Huisdieren fotograferen: tips en trucs

Vrijwel alle huisdierbezitters willen graag een mooie foto van hun dier aan de muur of in een album. Maar hoe maakt u zo'n foto en hoe zorgt u ervoor dat uw huisdier mooi poseert? Hieronder vindt u tips en trucs voor het fotograferen van uw eigen fotomodel: uw huisdier.

Huisdierkiekjes

Huisdieren zijn populair om op de gevoelige plaat vast te leggen. Ze vormen vaak een belangrijk onderdeel van het gezin. Ook worden huisdieren vaak lang niet zo oud als u bent. Een foto vormt dan een mooie herinnering aan het dier. Alle reden om een serie mooie kiekjes van uw huisdier te maken. Enkele fotografische handigheidjes zijn hierbij onmisbaar.

Ogen fotograferen

Stel scherp op de ogen

Bij een goede portretfoto geldt vaak één belangrijke vuistregel: stel altijd scherp op de ogen! Dit geldt ook bij het fotograferen van huisdieren. De ogen geven immers emotie weer en laten veel zien van het karakter van uw huisdier. Ook als uw huisdier slaapt is het belangrijk de ogen en bijvoorbeeld wimperharen scherp vast te leggen voor een mooi portret.

Lichtpuntje in de ogen

De kop van uw huisdier krijgt nog meer 'karakter' als er een lichtpuntje in de ogen te zien is. Kijk dus of de zon mooi in de ogen valt of fotografeer in de buitenlucht. Met een lichtpuntje in de ogen kan de foto niet meer stuk.

Beeld het karakter uit

Of u nu uw hond, kat of schildpad fotografeert, het is altijd leuk om het karakter van het dier vast te leggen. Als uw kat altijd lui is, beeld deze dan vooral slapend uit. Rent uw hond graag achter stokken? Dan is het leuk een actiefoto van uw hond te maken wanneer deze buiten aan het rennen is. Heeft u een trotskijkende parkiet of een schildpad die arrogant kijkt? Wacht dan net zo lang tot uw huisdier op deze manier de wereld in kijkt.

Camerapositie

Fotografeer vanaf ooghoogte

Dieren die vanuit een staande houding worden gefotografeerd leveren vaak saaie portretten op. Hurk of ga zitten terwijl u op ooghoogte van het dier bent. Dit levert vaak een hele dynamische foto op. Bovendien is het veel gemakkelijker scherp te stellen op de ogen van uw huisdier.

Fotograferen van afstand

Om 'spontane' foto's van uw huisdier te maken is het aan te raden uw telelens of de zoomfunctie van uw camera te gebruiken. Het dier heeft dan immers niet in de gaten dat er een foto wordt gemaakt. U kunt dan ongestoord uw gang gaan en veel foto's maken.

Geduld en timing

Observeren

Dieren laten zich niet gemakkelijk sturen. Het is dan ook niet aan te raden zomaar even wat kiekjes van uw huisdier te maken. Neem vooral de tijd en observeer het dier van te voren. Hoe gedraagt hij zich? Wanneer kan ik een actiefoto maken? Hoe wil ik het dier belichten? Allemaal zaken om over na te denken om uw huisdier in de perfecte positie te fotograferen.

Speeltjes en voedsel

Dieren zijn vaak heel snel afgeleid en pijlsnel weg wanneer u net een foto wilt maken. Maar als u een speeltje van uw huisdier meeneemt of wat lievelingsvoedsel dan is het veel gemakkelijker uw huisdier te 'lokken'. Vraag desnoods een assistent om u te helpen uw huisdier in de perfecte positie te krijgen en te fotograferen.

Vermijd de flitser

Rode ogen en schitteringen

Wanneer u de flitser gebruikt schrikt een dier vaak. Het resultaat? Een mislukte foto. Ook heeft het gebruik van een flitser vaak rode ogen op de foto als gevolg. Als u uw huisdier achter glas fotografeert, geeft het gebruik van een flitser vaak ongewenste schitteringen of ziet u een afbeelding van uw flitser op de foto.

ISO-waarde

Alle reden dus om de flitser te vermijden. Mocht er echt niet genoeg licht zijn om u huisdier te fotograferen gebruik dan een zogenaamde externe flitser waarmee u indirect flitst of verhoog de gevoeligheid (ISO-waarde) van uw camera.

Achtergrond

Als u uw huisdier fotografeert is het goed om van te voren na te denken welke achtergrond u hierbij wilt. Enkele achtergronden zijn:

Wazige achtergrond

Als u een 'portretfoto' van uw huisdier wilt maken is het mooi een wazige achtergrond te hebben. Vermijd zoveel mogelijk kleuren en details in de achtergrond en fotografeer in de A-stand van uw camera. Als u een groot diafragma gebruikt krijgt u uw huisdier scherp in beeld en is de achtergrond slechts wazig te zien.

Informatie in de achtergrond

Bij bepaalde foto's van uw huisdier is het juist leuk informatie in de achtergrond weer te geven. Bijvoorbeeld als uw hond graag in de tuin verblijft of u uw paard juist in de buurt van de stal wilt fotograferen.

Witte achtergrond

Een totaalshot van uw huisdier is ook prachtig tegen een witte achtergrond. Natuurlijk is dit niet zo makkelijk te vinden als u niet over een fotostudio beschikt. Maar wie een beetje handig is met beeldbewerkingsprogramma's zoals Photoshop kan zijn gefotografeerde huisdier 'uitknippen' en tegen een witte achtergrond afbeelden.
© 2012 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Digitale fotografie voor- en nadelenDigitale fotografie voor- en nadelenHet principe van digitale fotografie is eigenlijk hetzelfde als van de traditionele fotografie. Er is een lens nodig waa…
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…

Fotografie: Diafragma/Aperture - de basicsFotografie: Diafragma/Aperture - de basicsHet diafragma (in het Engels ‘aperture’ genoemd) is één van de belangrijkste instellingen van een spiegelreflexcamera en…
Scherptediepte in de fotografie: vier bepalende factorenScherptediepte is een veelgehoord begrip in de fotografie. Door te spelen en variëren met scherptediepte kun je prachtig…
Bronnen en referenties
  • www.zoom.nl
  • 101 mogelijkheden met een digitale camera-simon joinson
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 29-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.