Flitsers & bijbehorende accessoires voor de digitale camera

Hoewel de meeste digitale spiegelreflexcamera's (SLR) tegenwoordig zijn uitgerust met een ingebouwde flitser is het soms raadzaam een extra (externe) flitser aan te schaffen. Deze geven immers meer licht. Ook is de lichtstroom beheersbaarder, wordt de 'rode-ogen kans' geminimaliseerd en kan er met bepaalde flitsers schaduwvrij gefotografeerd worden. Hieronder vindt u een overzicht van verschillende soorten flitsers.

Ingebouwde flitser

Vrijwel alle SLR's bevatten een ingebouwde flitser. Deze flitsers geven over het algemeen slechts enkele meters vanaf de camera licht. Een en ander is ook afhankelijk van de ISO-waarde en de brandpuntsafstand. De reikwijdte zal doorgaans echter niet verder komen dan 3 tot maal 5 meter van de camera tot het onderwerp. De ingebouwde flitser is bij sommige camera's altijd zichtbaar. Bij andere camera's komt deze omhoog wanneer u op het flitsknopje drukt of - in het geval van een automatische flitsinstelling- het ontspanknopje ingedrukt houdt.

Slaveflitser

Om de lichtopbrengst van de flitser te verhogen zijn er tegenwoordig slave-flitsers op de markt. De slave-filtser wordt gemonteerd naast de camera en flitst automatisch met de camera mee omdat deze op de ingebouwde flitser reageert. Een bijkomend voordeel van de slaveflitser is dat het 'rode ogen-effect' minder is. De slaveflitser is namelijk verder verwijderd van de lens waardoor het rode-ogen probleem minder hardnekkig optreedt. De resultaten van de slaveflitser zijn al met al stukken beter dan met de ingebouwde flitser. De koop is dus zeker het overwegen waard voor de amateurfotograaf.

Compactflitser (Externe flitser)

Een compactflitser is het bekendste type onder de externe flitsers. De compactflitser is op een flitsschoen te bevestigen maar kan ook volledig los worden gebruikt. Het voordeel is dat deze flitser over het algemeen meer licht geeft, ook gebruikt de flitser geen stroom van de camera (batterijen). Omdat interne flitsers vaak dichtbij de lens gemonteerd zitten kunnen rode ogen makkelijk ontstaan. Net als bij de slaveflitser verkleint het gebruik van de externe flitser deze kans aanzienlijk. Bepaalde externe flitsers hebben 1 positie maar de meeste externe flitsers kunnen gekanteld worden (let hierop bij de aankoop!). Door het kantelen kunt u indirect belichten, bv via het plafond. Het resultaat is een mooi en egaal belichte foto.

Staafflitser

De staafflitser dankt zijn naam uiteraard aan de staafachtige vorm. De staafflitser is naast de camerabody gemonteerd met behulp van een beugel. Deze flitser lijkt erg op de compacte flitser en wordt ook wel reportageflitser genoemd omdat veel professionele fotografen een staafflitser gebruiken voor hun reportages. Het grote voordeel van de staafflitser is dat deze een hoog richtgetal heeft, sommigen met zelfs een bereik van wel 60 meter. Een ander voordeel van dit type flister is dat de flitskop volledig te zwenken en te kantelen is en dat een aantal handige accessoires verkrijgbaar zijn, zoals draagbare accu-packs die een groot aantal flitsen garanderen.De flitser is zowel volautomatisch als volledig handmatig in te stellen. De staafflitser is erg geschikt voor de professionele fotograaf. Voor de amateurfotograaf is de staafflitser minder praktisch en geschikt omdat deze over het algemeen redelijk kostbaar is, een grote afmeting en een dito gewicht heeft.

