Portretfotografie, praktische tips
Tegenwoordig beschikt iedereen wel over een camera, wat voor soort dan ook. Foto’s zijn vaak een geweldige herinnering aan een bepaalt moment, zeker als daar een persoon, of meerdere personen op staan. Portretfotografie is een bekend aspect binnen de fotografie, het wordt veel toegepast. Het lijkt heel simpel om gewoon een foto van iemand te schieten, maar met een paar kleine tips en ideeën in je achterhoofd, wordt de foto meestal veel mooier en sprekender, zonder dat hier heel veel moeite voor nodig is. Deze tips zijn over het algemeen simpel uit te voeren en voegen wel veel toe aan de foto.
Het belang van goede belichting
Bij het maken van een foto, wat voor foto dan ook, is belichting heel erg belangrijk. Bij portretfotografie zien wij dit vooral terug bij belichting in het gezicht. Het is niet mooi om hele schaduwvlakken op verkeerde plekken op het gezicht te hebben, waardoor de hele uitdrukking wegvalt. Zeker als je iemand van voren fotografeert kan dit heel erg storend zijn. Probeer het gezicht volledig belicht te laten zijn, als dit niet mogelijk is, is het belangrijk om een niet al te groot contrast in het gezicht te creëren, want dat is juist het storende. Het is vooral belangrijk dat de ogen belicht zien, dus bij minimale belichten is het verstandig daar op te focussen.
Verschillende houdingen
Een foto die constant op dezelfde manier gemaakt is, wordt vrij saai. Probeer daarom wat te experimenteren met verschillende houdingen, verschillende blikken. Draai de persoon iets om, zet hem in een andere houding, laat hem bewegen. Op die manier krijgt de foto meer actie en expressie. Door beweging in de foto te laten zien, zorg je er voor dat het beeld veel meer gaat leven, de foto spreekt op die manier veel meer aan. Je kan beter een bepaalde sfeer uitbeelden, zeker in combinatie met gebruik van bepaalde belichting.
Richten op de ogen
Bij het fotograferen van mensen, is het heel belangrijk dat je de ogen in de gaten houdt, want een bepaalde blik maakt de foto. Te veel wit in de ogen is storend, iets voor de ogen is storend, zorg ervoor dat je in de foto de blik vangt. Hierdoor wordt de foto interessant en wil je er naar blijven kijken. Het kan leuk zijn om ook hiermee te experimenteren. Laat iemand in de camera kijken, opzij, omhoog, zoek uit hoe je een foto interessant kan maken, want dit verschilt heel erg per persoon en situatie. Het is wel belangrijk om scherp te stellen op de ogen, want als de ogen niet scherp zijn, wordt het hele beeld verstoord en dat is zonde van de foto.
Compositie en uitsnede
Het volgende dat belangrijk is, is letten op hoe je de uitsnede maakt, en welke compositie interessant is. Een verkeerde uitsnede kan heel storend zijn, net de bovenkant van het haar dat mist, net een hand, of zijkant van het gezicht. Hier moet rekening mee gehouden worden, maar ook hierbij geldt dat je wel moet blijven uitproberen. Soms kan een strakkere uitsnede juist voor een leuk effect zorgen, maar let hierbij op dat het niet gaat storen in het plaatje. Zorg ervoor dat er geen grote delen van het hoofd of lichaam missen, want dat is al snel storend.
Let er op dat het plaatje interessant blijft, fijn om naar te kijken, want dat is belangrijk bij een foto. Ook compositie is belangrijk, zelfs bij portretfoto’s, waarbij het in eerste instantie minder belangrijk lijkt te zijn. Waar plaats je je model? Hoe wil je het model in verhouding met de achtergrond hebben? Het is belangrijk om daar even bij stil te staan voor je foto’s gaat maken, want een kleine aanpassing om het beeld interessanter te maken, kan in de uiteindelijke foto heel veel schelen.