recensie

Canon 10-18 mm lens EFS f/4.5 – 5.6 IS STM

Canon 10-18 mm lens EFS f/4.5 – 5.6 IS STM Groothoeklenzen geven altijd veel diepte en grandeur aan een foto, ruimtes worden ogenschijnlijk weidser en groter. Om deze eigenschappen zijn deze lenzen dan ook gewild bij elke fotograaf. 10mm groothoeklenzen zijn binnen een klein budget echter moeilijk te verkrijgen, de Canon EF-S 10-18 mm groothoeklens is dan ook voor veel beginnende fotografen een aantrekkelijke lens om aan te schaffen. De lens past zoals alle EF-S-lenzen alleen op camera’s met een EF-S-lensvatting. De 10-18mm lens laat zich niet altijd even makkelijk scherpstellen, maar met voldoende licht en eventueel een statief kunnen wel degelijk goede resultaten behaald worden. De Canon-lens EF-S 10-18mm f/4.5 – 5.6 IS STM werd 13 mei 2014 geïntroduceerd en was min of meer de opvolger van de veel duurdere Canon 10-22mm EF-S-lens. De 10-18mm lens biedt voor een relatief lage prijs een zeer lage brandpuntsafstand, voor de beginnende fotograaf komt zo een brandpuntsafstand van 10mm binnen bereik. De lens heeft een macroafstand van 22cm en dat is 3cm korter dan de Canon 18-55mm kitlens die vaak bij instapcamera's wordt geleverd zoals de Canon 1200D en 1300D.

Een bereik van 10 tot 18mm

Met een brandpuntsafstand van 10 tot 18mm kunnen echte ‘groothoekfoto’s’ worden gemaakt. Op dit soort foto’s lijken kleine ruimtes vaak veel groter en dieper. Ook zien landschappen er vaak imposant uit door de sterk aanwezige dieptewerking. Hoe kleiner de brandpuntsafstand, hoe sterker deze dieptewerking is. Een 10mm lens is dan ook zeer geschikt om grote gebouwen, bruggen of grote schepen die in de haven voor anker liggen te fotograferen. Een dergelijke lens is niet alleen geschikt voor grote objecten, soms sta je noodgedwongen heel dicht op een onderwerp maar wil je toch dat het hele onderwerp op de foto komt. Ook dan is een groothoeklens een uitkomst. Menig pers- en nieuwsfoto is bijvoorbeeld met een groothoeklens gemaakt.

Een EF-S-lensvatting

Bron: Luis García (Zaqarbal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Luis García (Zaqarbal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
EF staat voor Electro-Focus en dit is de standaard lensvatting voor Canonlenzen dat sinds 1987 bestaat. Sinds 2003 brengt Canon ook EF-S-lenzen op de markt, deze lenzen zijn speciaal ontworpen voor camera’s met een kleinere APS-C sensor, ook wel cropsensor genoemd. Een EF-S-lens komt dichter bij de sensor en zo kan een grotere beeldhoek worden bereikt. Lenzen met een EF-S-lensvatting passen niet op full-frame camera’s (met een grote sensor). Let hier op wanneer je een EF-S-lens zou willen kopen. Overigens passen EF-lenzen wel op een camera met EF-S-lensvatting, er is dan wel sprake van dat het ‘volledige plaatje’ niet op de kleine digitale sensor past en er is sprake van een ogenschijnlijk extra vergroting van 1,6 keer ten opzichte van een full-frame camera.

IS (image stabilisation) en STM

De Canon 10-18mm zoomlens beschikt over IS en dit staat voor image stabilisation. Het is een techniek om ongewenste schokken en trillingen tijdens het maken van video's te corrigeren. Het dient de aanbeveling om deze functie altijd in te schakelen, ook wanneer je fotografeert zullen foto's scherper worden. STM staat voor stepping motor en heeft betrekking op de focusring van de lens. Het scherpstellen van de lens wordt elektronisch gedaan wanneer aan de focusring wordt gedraaid, de focusring zit dus niet vast aan het voorste lenselement zoal op goedkope lenzen zonder STM. In de manualfocusmode (MF) van de lens reageert de focusring altijd, in de autofocusmode (AF) niet, tenzij de ontspanningsknop half wordt ingedrukt. Het STM-mechanisme op de Canon 10-18mm is geluidsstil, daardoor kan deze lens goed worden ingezet voor het maken van video’s waarbij geluidsstil kan worden scherpgesteld.

