Soorten breinaalden

Breien heeft niet veel meer nodig dan wol en naalden. Ondanks dat deze hobby weinig materiaal behoeft is er wel een overweldigende keuze in wol, naalden en ander benodigdheden. In dit artikel wordt ingegaan op de diverse soorten breinaalden, de dikte en de lengte. Een beginnend breister zal nog niet veel verschil voelen in het gebruik van plastic naalden of bamboe naalden. Hoe meer er ervaring opgedaan wordt, hoe meer voorkeur er ontwikkeld wordt voor een bepaald soort naald. Ook hangt het er vanaf met welk soort garen er gebreid wordt en wat er gebreid wordt. Elk soort naald heeft zo z'n voordeel bij het gebruik van een bepaald soort garen en patroon.

Rechte naalden

Voor de beginnende breister zijn rechte naalden een goed begin om het breien te leren omdat het de hand veel steun biedt tijdens het breien en er een knop aan het einde van de naald zit die voorkomt dat de steken er vanaf glijden. Korte naalden worden gebruikt voor kleine projecten zoals bijvoorbeeld mutsen of sokken. Langere breinaalden zijn geschikt voor projecten die breed gebreid worden zoals truien en babydekens.

Knoploze naalden

Bij patronen waar in het rond gebreid moet worden zoals een sokkenpatroon of mutspatroon worden naalden gebruikt waar geen knop aan het einde van de naald zit om te voorkomen dat de steken er af vallen. Er wordt immers in het rond gebreid met 3, 4 of zelfs 5 naalden waardoor een knop aan het einde van de naald alleen maar in de weg zou zitten.

Rondbreinaalden

Dit zijn naalden die door middel van een buigzame draad met elkaar verbonden zijn. Voor werkstukken zoals een in het rondgebreide trui zijn deze naalden heel geschikt. Voor de grotere projecten zijn er rondbreinaalden van bijvoorbeeld 80 cm lang. Voor de kleinere breiwerken voldoet bijvoorbeeld 30 cm. Voor sommige breisters is het nadeel dat je deze naalden niet onder je armen kan klemmen zodat het gevoel heerst dat er weinig houvast is. Voor grote platte breiwerken die veel steken hebben, zijn deze naalden door de lengte die ze hebben heel geschikt. In plaats van rond te breien, keer je de naald na elke toer alsof het een rechte naald betreft.

De juiste naald voor het juiste breiwerk

Breinaalden zijn van diverse materialen gemaakt die ieder weer een bepaalde eigenschap hebben in het gebruik van het soort garen en het hanteren van de naald. De juiste naald voor het juiste breiwerk vergt wat brei-ervaring om daar inzicht in te krijgen en gevoel voor te ontwikkelen.

Metalen naalden

Dit type naalden zijn glad en daarom geschikt voor het breien met mohair en schapenwol. Als je wat strak breit is het met een metalen naald ook wat makkelijker om de naald in de steek te krijgen. Metalen naalden van 8 mm of dikker kunnen wat zwaar in de hand liggen wat voor kramp kan zorgen in hand, arm of schouder.

Plastic naalden

Tijdens het breien houden plastic naalden een constante temperatuur en dat is prettig voor mensen die snel last hebben van kramp in hun handen veroorzaakt door bijvoorbeeld artritis. Bij zwaardere werkstukken is het niet raadzaam om dat op plastic naalden van 4mm of dunner te doen want dan kan de naald breken.

Bamboenaalden

Bamboe is een flexibel materiaal dat licht in gebruik is. Het voordeel van een bamboenaald is dat de steken op een regelmatige afstand van elkaar komen te liggen tijdens het breien en dat zorgt voor een mooi gelijkmatig breiwerk. Katoen garen en bamboegaren zijn geschikt garen om op deze naalden te breien. Het nadeel van deze naald kan zijn dat de dunnere variant op den duur iets krom kan trekken naar de stand van de breihouding van de handen.

Vierkante naalden

Dit is een nieuw type soort naald. De naalden die hierboven beschreven zijn, zijn allemaal cylindrisch van vorm met een punt. Vierkante naalden geven echter minder druk op de handen waardoor ze geschikt zijn voor mensen die tijdens het breien snel kramp krijgen of voor mensen die last hebben van artritis.

Naalden van rozenhout of ebbenhout

Dit zijn vrij prijzige naalden omdat ze van een natuurlijk materiaal zijn gemaakt. De naalden zijn gecoat met een waslaagje en dat maakt dat de naalden bij gebruik zacht aanvoelen en lekker in de hand liggen. Zelfs bij veel gebruik blijven ze mooi recht en zorgen, net als de bamboenaalden, voor een gelijkmatige spanning van het breiwerk.

Dikte van de breinaald

De dikte van de breinaald wordt aangegeven in millimeters. Vaak staat op de knop de dikte van de naald vermeld zodat je makkelijk kan zien met welke dikte je te maken hebt. Staat het er niet op dan is het handig om dit met bijvoorbeeld zelf door middel van een plakkertje aan het eind van de naald aan te geven. Ook bestaat er zoiets als een breinaaldenmal waarin gaatjes zijn gemaakt met het aantal millimeters er naast aangegeven. Door de naald in een gat te steken kan bepaald worden hoe dik de naald is.
© 2015 - 2024 Flierps, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Benodigdheden en materialen om te breienBenodigdheden en materialen om te breienBreien is een leuke en ontspannende hobby en het levert ook nog eens een tastbaar resultaat op. Leren breien begint met…
Garen om mee te breien en hakenHaken en breien zijn hobby's die weinig materiaal behoeven. Garen, een haaknaald of breinaalden en je komt al een heel e…
Knifty knitting: Breien op de breiringBreien is helemaal hip, maar in plaats van met je breinaalden aan de slag te gaan, kun je ook breien met een breiring. B…
De Quick Knit – Breien zonder naaldenDe Quick Knit – Breien zonder naaldenMet de Quick Knit kun je breiwerkjes maken zonder het gebruik van breinaalden. Het lijkt een beetje op het punniken van…

Waterscouting: Wat en hoeIedereen heeft wel eens gehoord van scouting, padvinderij of iets in die richting. Alle scoutinggroepen in Nederland zij…
Zelf patchwork makenZelf patchwork makenWil je weten wat je met patchwork kunt doen, dan moet je weten wat patchwork is. Patchwork, wat eigenlijk een handwerkte…
Bronnen en referenties
  • Handboek breitechnieken
Flierps (9 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.