Het verschil tussen kalligrafie en handlettering

Het verschil tussen kalligrafie en handlettering Anno 2017 zijn kalligrafie en handlettering populaire schrijftechnieken. Je ziet het dan ook veelvuldig terugkomen in het dagelijkse leven. Je ziet ze bijvoorbeeld vaak in reclameborden, logo's, kaarten en nog veel meer. Vaak wordt gedacht dat kalligrafie en handlettering hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Er zijn veel verschillen tussen kalligrafie en handlettering.

Kalligrafie

Veel mensen zien kalligrafie als een ouderwetse bezigheid. Aan de ene kant klopt dit beeld, want kalligrafie bestaat al sinds het Romeinse Rijk. Aan de andere kant bloeit de kalligrafie weer helemaal en wordt het moderner gemaakt. Kalligrafie is vandaag de dag een populaire hobby die veel mensen beoefenen.

Geschiedenis van kalligrafie

De kunst van het schoonschrift, andere benaming voor kalligrafie, bestaat al erg lang. Men begon met kalligraferen in het Romeinse Rijk. In het begin was het een taak van de slaven, maar toen het christendom in het Romeinse Rijk geaccepteerd werd, kalligrafeerden de monniken in kloosters. Ook in de middeleeuwen kalligrafeerden mensen en er ontstonden speciale gildes voor de kunst van het schoonschrift.

Vanuit Europa verspreidde het schoonschrift zich naar het Midden-Oosten en Azië. Er zijn bijvoorbeeld veel versies van de Koran waarin de woorden gekalligrafeerd zijn en ook in China en Japan wordt er tot op de dag van vandaag nog altijd veel gekalligrafeerd.

In Europa verviel de waarde van het schoonschrift na de uitvinding van de boekdrukkunst in circa het jaar 1500, maar in 1850 was er toch weer belangstelling voor kalligrafie. Veel mensen kalligraferen voor hun hobby en de kalligrafie heeft zich ontwikkeld tot een zelfstandige kunstvorm.

Benodigdheden en werkwijze van kalligrafie

Eigenlijk heb je alleen een pen in de vorm van een ganzenveer en papier nodig om aan de slag te gaan, maar verder kan het wellicht handig zijn als je een placemat en doekjes bij de hand hebt.

Wanneer je begint met kalligraferen, bedenk dan eerst wat je gaat schrijven. Daarna probeer je dat in een vloeiende beweging in één keer op te schrijven. Wanneer je de pen in verschillende houdingen houdt, verandert de dikte van de inktstreep en ziet het er mooi uit. Door vaak te oefenen met verschillende letters en woorden word je er beter in en kan het steeds mooier worden.

Extra hulpmiddelen voor kalligraferen

  • Boek: Basiscursus kalligrafie geschreven door Maureen Sullivan (verschenen in juni 2012)(Deltas Centrale uitgeveri)(ISBN 9789044732757)

Handlettering

Handlettering is ontwikkeld uit de kalligrafie en veel mensen zien het ook als moderne kalligrafie. Tegenwoordig zie je handlettering overal terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan teksten op kaarsen, schilderijen, logo's en verpakkingen.

Geschiedenis van handlettering

Handlettering heeft een veel minder lange geschiedenis, want het bestaat veel minder lang dan kalligrafie. Veel mensen noemen handlettering het moderne kalligraferen, want handlettering is ontstaan uit kalligrafie. Om ons heen gaat vrijwel alles met computers en daarom willen veel mensen af en toe ook gewoon creatief bezig zijn en dat is eigenlijk hoe handlettering is ontstaan. Het is ontspannen en je komt tot rust in het computertijdperk.

Benodigdheden en werkwijze van handlettering

Om te kunnen handletteren heb je een paar dingen nodig. Je hebt een paar pennen nodig in verschillende diktes, een potlood, een gum, papier en een liniaal.

Allereerst bedenk je wat je wilt maken, dit kan een woord of een zin zijn. Dan maak je met een liniaal hulplijnen en kader je het woord en de letters uit. Daarna kun je de letters gaan tekenen met potlood binnen de hulplijnen en als je helemaal tevreden bent, trek je dit over met een pen in de gewenste dikte. Je kunt zelf de vormen van de letters bepalen of je kan inspiratie opdoen om je heen of in verschillende handletteringboeken.

Extra hulpmiddelen en informatiebronnen voor handletteren

  • Boek: Handlettering doe je zo door Karin Luttenberg (verschenen in december 2016)(Overamstel uitgevers)(ISBN 9789048834228)
  • Boek: Werkboek Handlettering doe je zo door Karin Luttenberg (verschenen in november 2016)(Overamstel uitgevers)(ISBN 9789048837700)
  • Boek: Handlettering, doe je mee? door Karin Luttenberg (verschenen in juni 2017)(uitgeverij Big Balloon B.V)(ISBN 9789047804673)
  • Instagram: paper_fuel

Het verschil tussen kalligrafie en handlettering

Kalligrafie en handlettering zijn twee aparte bezigheden die vaak door elkaar gehaald worden. Alle twee de bezigheden hebben met letters, woorden en zinnen te maken, maar zijn niet hetzelfde. Er zijn een paar belangrijke verschillen qua techniek, benodigdheden en inhoud.

Ten eerste ben je bij kalligrafie aan het schrijven en bij handlettering ben je aan het tekenen. Elke letter is bij handlettering een kleine tekening en alle tekeningen vormen samen een woord. Bij kalligrafie teken je niet, maar schrijf je de woorden op een mooie manier.

De pen komt bij kalligrafie per woord niet van het papier, want je schrijft het woord in één keer. Bij handlettering maak je meestal losse letters in de vorm van tekeningen, dus er is een verschillende techniek nodig voor het kalligraferen en handletteren.

Verder heb je iets meer spullen nodig om te kunnen handletteren, want naast pen en papier heb je ook een liniaal, een gum en een potlood nodig. Dit komt omdat je de letters eerst moet tekenen en dat gaat niet met pen.

Het laatste verschil is het feit dat je bij kalligrafie veelal gebruikmaakt van bestaande lettertypes en bij handlettering bedenk je telkens nieuwe vormen.
© 2017 - 2024 Dnique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kunst van de kalligrafieDe kunst van de kalligrafieKalligrafie of schoonschrijven is een ontspannende activiteit waarbij uw creativiteit gestimuleerd wordt. Met de handen…
Handletteren is op een moderne wijze kalligraferenHandletteren is op een moderne wijze kalligraferenHandletteren lijkt de trend te worden in 2017, gezien de toenemende aandacht in de vorm van boeken, workshops en interne…

XXL-dekens breien met merinolontwolXXL-dekens breien met merinolontwolXXL-dekens en kleden zijn lekker warm en zacht. De grove textuur ontstaat wanneer er wordt gebreid met lontwol. Lontwol…
Trackers, logs en lists: 25 ideeën voor in de bullet journalTrackers, logs en lists: 25 ideeën voor in de bullet journalDe bullet journal-trend startte in Amerika en waaide al snel ook over naar Nederland, waar ook veel mensen toegaven aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kalligrafie
  • Boek: Handlettering doe je zo door Karin Luttenberg (verschenen in december 2016)(Overamstel uitgevers)(ISBN 9789048834228)
Dnique (20 artikelen)
Laatste update: 24-08-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.