Zonsondergang fotograferen: tips en trucs

De zonsondergang is een prachtig natuurverschijnsel dat veel fotografen op de gevoelige plaat vast willen leggen. Vooral op vakantie is het leuk om de zonsondergang mooi te fotograferen. In dit artikel vind je tips en trucs om de zonsondergang mooi en vooral sfeervol te fotograferen. Zo kun je met het zakken van de zon nog voor een paar unieke kiekjes zorgen.

Zonsondergang mooi fotograferen: bepaal van te voren de locatie

Goede locatie
Omdat de zonsondergang snel voorbij gaat is het aan te raden van te voren al een locatie uit te kiezen om de zonsondergang op het juiste tijdstip snel te kunnen fotograferen. Zorg dat je een goed plekje hebt waar je mooie foto's kan maken en zet desnoods al een stoel en een statief neer. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Bepaal de compositie

Als je locatie al duidelijk is kun je van te voren al de compositie van je foto bepalen. Als de zonsondergang zich dan laat zien kun je snel die prachtige kiekjes maken en de zonsondergang schitterend fotograferen.

Ken de tijden van de zonsondergang

Fotograferen betekent vaak snel in actie komen. En nog wel op het juiste moment. Bekijk dus van te voren goed hoe laat de zon begint te zakken en hoe lang je de tijd hebt voor de daadwerkelijke zonsondergang. Zorg dat je ruim van te voren klaar bent om dit mooie verschijnsel op het juiste tijdstip te fotograferen.

Zonsondergang en witbalans

Als je de witbalans op je camera handmatig in kunt stellen is het aan te raden deze op daglicht of schaduw te zetten wanneer je de zonsondergang gaat fotograferen. De automatische witbalans zorgt voor vlakke kleuren. Als je de camera op daglicht/schaduw zet krijg je warmere kleuren en dus sfeervolle foto's.

Compositie: zet iets op de voorgrond

Bij het fotograferen van een zonsondergang kan het mooi zijn om alleen de zon te fotograferen. Voor meer spectaculaire en bijzondere plaatjes is het leuker als er iets op de voorgrond wordt geplaatst. Een boom, vogel of een gebouw bijvoorbeeld. De foto krijgt meer diepte en wordt sprekender.

Keer je eens om

Het is prachtig om de zon in zijn volle aanwezigheid te fotograferen. Minstens zo mooi is om het badende licht van de zon vast te leggen. Keer je eens om voor een mooi resultaat. Ga met je rug naar de zon staan en maak vervolgens foto's van een gebouw of landschap dat in het warme zonlicht gehuld is.

Belichting

Zonsondergangstand
Een zonsondergang kun je over het algemeen prima fotograferen op de zonsondergangstand op je camera. In bepaalde situaties kan het echter mooier zijn om de camera handmatig in te stellen. Dit is zeker het geval wanneer je met je rug naar de zon staat.

Onderbelichten om zonsondergang mooi te fotograferen

Een goede truc om de zonsondergang perfect op de foto te krijgen is om de zonsondergang iets onder te belichten. Wanneer je op de juiste stand belicht kunnen de foto's namelijk wat dof worden. Met een belichting van -1 krijgt de foto meer diepte en glans. Probeer gerust verschillende belichtingstijden uit voor het beste resultaat.

Statief bij weinig licht of telezoom

Scherpe foto's

Als je de zonsondergang fotografeert door gebruik te maken van je telezoom is het aan te raden van een (mini-)statief gebruik te maken. Zo voorkom je bewegingsonscherpte en krijg je scherpe foto's. Je kunt de camera ook op een bonenzak of een stevig muurtje zetten om stabiliteit te verkrijgen.

Bewegingsonscherpte

Ook als je de belichting handmatig instelt en er is weinig licht is het gebruik van een statief goed om zo min mogelijk bewegingsonscherpte in je foto's te krijgen. Mocht je geen statief tot je beschikking hebben, schakel dan de functie 'beeldstabilisatie' van je camera aan om onscherpe foto's te voorkomen.

Experimenteer en maak veel foto's

Fotograferen is eigenlijk spelen met het licht. Bij een zonsondergang verandert het licht zo snel dat je het beste maar veel foto's kunt schieten. Elke foto moment levert weer een nieuw plaatje op. Experimenteer naar hartelust en probeer eens verschillende objectieven uit. Zo zitten er altijd wel een paar mooie foto's tussen.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…

Een zonnekap - wanneer en waarom te gebruiken?Voor wie fotografeert met een spiegel reflex camera is een zonnekap een bijna onmisbaar onderdeel. Toch ontbreekt vaak b…
Reisfotografie: dit neem je meeVeel fotoliefhebbers verheugen zich op de vakantie omdat er dan veel tijd is om te fotograferen. Eindelijk heb je de kan…
Bronnen en referenties
  • www.camera2go.nl
  • www.zoom.nl
  • 101 mogelijkheden met een digitale camera- Simon Joinson
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 28-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.