recensieCanon 50 mm lens EF f/1.8 STM, een must voor in de cameratas
50mm lenzen met een diafragmawaarde van f/1.8 zijn populaire primelenzen, zo ook die van Canon. Dit komt allereerst door de lage prijs en daarnaast door het feit dat er foto’s met een mooie onscherpe achtergrond mee gemaakt kunnen worden. De lens is dan ook zeer geschikt voor portretfoto’s. De lens is bovendien scherp. Er kan niet mee worden in- of uitgezoomd, maar daar tegenover staat een betere beeldkwaliteit dan foto’s die met een goedkope zoomlens zijn gemaakt.
Plastic fantastic
Deze 50 mm lens heeft metalen onderdelen /
Bron: CITYEDV, PixabayDe in mei 2015 uitgebrachte Canon EF 50mm f/1.8 STM lens van Canon behoort tot de zogeheten ‘plastic fantastic’ lenzen. Dit zijn lenzen die een goede en, volgens sommigen, zelfs fantastische beeldkwaliteit leveren voor een relatief goedkope lens die uitsluitend van plastic is gemaakt, behalve dan natuurlijk de glazen lenselementen zelf. Omdat de lens simpelweg een goed scherp beeld geeft en ook nog eens een lage F-waarde van f/1.8 kan bereiken, is deze lens in menig cameratas van de met een Canon-camera fotograferende fotograaf te vinden. Deze 50mm lens is een primelens, dat wil zeggen dat er met een vaste brandpuntsafstand van 50mm wordt gefotografeerd. Deze lens is de opvolger van de Canon 50mm f/1.8 II en heeft in tegenstelling tot haar voorganger een metalen lensvatting, dus de naam ‘plastic fantastic’ gaat voor deze lens niet echt meer op.
EF-lensvatting
EF staat voor Electro-Focus en dit is de standaard lensvatting voor Canon-lenzen. Sinds 2003 brengt Canon ook EF-S-lenzen op de markt, deze lenzen zijn speciaal ontworpen voor alleen cropsensor camera’s met een EF-S-lensvatting en passen dus niet op full-frame camera’s. De EF 50mm lens heeft het voordeel op zowel camera's met een EF-lensvatting te passen als op een camera met een EF-S-lensvatting. Wanneer je nu nog met een Canon-camera met cropsensor en EF-S-lensvatting fotografeert kun je deze lens in de toekomst ook gaan gebruiken indien je op een dure full-frame camera wilt overstappen.
Vaste brandpuntsafstand van 50 mm
Deze lens heeft een vaste brandpuntsafstand van 50mm, hiermee wordt op een full-frame camera een beeld verkregen dat overeenkomt met wat het menselijk oog in het echt ziet. Een camera met een cropsensor (APS) is echter 1,6 keer kleiner dan een full-frame sensor. Dit betekent dat een lens van 50mm dan ogenschijnlijk een bereik van een 80mm lens laat zien. Fotografeer je met een cropsensor dan heb je met deze lens als het ware een 80mm lens in bezit.
Diafragma van f/1.8
Op de lens staat aangegeven dat het diafragma een bereik heeft tot maar liefst f/1.8 /
Bron: CITYEDV, PixabayDe F-waarde heeft betrekking op de opening van het diafragma en de brandpuntsafstand f. In dit geval 50 mm. Bij een F-waarde van 1.8 zal het diafragma dus 27,77 mm ver open kunnen staan. Een dergelijke lage F-waarde zul je niet snel op goedkope zoomlenzen aantreffen, deze gaan meestal tot een waarde van f/5.6, f/4.5 of f/3.5. Het grote voordeel van een lage F-waarde is de grote hoeveelheid licht dat de lens kan opvangen. En dat betekent meer helderheid, meer contrast en mooiere kleuren, hetgeen ook voor deze 50 mm lens geldt. Het tweede grote voordeel is de kleine scherptediepte die bereikt kan worden, dit zorgt voor een mooie onscherpe achtergrond terwijl het te fotograferen object er scherp op staat.
Diafragmalamellen
Deze lens heeft maar liefst zeven diafragmalamellen, de voorganger van deze lens, de Canon 50 mm f/1.8 mark II had er vijf. Dit betekent dat onscherpe achtergronden bij lichtbronnen (lantaarns, koplampen van een auto) mooie ronde cirkels laten zien in plaats van vijfhoekige cirkels. De optimale diafragmawaarden om met deze lens een goed scherp beeld te krijgen liggen voor een cropsensor camera rond de f/4 (en verder) en voor een full-frame camera rond de f/5.6 (en verder). Wanneer je een landschap fotografeert en je geen scherptediepte in je foto wilt laten zien is een waarde van f/8 of hoger aan te bevelen. Wanneer je wel zoveel mogelijk scherptediepte (bokeh) wilt laten zien lijkt de allerlaagste waarde van f/1.8 een logische keuze, maar een waarde van f/2.8 is dan net even iets scherper, terwijl er nog steeds voldoende scherptediepte te zien zal zijn.
STM en scherpstellen
De focusring van deze lens reageert niet wanneer de lens op autofocus staat ingesteld, je kan er dus gewoon aan draaien zonder dat dit effect heeft. Dit komt door het STM-mechanisme hetgeen staat voor ‘stepping motor’. STM is op veel nieuwere lenzen van Canon te vinden en richt zich met name op het maken van video’s. Wanneer echter de ontspanningsknop van de camera half wordt ingedrukt (om automatisch scherp te stellen) kan wél met de focusring worden scherpgesteld. Zo kan ook in autofocusmode toch handmatig worden scherpgesteld. In de manualfocusmode functioneert de focusring altijd, ook als de ontspanningsknop van de camera niet half wordt ingedrukt. Het scherpstelmechanisme van deze 50mm lens maakt echter wel wat geluiden en is dus niet volledig stil, iets om rekening mee te houden wanneer je deze lens ook voor video wilt gebruiken én je de interne microfoon van de camera gebruikt. Deze 50mm lens stelt scherp tot een afstand van 35cm, een standaard goedkope 18-55mm kitlens komt toch iets dichterbij, namelijk 25cm.
Primelens
Zoals gezegd is de Canon EF 50mm f/1.8 STM een primelens, het voordeel van een primelens is dat alle fabricagekosten in de kwaliteit van de lenselementen is gestopt en niet in dure mechanieken om in- en uit te kunnen zoomen. Hierdoor zijn primelenzen vaak veel scherper dan zoomlenzen in dezelfde prijscategorie. Voor wie gewend is om tijdens het fotograferen aan een zoomlens te kunnen draaien is een primelens wel even wennen. De compositie kan alleen aangepast worden door dichter of verder van het onderwerp af te gaan staan, dit heeft als voordeel dat je als fotograaf zo wel leert om zelf composities te maken. Met deze 50mm lens zullen echter veel grote objecten als gebouwen of bruggen niet op de foto passen.
De verpakking
De EF 50mm lens wordt geleverd in een fraai doosje, inbegrepen zijn een dopje op de voorkant van de lens en een draaidop op de onderkant. Er zit geen zonnekap bij.