Portretfotografie: tips en trucs

Portretfotografie: tips en trucs Het maken van goeie portretfoto's is een hele kunst op zich. Alleen een mooi of karakteristiek model is niet genoeg. De juiste belichting is natuurlijk van groot belang en een goede samenwerking met het model essentieel. Maar er is meer. Hieronder volgen een aantal tips en trucs om mooie portretfoto's te maken. Ga aan de slag en verbaas u over de wondere wereld van portretfotografie.

Oefenen

Een vertrouwensband met het model, goede foto-apparatuur, ervaring met belichten, het bepalen van de compositie; allemaal zaken die bepalen of u mooie fotoresultaten behaalt. Portretfotografie is net als alle andere vormen van fotografie een kwestie van geduld en oefenen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De tips in het volgende artikel helpen u er wellicht bij.

Portretfoto's: artikel voor amateurfotografen

Deze bijdrage is met name bedoeld voor amateurfotograferen die werken met een digitale spiegelreflexcamera en gebruik maken van natuurlijk licht of een externe of ingebouwde flitser. Professionele (studio-)apparatuur zoals studioflitsers en softboxen worden hier niet behandeld.

Tips voor mooie portretfoto's

Vertrouwensrelatie

Een goede vertrouwensrelatie met het model is belangrijk voor het verkrijgen van goede foto's. Als u het model al kent kunt u snel aan de slag. Werkt u met een onbekend model, neem dan even de tijd voor een praatje. Vraag naar zijn of haar hobby's en stel het model gerust. De mooiste foto's worden gemaakt als het model ontspannen is. Vaak is dit op het eind van de sessie!

Geef het model aanwijzingen

Het geven van aanwijzingen aan een model kan een groot verschil maken in het resultaat van de foto's. Het is cruciaal of het model een goede houding heeft op de foto. Ook is het belangrijk dat de armen en handen ontspannen zijn. Van de handen kunt u uiteraard ook gebruik maken op de foto. Laat het model de handen eens voor de ogen houden of ontspannen om het gezicht leggen. Het resultaat: een aparte en bijzondere foto.

Aankleding

Een goede voorbereiding begint met de kleding van het model. Als u tegen een witte achtergrond fotografeert is het leuk als het model een contrasterende kleur blouse aan heeft. Een mooie -niet te zware- makeup versterkt het beeld van het model ook. Hiernaast kan het leuk zijn om details aan te brengen, zoals een mooie bloem in het haar of een leuke hoed. Succes gegarandeerd.

Stel altijd scherp op de ogen

Ogen zeggen alles. Dit geldt ook voor portretfotografie. Ogen zeggen iets over het karakter van het model en daarmee over de foto. Stel dus altijd scherp op de ogen van het model. Gebruik hiervoor eventueel scherptevergrendeling (zie de handleiding van uw camera). Het is ook aan te raden een groot diafragma (klein getal) te gebruiken om zo min mogelijk scherpte in de achtergrond te hebben.

Camerastandpunt en gulden snede

Wanneer u uw model zo natuurlijk over wilt laten komen, kunt u de camera het beste op ooghoogte van het model houden. Hierdoor voorkomt u perspectivische vertekeningen in de foto. Over het algemeen geldt verder dat het het mooiste is wanneer u de ogen niet in het midden van de foto plaats. De ogen komen het beste uit wanneer deze iets boven de middellijn aan de zijkant worden afgebeeld (het principe van de gulden snede).

Maak gebruik van natuurlijk licht

Voor mooie portretfoto's zonder studio kunt u het beste gebruik maken van natuurlijk licht. Ga naar buiten (vermijd wel hard zonlicht) of zet het model voor een raam waar het licht mooi naar binnen valt. Het resultaat is een relatief 'zachte' foto. Ingebouwde flitsers geven over het algemeen hard licht met bijbehorende harde schaduwen. Een vervelende bijkomstigheid is ook het rode-ogen-effect. Vermijd dus zoveel mogelijk het gebruik van de ingebouwde flitser.

Mocht u toch met de flitser werken...

Als u gebruik maakt van een flitser dan is het zaak om harde schaduwvorming zoveel mogelijk te vermijden. Kijk dus naar het resultaat en laat het model eventueel van pose veranderen. Bij het gebruik van een externe flitser is het raadzaam een omnibounce te gebruiken. Deze geeft een mooi diffuus licht. Ook kunt u het beste indirect flitsen voor een mooi lichteffect en om rode ogen te vermijden. Laat het licht dus via een muur of het plafond op het model weerkaatsen.

Portretfoto's: tips tot slot

Experimenteren

Een extra tip voor het maken van mooie portretfoto's is om zoveel mogelijk foto's in verschillende belichtingstijden van het model te maken. Hiermee verhoogt u de kans op een portretfoto met mooie belichting. Experimenteer ook met in- en uitzoomen. Maak veel foto's en bekijk achteraf welke portretfoto's het beste zijn gelukt.

Neem de tijd

Reken erop dat een mooie portretfoto maken tijd kost. Gemiddeld hebben fotografen toch minstens anderhalf uur nodig om een serie goede portretfoto's te maken. Hou daarbij natuurlijk wel rekening met het model.

Cursus fotografie

Wil je echt geoefend raken in de kunst van portretfotografie? Doe dan eens een cursus portretfoto's maken. Hier leer je goed te werken met studioflitsers en/of natuurlijk licht. Natuurlijk komen ook compositie, de techniek van het belichten en andere weetjes aan bod.

Portretfotografie met studiobelichting

Mocht u zeer enthousiast raken over portretfotografie dan kunt u overwegen om professionele fotoapparatuur zoals studioflitsers, reflectieschermen en softboxen aan te schaffen. Hiermee kunt u met belichten eindeloos variëren en prachtige creatieve portretfoto's maken.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flitsers & bijbehorende accessoires voor de digitale cameraHoewel de meeste digitale spiegelreflexcamera's (SLR) tegenwoordig zijn uitgerust met een ingebouwde flitser is het soms…
Portretfotografie: wat leer je op cursus?Portret- en modelfotografie is een geliefd genre van veel amateurfotografen. Niets is zo leuk als je partner, kind of go…
Portretfotografie: hoe voorkom ik rode ogen?Vindt u portretfotografie ook zo leuk? Maar verschijnen uw partner, huisdier en kind vaak met rode ogen op de foto? Dan…
Portretfotografie, praktische tipsPortretfotografie, praktische tipsTegenwoordig beschikt iedereen wel over een camera, wat voor soort dan ook. Foto’s zijn vaak een geweldige herinnering a…

Filters voor de digitale cameraMet de komst van Photoshop en andere populaire beeldbewerkingsprogramma's is het gebruik van filters steeds minder noodz…
Silhouetten fotograferen: tips en trucsHoewel de meeste fotografen al op de beginnerscursus krijgen uitgelegd dat ze niet tegen het licht in moeten fotografere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • 101 mogelijkheden met een digitale camera- Simon Joinson
  • www.zoom.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 09-02-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.