Scherpstellen

Bron: GodeNehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: GodeNehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Deze lens laat zich via autofocusmode (AF) vaak moeilijk scherpstellen, veel foto’s die met de losse hand zijn genomen kunnen dan teleurstellend niet scherp genoeg zijn. Toch kunnen met deze lens wel degelijk goede resultaten behaald worden, zorg ervoor dat het onderwerp goed belicht wordt en dat er veel licht in de lens valt, hoe meer licht hoe beter. Daarnaast kan via de manualfocusmode (MF) én een statief voldoende scherp gesteld worden. Voor het maken van scherpe foto’s vanuit de hand kan het beste een diafragmawaarde van f/8 tot f/11 worden gebruikt. Hoger mag ook, maar dan zorgt de lange sluitertijd er weer voor dat een foto weer onscherp kan worden. De lens geeft bij een brandpuntsafstand van 18mm een scherper resultaat in de hoeken dan bij 10mm. Wellicht dat er om die reden bij een brandpuntsafstand van 14mm een mooi compromis tussen scherpte en gewenste groothoek kan worden bereikt.

Diafragma van f/4.5 tot f/5.6

Een zoomlens in deze prijscategorie zal geen diafragmawaardes van bijvoorbeeld f/2.4 of lager weten te bereiken. De Canon 10-18mm zoomlens komt niet lager dan f/4.5 en is dan ook niet echt lichtsterk te noemen. De scherptediepte is beperkt, en hierdoor zal het door veel fotografen gewenste ‘bokeh’ (scherpe voorgrond en een wazige achtergrond) niet al te sterk zijn, maar het is met deze lens wel degelijk mogelijk om met 'bokeh' te fotograferen.

Chromatische aberratie

De lens vertoont in de hoeken wat chromatische aberratie, dat wil zeggen dat er paarse randjes ontstaan op plekken waar veel contrast aanwezig is. Bijvoorbeeld langs dunne takken van bomen die tegen een witte lucht afsteken. De meeste lenzen vertonen altijd wat chromatische abberatie dus het is niet specifiek een slechte eigenschap van deze 10-18mm lens.

Conclusie en tips

De Canon 24mm f/2.8 kan qua beeldkwaliteit een betere keuze zijn dan de Canon 10-18mm / Bron: Jorchr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Canon 24mm f/2.8 kan qua beeldkwaliteit een betere keuze zijn dan de Canon 10-18mm / Bron: Jorchr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wil je een betaalbare groothoek- en zoomlens ineen voor een redelijk betaalbare prijs dan is deze lens geschikt. Bedenk wel dat de lens niet altijd even goed scherpstelt, dit kan tot teleurstellingen leiden, maar er zullen zeker foto’s gemaakt gaan worden die voldoende scherp zijn. Vind je het niet belangrijk om in en uit te kunnen zoomen, en weet je op dit moment nog helemaal niet welk brandpuntsafstand jouw voorkeur heeft dan is het wellicht verstandiger om voor ongeveer hetzelfde geld een primelens aan te schaffen, bijvoorbeeld de Canon EF-S 24mm f/2.8 STM. Je krijgt dan weliswaar geen ‘superweidse’ landschappen op de foto, en geen spectaculaire dieptewerking, maar foto’s zullen wel vaker scherper zijn. Wil je de Canon 10-18mm wél heel graag kopen, omdat je graag een brandpuntsafstand van 10mm binnen bereik wilt hebben, ga dan vooral met een statief aan de slag en zet de lens op manual focus (MF).
© 2018 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 IIIrecensieCanon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 IIIDe Canon 18-55mm zoomlens wordt meestal als kitlens bij goedkopere Canon spiegelreflex camera’s geleverd maar is ook los…
Canon 50 mm lens EF f/1.8 STM, een must voor in de cameratasrecensieCanon 50 mm lens EF f/1.8 STM, een must voor in de cameratas50mm lenzen met een diafragmawaarde van f/1.8 zijn populaire primelenzen, zo ook die van Canon. Dit komt allereerst door…
Zenitar Fisheye 16mm F/2.8 LensBent u opzoek naar een goedkope fisheye lens en wilt u geen nog goedkopere screw-on/adaptor fisheye, dan is de Zenitar F…
De verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sDe verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sVoor Canon EOS-camera’s bestaan verschillende soorten lenzen (objectieven) en verschillende soorten lensvattingen. Een l…

De sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe digitale spiegelreflex- en systeemcamera’s van Canon beschikken over verschillende sensors met verschillende afmeting…
Objectieven en eigenschappen voor diverse soorten fotografieObjectieven en eigenschappen voor diverse soorten fotografieEen objectief van een fotocamera is als een oog dat naar een bepaald object kijkt. Het maakt als zodanig een belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GodeNehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
  • Canon EF-S 10-18mm lens
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-S_10–18mm_lens
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-S_lens_mount
  • https://www.youtube.com/watch?v=D4o4oMf3AvI (Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM lens review (with samples))
  • Afbeelding bron 1: Luis García (Zaqarbal), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: GodeNehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: Jorchr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 02-11-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.