Het fotograferen van landschappen

Het fotograferen van landschappen Het fotograferen van landschappen trekt heel veel mensen aan, maar het is ook iets wat veel mensen lastig vinden. Hoe kan je goed in een foto vastleggen wat je voelt bij een bepaalde plek? Hoe kan je de kleuren net zo weergeven als je ze met het blote oog ziet? Het is best wel ingewikkeld, maar er zijn een paar punten die de foto veel sprekender en levendiger kunnen maken.

Het gebruik van de juiste apparatuur

Je hebt geen geweldige snelle lenzen nodig voor het fotograferen van landschappen. Over het algemeen is een landschap een stilstaand iets, waarbij we er vanuit kunnen gaan dat het niet keihard stormt. Als het beeld stilstaat, heb je dus ook geen snelle lens met groot diafragma nodig. Een statief is een veelgebruikt item bij het fotograferen van landschappen, omdat het er voor zorgt dat je de camera in de goede hoek stil krijgt. Geen trillende handen, verkeerde hoeken, of andere problemen die je zonder statief wel zou kunnen krijgen. Doordat je met een statief werkt, kan de sluitertijd langer zijn, om zo een gewenste belichting te krijgen.

Watervallen en ander stromend water

Hoewel het in sommige gevallen belangrijk is om de foto zo scherp mogelijk te maken, is dit bij water niet het geval. Hierbij is het soms juist interessant om het water te verzachten, dus met een langere sluitertijd te fotograferen. Het effect dat je daarmee creëert, kan voor apartere en originelere foto’s zorgen, meestal veroorzaakt dit een bijzonder beeld. Een andere optie die dit effect creëert, is de ISO waarde lager zetten. Problemen die je bij het fotograferen van water meestal tegenkomt, hebben te maken met de weerkaatsing van de zon in het water. Dit kan op foto’s nogal storend zijn. Door een filter op je lens te zetten, wordt dit verminderd, of zelfs helemaal voorkomen.

Ogen gericht op de horizon

Een belangrijk en herkenbaar oriëntatiepunt bij landschapsfoto’s, is de horizon. Je blik wordt altijd gezogen naar de horizon, het is dus belangrijk dat de horizon in landschapsfoto’s recht is. Een schuine horizon kan het plaatje heel erg verstoren, dat zou zonde zijn, want het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om een rechte horizon te krijgen, je moet er alleen even op letten. Wat hierbij kan helpen, is de rasterweergave. Elke camera heeft de functie om rasterlijnen weer te geven, soms is het verstandig om deze functie ook te gebruiken, zeker bij landschapsfotografie. Hierdoor kan je eigenlijk meteen zien of de horizon ook echt recht is.

Bijzondere luchten

Mooie of juist onheilspellende luchten, kunnen een landschapsfoto heel veel leven en kleur geven. Het helpt mee om net dat beetje extra sfeer en gevoel in een foto vast te leggen. Wat we hierbij kunnen gebruiken, is de tip om net voor of net na een regenbui te fotograferen. Het mooiste moment om een kleurrijke lucht op de foto te zetten is met zonsopgang, of zonsondergang, maar de andere mooie momenten zijn dus voor of na een regenbui. De lucht is op die momenten erg mooi, waardoor de foto sprekender is. Pas hierbij wel op dat je niet midden in een regenbui foto’s staat te maken, dat is niet erg goed voor je camera.

Belangrijke informatie

Er zijn ook nog een paar standaard dingen, die ervoor zorgen dat een landschapsfoto interessant is. Zorg er voor dat er geen storende elementen in beeld zijn, probeer dat te vermijden. Het is heel jammer als je een prachtig berggebied met besneeuwde bergtoppen en mooie lucht op de foto hebt, met in het midden een elektriciteitsmast. Het verstoort het plaatje en dat is heel jammer. Ook kabels, takken, of andere niet passende elementen verstoren een foto, dat is zonde. Als je je bewust wordt van composities, kan je er ook voor zorgen dat je foto interessanter wordt door juist wel iets opvallends in de voorgrond te fotograferen. Hiermee creëer je juist een beter beeld, maar hou hierbij wel rekening mee dat het onderwerp niet té afleidend is, want dan verstoort het juist het beeld weer.
© 2013 - 2024 Nikkydegraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Tips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginTips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginWanneer een dure camera met veel mogelijkheden is aangeschaft willen we daarmee het liefst zo mooi mogelijke foto's make…
Tips voor starters met fotografie: Informatie op internetTips voor starters met fotografie: Informatie op internetStarten met fotografie en het maken van mooie foto’s begint met lezen over dit onderwerp en illustraties van beroepsfoto…

Fotografie, praktische tipsFotografie, praktische tipsFotograferen kan heel leuk zijn, maar het blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn om echt op de foto te krijgen wat je…
Fotografietips voor een stedentripFotografietips voor een stedentripJe gaat een stedentrip maken of je bent van plan om een stedentrip te gaan maken. Dan neem je natuurlijk je fotocamera m…
Nikkydegraaf (18 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.