Brei je eigen vlechtsjaal

In de koude wintermaanden is het heerlijk om lekker weg te duiken in een warme sjaal. Dat is helemaal leuk als je de sjaal zelf gebreid hebt. En of je nou een echte breifanaat bent of weinig brei-ervaring hebt, zelf je eigen sjaal breien is voor iedereen een haalbaar project. Zeker met het makkelijke patroon voor deze originele vlechtsjaal! Het unieke van een vlechtsjaal is dat hij in elkaar gevlochten wordt tijdens het breien. Er ontstaat dan een soort col die je aandoet door hem over je hoofd te trekken. De sjaal sluit daardoor perfect aan bij de hals zonder dat je hem iedere keer hoeft om te slaan.

Benodigde materialen

  • 200 gram breigaren voor breinaald dikte 7-8
  • Breinaalden dikte 8
  • Breinaalden dikte 6
  • 5 veiligheidsspelden
  • Schaar
  • Stopnaald

Keuze van het breigaren

Er zijn veel verschillende breigarens te koop, met allerlei structuren en kleuren. Bij de vlechtsjaal zijn leuke kleureffecten te bereiken door het gebruik van diverse kleuren in de verschillende banen van de vlecht. Dat kan door bollen in een verschillende kleur te kiezen, of door een bol te gebruiken met draad die langzaam van kleur verandert.

Let verder bij het uitkiezen van het breigaren op het materiaal waarvan de draad gemaakt is. Synthetische draad is vaak goedkoper, maar is minder ademend en kan statisch geladen zijn. Katoen en echte wol zijn wel iets prijziger, maar dragen prettig omdat ze niet benauwd aanvoelen.

Breigarens kun je vinden in de plaatselijke breiwinkel. Mocht je geen breiwinkel in de buurt hebben, dan is er gelukkig ook een ruim assortiment aan breigarens te koop op internet.

Toegepaste steek

De sjaal wordt volledig gebreid in boordsteek, aangezien deze steek een elastisch breisel oplevert dat lekker soepel valt. Het breien van een boordsteek doe je door 1 steek recht te breien en daarna 1 steek averecht. Zo brei je de hele naald uit. De volgende naald (de achterzijde van de sjaal) brei je op dezelfde manier. Let er daarbij op dat je de rechte steek steeds onder de rechte steek van de vorige naald breidt, en de averechte steek onder de averechte steek van de vorige naald. Voor een mooie rechte zijkant kun je ervoor kiezen om de eerste steek van elke naald niet te breien. Je zet deze steek dan gewoon ongebreid over op de andere naald, en gaat verder met het breien van de volgende steek.

Als je nog geen ervaring hebt met de verschillende breisteken, staan er op het Wolplein handige filmpjes over onder andere het opzetten van steken en de boordsteek.

Uitvoering

Gebruik een naald van dikte 8 om met de wol van je keuze 50 steken op te zetten. Als je een bredere of smallere sjaal wilt, kun je uiteraard het aantal steken ook vermeerderen of verminderen, maar zorg er altijd voor dat je een veelvoud van 5 steken opzet. Brei vervolgens 26 banen in boordsteek, dit komt neer op een stuk van ongeveer 15 cm dat een van de uiteindes van de sjaal zal worden.

Voor het eerste deel van de vlecht verdeel je de 50 steken in 5 banen van 10 steken (of in 5 banen van een ander aantal steken, als je meer of minder dan 50 steken hebt opgezet). Iedere baan brei je afzonderlijk op breinaalden van dikte 6 tot een lengte van ongeveer 12,5 cm, dit komt neer op zon 30 banen in boordsteek. Aan het einde van iedere baan rijg je de 10 steken tijdelijk op een veiligheidsspeld en knip je de draad af. Je gaat dan op dezelfde wijze verder met de volgende baan zodat je uiteindelijk 5 banen van dezelfde lengte krijgt. Als je voor wol in verschillende kleuren hebt gekozen, kun je leuke kleureffecten krijgen door bijvoorbeeld alle banen in een andere kleur te breien of de drie middelste banen in een andere kleur dan de twee buitenste banen.

Voor het middelste gedeelte van de sjaal neem je alle 50 steken weer over van de veiligheidsspelden op een naald van dikte 6. Brei vervolgens verder in boordsteek naar een naald van dikte 8 tot een lente van ongeveer 57 cm (100 banen). De lengte van het middenstuk bepaalt hoe strak de sjaal om de hals aansluit. Maak het middenstuk daarom niet te lang, want hoe minder goed de sjaal aansluit, hoe minder warm hij zal zijn. Aan de andere kant moet de sjaal uiteraard wel over het hoofd getrokken kunnen worden, dus daar moet het middenstuk wel voldoende lengte voor hebben (al zit er ook nog een beetje rek in het vlechtgedeelte van de sjaal).

Voor het tweede deel van de vlecht ga je op dezelfde manier te werk als voor het eerste deel. Verdeel de steken weer in 5 banen van 10 steken en brei deze afzonderlijk verder op breinaalden van dikte 6 tot een lengte van ongeveer 12,5 cm. Zie het voorbeeld, waarbij 3 van de 5 banen reeds gebreid zijn. Als alle banen af zijn, vouw je de sjaal dubbel en vlecht je de 5 banen door de 5 eerder gebreide banen heen. Sluit het vlechtdeel van de sjaal door alle 50 steken weer over te nemen op een breinaald van dikte 6.

Je bent nu toe aan het laatste deel van de sjaal, dat weer op breinaalden van dikte 8 gebreid wordt. Net als voor het andere uiteinde, brei je een stuk van ongeveer 15 cm in boordsteek (26 banen). Als je de juiste lengte hebt bereikt, zet je het breiwerk af met een afkantsteek. Gebruik hiervoor ook weer 1 recht gevolgd door 1 averecht. Als finishing touch werk je alle losse draadeindjes weg door ze met een stopnaald in het breiwerk te steken. Je vlechtsjaal is nu klaar!
© 2016 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Breien: kabels, kant, recht en averechtBreien: kabels, kant, recht en averechtHandwerken is een populaire creatieve bezigheid, vooral voor vrouwen. Er zijn allerlei mogelijkheden om te handwerken. T…
Benodigdheden en materialen om te breienBenodigdheden en materialen om te breienBreien is een leuke en ontspannende hobby en het levert ook nog eens een tastbaar resultaat op. Leren breien begint met…
Hoe brei je een trui met vier naaldenHoe brei je een trui met vier naaldenHou je ervan om truien te breien, maar heb je een hekel aan het in elkaar naaien van de delen? Brei dan eens een trui me…
Knifty knitting: Breien op de breiringBreien is helemaal hip, maar in plaats van met je breinaalden aan de slag te gaan, kun je ook breien met een breiring. B…

Modellen, prijzen en geschiedenis van de Jupiter jukeboxenModellen, prijzen en geschiedenis van de Jupiter jukeboxenDoor de Tweede Wereldoorlog kwam ook het Europese continent in contact met de Amerikaanse cultuur. Ook Amerikaanse bedri…
Schoenspikes: spikes onder de schoenen gebruiken bij ijzelSchoenspikes: spikes onder de schoenen gebruiken bij ijzelWil je met ijzel de kans op valpartijen op straat tot een minimum beperken dan doe je er goed aan spikes onder de schoen…
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.