recensie

Canon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 III

Canon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 III De Canon 18-55mm zoomlens wordt meestal als kitlens bij goedkopere Canon spiegelreflex camera’s geleverd maar is ook los verkrijgbaar. Het is een prima allround lens voor de beginnende fotograaf, met voor niet professioneel gebruik een goede beeldkwaliteit. Deze lens, die alleen geschikt is voor APS-C-camera's is zowel een groothoeklens als een lens die op ware grootte fotografeert. Bij goede belichting zal deze lens verrassend scherpe foto’s kunnen leveren.
De 18-55 zoomlens is ook verkrijgbaar met IS en STM / Bron: Squirrel photos, PixabayDe 18-55 zoomlens is ook verkrijgbaar met IS en STM / Bron: Squirrel photos, Pixabay
De Canon 18-55 EF-S-zoomlens f/3.5-5.6 mark III is dé standaard kitlens van Canon en is geïntroduceerd in 2011. Veel beginnende fotografen kopen, als ze een Canon spiegelreflexcamera kopen, een 1200D of een 1300D. Voor deze doelgroep bieden cameramerken kitpakketten aan; een camera met daarbij een goedkope lens gevoegd zodat de koper gelijk aan de slag kan. Dit soort kitlenzen zijn niet van de beste kwaliteit maar volstaan om kennis te maken met het gebruik van een spiegelreflexcamera. De 18-55mm lens is zo’n kitlens.

Een bereik van 18 tot 55mm

Met een zoombereik van 18 tot 55mm kunnen zowel 18mm groothoekfoto’s gemaakt worden als 50mm beelden op ware grootte. En met 55mm is deze lens zelfs een een kleine telelens. De kleuren van deze lens zijn niet superhelder of sprankelend, hierdoor hebben foto’s een wat doffe uitstraling. De macroafstand van 25cm is prettig, hierdoor kan de lens vrij dicht bij een object worden gehouden, een munt ter grootte van een euromuntstuk kan zo met een brandpuntsafstand van 55mm vol in beeld worden geplaatst. Bedenk wel dat hoe meer je inzoomt hoe donkerder de foto wordt vanwege het diafragma dat op 55mm niet lager kan dan f/5.6.

Scherpte

 Een 18-55mm kitlens op een Canon 1100D / Bron: Sl3p3r, Pixabay Een 18-55mm kitlens op een Canon 1100D / Bron: Sl3p3r, Pixabay
Deze 18-55mm lens laat zich via autofocusmode (te bedienen met een schakelaartje op de lens) makkelijk scherpstellen, uit de losse hand (zonder statief) kunnen prima foto’s gemaakt worden. Deze is niet superscherp maar toch zal de lens bij goede belichting regelmatig verrassen. De kwaliteit is in elk geval prima wanneer alleen foto’s hoeven te worden gemaakt voor eigen 'huis-tuin-en-keukengebruik'. Denk aan het maken van foto’s voor een eigen website of blog. In de manualfocusmode presteert deze lens goed, het scherpstellen kan dan gedaan worden door handmatig aan de focusring te draaien welke vastzit aan het voorste lenselement. Er bestaat ook een versie van deze lens die over STM (stepping motor) beschikt, er wordt dan in manualfocusmode aan een elektronische focusring gedraaid om scherp te kunnen stellen en in autofocusmode zal de lens geluidstil scherpstellen.

Een EF-S lensvatting

De 18-55mm zoomlens is ontworpen voor spiegelreflexcamera’s van Canon met een APS-C-sensor, de lensvatting is van het EF-S-type. Deze lenzen passen niet op een full-frame camera of op een camera met een APS-H-sensor, en eveneens niet op de in opkomst zijnde systeemcamera’s die een EF-M-lensvatting hebben. Overigens passen andersom Canon EF-lenzen, die al sinds 1987 bestaan wel op een camera met een EF-S-lensvatting.

EF-S-lenzen zijn te herkennen aan een wit vierkantje op de lens aan de kant die op de camera wordt gemonteerd. De lens wordt op de camera geschroefd door het witte vierkantje van de lens bij het witte vierkantje van de lensvatting van de camera te houden, vervolgens wordt de lens in deze positie in de camera gezet en kan de lens naar rechts (dat wil zeggen van je af wanneer je de lens in de rechterhand en de camera in de linkerhand hebt) worden gedraaid. Het horen van een kleine klik is een teken dat de lens vast zit.

