Tips om er op foto's prachtig uit te zien

Tips om er op foto's prachtig uit te zien Als je denkt dat alleen diegenen die het uiterlijk of het figuur van een fotomodel hebben er op foto’s mooi uit kunnen zien, dan zit je er goed naast. Ook degenen onder ons die gezegend zijn met minder aantrekkelijke uiterlijke kenmerken kunnen namelijk leren om fotogeniek te zijn. Fotogeniek zijn heeft namelijk niets te maken met mooi zijn. Andere factoren als uitstraling en zelfverzekerdheid spelen daarbij een veel grotere rol. Daarnaast zijn er wat handige slimmigheidjes die kunt toepassen. Dus laat je veronderstellingen over het hebben van een symmetrisch gezicht of het juiste gewicht varen en doe je voordeel met deze tips, die zowel door mannen als door vrouwen kunnen worden gebruikt.

Tips om er op foto's prachtig uit te zien


Fotogeniek zijn

Onder “Fotogeniek zijn” wordt door het Van Dale woordenboek verstaan “Zich goed laten fotograferen”. Een andere definitie is: “Op een foto gunstig uitkomend.” Uit de definitie kun je dus al halen dat fotogeniek zijn een vaardigheid is, met andere woorden: iets wat je kunt leren.

Ik sta nooit mooi op een foto

Een reden waarom je dit vindt is omdat je jezelf (in de spiegel) alleen in spiegelbeeld ziet, terwijl anderen je rechtstreeks zien. En omdat de meeste van ons geen volledig symmetrisch gezicht hebben, zit er een schil tussen de wijze waarop je jezelf ziet en de wijze waarop anderen je zien.

De tips

Sluit je ogen eventjes

(Deels) gesloten ogen voorkom je door vlak voordat de foto wordt genomen je ogen even te sluiten en vervolgens langzaam te openen vóórdat de fotograaf op het knopje drukt.

Maak je hals lang

Als je je hals lang strekt en je gezicht een beetje naar voren duwt, voorkom je dat je met een onderkin wordt gefotografeerd.

Stel je hierbij voor dat je je voorhoofd naar voren steekt, en je kin een klein beetje laat zakken. Oefen deze beweging eens van tevoren, dan voelt het op het moment suprême minder onwennig.

Bestudeer je favoriete foto’s

Onderzoek waarom je zo leuk op je lievelingsfoto’s staat. Is het omdat deze vanuit een bepaalde hoek zijn genomen? Lach je op een bepaalde manier? Probeer maar eens op dezelfde manier te poseren als op deze foto’s en bekijk of je het gewenste resultaat bereikt.

Lach als een filmster

Als filmsterren op de rode loper voor de camera poseren, lachen zij allemaal op een bepaalde manier. Dit doen ze door terwijl ze glimlachen hun tong achter hun tanden te plaatsen, waarmee een te brede onnatuurlijke lach wordt voorkomen. Er zijn natuurlijke methoden voor wittere tanden; wittere tanden zijn tenslotte een sieraad voor je glimlach.

Meer is beter

Laat meer foto’s van jezelf maken. Als je denkt dat je niet fotogeniek bent, zul je je minder vaak laten fotograferen, waardoor je minder kans hebt op goede foto’s, waardoor je minder zin hebt om op de foto te gaan. Zo beland je dus in een vicieuze cirkel. Van fotomodellen worden er voor één fotoreportage in een glossy ook honderden foto’s gemaakt. Dus hoe meer foto’s je van jezelf laat maken, hoe meer kans je hebt dat er een of twee leuke tussen zitten.

Kijk even in een lamp

Als je vlak voordat je wordt gefotografeerd in een lamp kijkt, dan zullen je pupillen zich vernauwen. Hierdoor verklein je de kans op de bekende rode ogen op foto’s.

Neem een interessante hoek

Typische pose op de rode loper. / Bron: Pop Culture Geek, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Typische pose op de rode loper. / Bron: Pop Culture Geek, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De meeste mensen zien er niet op hun best uit als ze recht van voren worden gefotografeerd. Als je je hoofd driekwart van de camera weg draait dan krijgt je gezicht al wat meer diepte.

