Portretfotografie: hoe voorkom ik rode ogen?
Vindt u portretfotografie ook zo leuk? Maar verschijnen uw partner, huisdier en kind vaak met rode ogen op de foto? Dan volgen hier enkele tips om dit te voorkomen. Met softwareprogramma's kunnen rode ogen ook verwijderd worden. Maar zoals met alles geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Hoe ontstaan rode ogen?
Rode ogen op foto's ontstaan in veruit de meeste gevallen door het gebruik van flitslicht. Als de flitser afgaat wordt het licht hiervan achter in het oog teruggekaatst. Dit gebeurt door het netvlies van het oog dat rijk aan bloed is. Doordat het licht zo snel gaat heeft de pupil geen tijd om kleiner te worden. Het uiteindelijk effect op de foto is een rood oog dat er zeer onnatuurlijk uitziet.
Tips om rode ogen te voorkomen
Zet de flitser uit
Omdat flitslicht de belangrijke reden is bij het ontstaan van rode ogen is het aan te raden de flitser zoveel mogelijk uit te zetten. Als er genoeg licht is kunt u gewoon een foto zonder flits nemen. Is er te weinig licht, zoek dan zoveel mogelijk lichtbronnen op. Ga naar buiten, fotografeer binnenshuis dichtbij een raam of zet extra lampen aan. Als u het echt professioneel wilt aanpakken dan kunt u overwegen softboxen aan te schaffen.
Indirect flitsen met een externe flitser
Heeft u toch een flitser nodig omdat er gebrek aan daglicht of kunstverlichting is? Dan is het gebruik van een externe flitser aan te raden. Een externe flitser kunt u bijvoorbeeld bovenop de camera bevestigen en roteren. Als u het flitslicht via een object (zoals een witte muur) laat terugkaatsen naar de persoon die u wilt fotograferen, dan maakt u gebruik van indirect flitslicht. Hiermee voorkomt u niet alleen rode ogen, de foto heeft in veel gevallen ook meer sfeer omdat het licht diffuser verspreid is.
De voorflits gebruiken
Een voorflits is een handig 'testmiddel' op een camera. De flitser geeft een serie voorflitsen af om met de flitsmeter de belichting te berekenen. Hierna gaat de hoofdflitser pas af. Door de voorflitser te gebruiken sluiten de pupillen van de geportretteerde zich al voordat de foto wordt genomen. Hiermee heeft u veel minder kans op rode ogen. Kijk ook in uw handleiding of de functie 'onderdrukken van rode ogen' is aangegeven. Hier staat vaak beschreven hoe u de voorflits gebruikt.
Ga dichterbij de geportretteerde staan
Hoe groter de afstand tussen de camera en de geportretteerde, hoe groter de kans op rode ogen. Als u het 'rode ogen effect' dus wilt verminderen kunt u beter wat dichterbij de persoon in kwestie gaan staan. Hier zitten natuurlijk grenzen aan, de foto's worden er niet altijd mooier op. Experimenteer dus met uw camera hoe dichtbij u kan komen. Soms heeft u ook aparte lenzen nodig om heel dichtbij het onderwerp te kunnen fotograferen.
Laat het model meewerken
Hoe meer iemand recht in de camera kijkt, hoe groter de kans op rode ogen. Bij spontane opnames zie je daarom ook veel minder vaak dat het 'rode ogen effect' optreedt. Maar als u uw model wat naar beneden, naar boven of opzij laat kijken dan valt er minder licht in de ogen. Hierdoor worden rode ogen aanzienlijk minder op de foto. Een extra tip hierbij is om diverse opnames in verschillende posities van het model te maken. Dan zitten er altijd een paar geslaagde foto's tussen.
Handleiding
Het ontstaan van rode ogen is natuurlijk niet altijd te voorkomen bij het maken van portretfoto's. Zeker als u gebruik maakt van flitslicht zal het effect optreden. U kunt ervoor kiezen de flitser uit te schakelen. Bij weinig licht zal er dan wel bewegingsonscherpte optreden. Dit kunt u uiteraard voorkomen met een statief. Zoals aangegeven is het ook raadzaam om indirect te flitsen. Dit is met een externe flitser mogelijk. Raadpleeg bij de aanschaf van de camera de verkoper of de handleiding. Niet alle camera's hebben namelijk een aansluiting voor een externe flitser.
Beeldbewerking
Heeft u er alles aan gedaan om rode ogen te voorkomen op uw portretfoto's? Maar blijkt er toch een enkele foto met rode ogen tussen te zijn geslopen? Geen nood, dan kunt u natuurlijk altijd nog op de computer aan de slag. Bij de meeste beeldbewerkingsprogramma's zoals Photoshop, Photoshop elements, IrFanview of Lightroom kunt u met een simpele druk op de knop de rode ogen verwijderen. Echter, de mooiste foto's met de meest natuurlijke sfeer en uitstraling zijn de foto's waarbij het licht van te voren goed is afgesteld.
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NachtfotografieAls je het woord nachtfotografie hoort, denk je waarschijnlijk aan fotograferen midden in de nacht. Niets is minder waar…
Bronnen en referenties
- 101 mogelijkheden met een digitale camera-Simon Joinson
www.canon.nl
www.europe-nikon.com