Diafragma van f/3.5 tot f/5.6

Zoomlenzen in een lage prijscategorie zullen zelden een lage diafragmawaarde vertonen, alleen primelenzen (dit zijn lenzen die niet kunnen in- of uitzoomen) bevatten lenselementen van hogere kwaliteit welke vaak een lage diafragmawaarde toestaan. Ook deze 18-55mm zoomlens gaat niet verder dan f/3.5 op 18mm en f/5.6 op 55m, maar desondanks is dit in veel gevallen voldoende om toch voor een aardig (maar niet spectaculair) bokeh te zorgen. Je zult als gebruiker de lens meestal op 18mm zetten, want dan wordt het grootste bokeh bereikt. Zoals bekend is het diafragma van een lens sterk van invloed op de scherpte van de foto, deze lens presteert het beste wanneer een waarde van f/8 wordt gebruikt; het midden en de hoeken van het beeld zijn dan scherper dan wanneer de laagste diafragmawaarde wordt gekozen. Voor het fotograferen van landschappen en andere foto’s waarin alle beeldelementen scherp moeten zijn kan dan ook het beste een waarde van f/8 (of hoger) worden gekozen. De hoogste diafragmastanden van deze lens zijn f/22 voor 18mm en f/36 voor 55mm.

Chromatische aberratie

De lens vertoont in de hoeken van het beeld een beetje chromatische aberratie, dat wil zeggen dat er paarse randjes ontstaan op plekken waar veel contrast aanwezig is. Toch is dit verschijnsel niet in overdreven mate aanwezig en zal het door het ongeoefende oog zelden worden waargenomen.

Conclusie en tips

Deze kitlens zal niet de meest haarscherpe en sprankelende foto’s maken, maar bij goede lichtomstandigheden en voldoende natuurlijk contrast zijn mooie foto’s wel degelijk mogelijk, al blijft de ‘touch’ van het beeld altijd wat soft. De kleuren zijn niet zo levendig als bij duurdere lenzen, de lens is dan ook vooral bedoeld voor de beginnende fotograaf. Met een statief kunnen de grenzen en mogelijkheden van deze lens goed opgezocht worden. Je kan besluiten om deze lens in een kitpakket samen met een Canon camera te kopen, je zult dan snel gehecht raken aan deze sympathieke allround beginnerlens. Besluit je echter om als beginner een losse camera te kopen plus een losse lens dan kan wellicht beter voor iets meer geld een hogere kwaliteit primelens worden gekocht, bijvoorbeeld de Canon 24mm EF-S f/2.8 of de Canon 50mm EF f/1.8. Je kan dan niet in- of uitzoomen, maar foto’s zullen scherper zijn.
© 2018 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sDe verschillende lensvattingen voor Canon EOS-camera’sVoor Canon EOS-camera’s bestaan verschillende soorten lenzen (objectieven) en verschillende soorten lensvattingen. Een l…
Canon 50 mm lens EF f/1.8 STM, een must voor in de cameratasrecensieCanon 50 mm lens EF f/1.8 STM, een must voor in de cameratas50mm lenzen met een diafragmawaarde van f/1.8 zijn populaire primelenzen, zo ook die van Canon. Dit komt allereerst door…
Zenitar Fisheye 16mm F/2.8 LensBent u opzoek naar een goedkope fisheye lens en wilt u geen nog goedkopere screw-on/adaptor fisheye, dan is de Zenitar F…
Canon 10-18 mm lens EFS f/4.5 – 5.6 IS STMrecensieCanon 10-18 mm lens EFS f/4.5 – 5.6 IS STMGroothoeklenzen geven altijd veel diepte en grandeur aan een foto, ruimtes worden ogenschijnlijk weidser en groter. Om d…

De sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe sensors van Canon spiegelreflex- en systeemcamera'sDe digitale spiegelreflex- en systeemcamera’s van Canon beschikken over verschillende sensors met verschillende afmeting…
Objectieven en eigenschappen voor diverse soorten fotografieObjectieven en eigenschappen voor diverse soorten fotografieEen objectief van een fotocamera is als een oog dat naar een bepaald object kijkt. Het maakt als zodanig een belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sl3p3r, Pixabay (bewerkt)
  • Canon 18-55mm zoomlens EF-S f/3.5-5.6 mark III
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-S_18–55mm_lens
  • https://www.youtube.com/watch?v=waBjGxsGSg8
  • Afbeelding bron 1: Squirrel photos, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Sl3p3r, Pixabay
Blauwevinvis (114 artikelen)
Laatste update: 07-11-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.