Ringflitser en studioflitser

Ringflitsers worden met name gebruikt bij macrofotografie. Een ringflitser, oftewel flitsbuis, schuift u om de lens heen. Hij wordt dus als het ware om het objectief gemonteerd. Hierdoor kunt u schaduwvrij fotograferen, een groot voordeel bij macrofotografie waarbij producten of voorwerpen vaak frontaal worden belicht. Ook voor portretfotografie is een ringflitser aan te raden, de ringflitser is namelijk speciaal ontworpen voor close-up fotografie en heeft zijn waarde bewezen bij het maken van mooie portretfoto's. Bij macro- en portretfotografie worden ook regelmatig losse studioflitsers gebruikt. Studioflitsers hebben vaak een grote lichtopbrengst. Ze zijn tegenwoordig zowel met als zonder accu verkrijgbaar. Studioflitsers zijn zwaar en niet portable en derhalve minder geschikt voor de amateurfotograaf.

Accessoires van de flitser op de SLR

Flitsschoen

Op de meeste SLR's zit een flitsschoen (hotshoeflits). Dit is een aansluiting voor een extern flitsapparaat. De externe flitser is zo eenvoudig te bevestigen aan de SLR.

Diffuser

Een diffuser is een kapje dat bovenop de externe flitser wordt geplaatst. Bij de staafflitser klemt men de diffuser voor de flitser. Een diffuser geeft mooi en egaal licht omdat het licht wat van de flitser afkomt gelijkmatig verspreid wordt. Ook wordt het licht hierdoor zachter en geeft het gebruik van de diffuser minder schaduwen. De aanschaf van een diffuser is beslist geen overbodige luxe!

Omnibounce

Een omnibounce is speciaal voor de staafflitser gemaakt. Dit is een halfdoorzichtig wit kapje dat om de flitser kan worden geplaatst. Het wordt ook wel een mini-softboxje genoemd. Net als de diffuser geeft het gebruik van de omnibounce een egaal verspreid en zachter licht.

Aankoop van een flitser

Bij de aankoop van de flitser is het handig op een aantal dingen te letten. Fotografeert u vooral op amateur of op professioneel niveau? In het laatste geval is het raadzaam een staafflitser aan te schaffen. Liefhebbers van macro- en portretfotografie hebben baat bij een ringflitser. De gemiddelde amateurfotograaf heeft het meeste aan de slaveflitser of een compactflitser. Houd altijd het richtgetal in de gaten. Dit is aangeduid met een GN-nummer en geeft weer op hoeveel afstand u kunt flitsen. Een richtgetal van 42 geeft bijvoorbeeld een bereik van 10 tot 15 meter. Informeer hiervoor bij uw fotograaf. Hetzelfde geldt voor de oplaadtijd die per flitser sterk verschillend is. Ook is het handig om goed na te gaan hoe flexibel de kop is. Hoe meer kantelbaar, hoe meer mogelijkheden en plezier u zult hebben van de flitser. Lees ook vooral de diverse reviews op internet!
© 2010 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portretfotografie: hoe voorkom ik rode ogen?Vindt u portretfotografie ook zo leuk? Maar verschijnen uw partner, huisdier en kind vaak met rode ogen op de foto? Dan…
Werken met flitsers: Strobist!Werken met flitsers: Strobist!Vaak denken mensen aan het gebruik van flitsers in termen als : moeilijk, vervelend, witte gezichten. Gelukkig bewijzen…
Spiegelreflex: wat moet je er mee?Spiegelreflex: wat moet je er mee?Vroeger was de keuze voor een fotocamera nog tamelijk simpel. Je kocht een 35mm camera en stopte daar een fotorolletje i…
MacrofotografieMacrofotografieMacrofotografie is een tak van fotografie waarin de nadruk wordt gelegd op de kleinste details van het onderwerp. Dit wo…

3D fotograferen een leuke hobby3D fotograferen een leuke hobby3D fotograferen is een interessante en mooie hobby waarbij u prachtige diepte foto’s zelf kunt maken. Vroeger, voor het…
Workshop nachtfotografie in Rotterdam: een verslagSinds een half decennium organiseert fotograaf Andre Nijenhuis workshops nachtfotografie in Rotterdam. Zeker eens per ma…
Bronnen en referenties
  • Het handboek digitale fotografie- Doug Harman www.fotografiebegrippen.nl www.fotomagazine.info/ www.kieskeurig.nl www.ringflitser.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.