkens dezelfde steek gebruiken, maar je kunt ze ook afwisselen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een aantal rondes de eerste steek doen en daarna een aantal rondes de andere steek. Je kunt de steken ook om en om gebruiken door bijvoorbeeld eerst voor de pin langs te breien en de volgende pin om de pin heen te breien. De mogelijkheden zijn eindeloos!

De steken afhalen

Als je breiwerk af is, moet je natuurlijk nog de steken afhalen. Dat gaat als volgt:
 1. Haal de lus van de tweede pin af en zet hem op de eerste pin.
 2. Brei de eerste pin door de onderste lus over de bovenste lus te halen.
 3. Zet de lus van de pin die je net gebreid hebt over de volgende pin.
 4. Haal de lus van de pin die erna komt over de pin waar je net een lus op hebt gezet.
 5. Brei deze pin.
 6. Vervolg deze handeling totdat je bij de laatste pin bent.
 7. Haal de laatste lus van de pin af en knip een stuk van de wol af.
 8. Haal het afgeknipte stuk wol door de laatste lus heen om de steek te “beveiligen”.

Je haalt dus steeds de tweede pin over op de eerste pin. Na het breien van de eerste pin zet je hem op de volgende pin. Dit proces herhaalt zich steeds.

De mogelijkheden op de breiring zijn eindeloos. Je kunt er eigenlijk alles op breien wat je ook met breinaalden kunt breien. Het is ook zeker een leuke activiteit om met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking te doen, omdat de handelingen die je op de breiring doet niet zo moeilijk zijn.
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Quick Knit – Breien zonder naaldenDe Quick Knit – Breien zonder naaldenMet de Quick Knit kun je breiwerkjes maken zonder het gebruik van breinaalden. Het lijkt een beetje op het punniken van…
Breien: kabels, kant, recht en averechtBreien: kabels, kant, recht en averechtHandwerken is een populaire creatieve bezigheid, vooral voor vrouwen. Er zijn allerlei mogelijkheden om te handwerken. T…
Kerstballen van piepschuimBen je op zoek naar lichte kerstballen die niet stuk vallen? Maar wil je niet van die lelijke plastic ballen in je boom?…
Het nieuwe haken: AmigurumiJe hoort en ziet het tegenwoordig steeds vaker: Amigurumi. Een nieuwe hype die is overgekomen uit Japan. Het haken van l…

Onderhoud en winterklaar maken vijverIn het najaar daalt de vijvertemperatuur doordat het buiten steeds kouder wordt. Vanwege de dalende temperaturen daalt d…
Ik kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumIk kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumKarin Fossum is een bekende Noorse schrijfster die al een mooi reportoire op haar naam heeft staan. Ze begon al op heel…
Mirjamsel (66 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.