Filmsterren weten dit al jaren. Zij poseren vaak zijdelings met een hand op hun heup en hun hoofd naar de camera gedraaid.
Een bijkomend voordeel bij deze pose is dat je er ook slanker uitziet!

Kies een witte achtergrond

Als je voor een witte of licht gekleurde achtergrond staat of zit ziet je gezicht er levendiger uit. Een witte achtergrond helpt de camera ook bij het vinden van de juiste automatische instellingen voor de goede kleurbalans. Het resultaat is dat je huidskleur er op de foto niet te roze of geel uitziet.

Richt je gezicht naar een natuurlijke lichtbron

Sta niet direct onder een lamp omdat dit een vreemde schaduw over je gezicht geeft. Je kunt het beste met je gezicht naar een natuurlijke lichtbron staan; een raam bijvoorbeeld. Sta anders op een plek waar zacht licht van de zijkant over je gezicht valt.

Laat je van bovenaf fotograferen

Je staat veel mooier op een foto die van boven is genomen dan op een die van onderen is genomen. Als je langer bent dan de fotograaf, kun je bijvoorbeeld gaan zitten en op die manier voorkomen dat je van onderen wordt gefotografeerd.

Ga samen met een voorwerp op de foto

Als je met een voorwerp op de foto gaat, kan dit ervoor zorgen dat je ontspant. Als je bijvoorbeeld van tuinieren houdt kan een foto waarop je met bloemen staat meer persoonlijkheid aan de foto toevoegen.

Laat je ogen sprankelen

Als je sprankelende ogen wilt, kun je naar een lichtbron kijken. Kijk bijvoorbeeld naar een lamp of een felverlichte kerstboom. Op de foto zul je dan een mooi licht in je pupillen zien.

Zeg vooral geen "cheese"

De oude tip om “cheese” of “spekkie” (kinderen) te zeggen, werkt niet omdat je er een valse glimlach door krijgt.
Je kunt beter aan iets grappig denken of grappen maken met de fotograaf.

Dames, kies de juiste make-up

Make-up geeft net dat beetje extra omdat je je aantrekkelijke punten ermee kunt accentueren, en je minder aantrekkelijke juist camoufleren.

Lees verder

© 2014 - 2023 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonsondergang fotograferen: tips en trucsDe zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral…
Huisdieren fotograferen: tips en trucsVrijwel alle huisdierbezitters willen graag een mooie foto van hun dier aan de muur of in een album. Maar hoe maakt u zo…
Het fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappen trekt heel veel mensen aan, maar het is ook iets wat veel mensen lastig vinden. Hoe ka…
Silhouetten fotograferen: tips en trucsHoewel de meeste fotografen al op de beginnerscursus krijgen uitgelegd dat ze niet tegen het licht in moeten fotografere…

Fotograferen met een wegwerpcameraFotograferen met een wegwerpcameraDe ouderwetse wegwerpcamera's komen weer helemaal terug. Vooral onder de jongeren zijn ze erg populair. Er zijn verschil…
Lomography: de Lomo LC-ADe Lomo LC-A is de camera waardoor de wereldwijde Lomography community ontstaan is en waar de populaire applicatie Insta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quinonesnaomy, Pixabay
  • Zoom.nl
  • Dailymakeover.com
  • https://www.flickr.com/photos/popculturegeek/7188794841/in/photolist-bXfsfD-ceBPxQ-bXfYQD-ceBPCo-ceBPcG-c45iPq-ceBPnE-bXft3z-bXfshx-ceBPaQ-bXfsdT-bXfsRD-6iUSgE-ceBPNA-bXfrXK-bXfrYT-8CKMed-xRywT-ceBPvG-btJQ7i-bXfskV-JsLz3-9TJamq-9TJbSh-9TJ5eQ-dSWWTc-9TJcXd-9TFoV2-9TJ5D7-9TJ9yQ-4JcLRz-9TFpDe-9TJayN-9TFjaV-4Jjk3Q-bebi42-efwp43-9TFhsk-c4z2bY-hufexx-bVSmAH-7WTaaR-4JgWAC-9TFoGV-9TFmi6-9TFncg-55PMnd-bebokM-dSWWWZ-9TJ79W
  • Flickr.com, Worldizen Beautiful smile
  • Afbeelding bron 1: Pop Culture Geek, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 18-01-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.