Gezichten tekenen in anime stijl: een slechterik

Wie een beetje thuis is in de Japanse tekenfilms, kent ze wel: het lijzige type met lang haar, een duistere blik en een donkere stem. Personages met dit profiel streven ernaar een of ander kwade kracht te bemachtigen en daarmee de wereld in hun macht te krijgen. Wil jij ook eens een slechterik in anime-stijl tekenen? Lees dan verder!

Stap 1: De gezichtscontouren

In deze instructie wordt uitgelegd hoe je een gezicht en profil tekent, ofwel van de zijkant bezien. Het typische louche mannelijke karakter heeft een relatief lang gezicht met scherpe lijnen. In feite zijn de contouren van het hoofd redelijk gelijkend aan de natuurlijke situatie. Geef je personage een opstaande neus; deze hoeft niet zo minuscuul te zijn als bij andere anime figuren. Hou de lipcontouren echter zo bescheiden mogelijk: volle lippen zul je zelden aantreffen.

Stap 2: De mond en de oren

Teken de mond door tussen de contouren van boven- en onderlip een lijn te trekken. Met een licht neerwaarts gerichte mondhoek kun je een wrange uitdrukking maken. Tegenwoordig zie je vaak enige afstand tussen de lipcontouren en de mondstreep; je kunt overwegen of deze tekenwijze je meer aanspreekt.

Het oor begint iets boven het achtereinde van de kaak en reikt tot aan of boven ooghoogte, afhankelijk van hoe groot je het oor wil maken. Van veel betekenis is dit onderdeel echter niet, aangezien er vaak een (gedeeltelijke) bedekking door het haar is.

Stap 3: De ogen

Geef de ogen normale menselijke afmetingen. Met een lichte bolling van het onderste ooglid is er een grimmige uitdrukking aan te brengen. Centraal neerwaarts gerichte wenkbrauwen zorgen voor een boosaardige uitstraling, vooral als de wenkbrauw aan het oog grenst. Hou de lichtreflectie subtiel, aangezien grote lichtvlekken een ongepaste schattigheid met zich meebrengen.

Stap 4: Het haar

Ongure personages worden doorgaans gekenmerkt door lang, sluik haar. Vaak valt het haar tot ruim over de schouders. Teken afzonderlijk neerhangende plukken. In het gezicht vallend haar, vooral iets voor de ogen, draagt bij aan het mysterieuze uiterlijk van je personage.

Stap 5: De afwerking

De huidskleur dient zeer bleek te zijn. Als haarkleur kan witgrijs worden gekozen, maar zwart komt ook regelmatig voor. Breng teintverschillen aan in het haar om een diepte-effect te creëren. Een lichte, onnatuurlijke oogkleur zal de boosaardige aard benadrukken. Eventueel kun je de oogcontouren zwaarder aanzetten voor een nog onheilspellender uiterlijk. Tenslotte is een schaduweffect onder de wenkbrauwen aan te raden om zijn blik geheel en al duister te maken.

Wil je meer voorbeelden zien van het geheimzinnige (en wat verwijfde) type slechterik? Zoek dan eens plaatjes op van de volgende series:
  • Inuyasha
  • Sailormoon

Lees verder

© 2009 - 2024 Teez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…
Manga: Ichigo 100%Ichigo 100% is een manga/anime die gaat over een jongen die op 4 meisjes valt. Deze 4 meisjes vallen ook op hem. Hij wil…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
Wat is beybladen en waar komt het vandaan?Bij de kinderen onder ons is een beyblade wel bekend, maar als leraar of ouder is het soms heel moeilijk om telkens mee…

De leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsDe leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsWelke vrouw heeft de langste baard, waar vind je het grootste zwembad, en welke vis heeft de meeste ogen? Informatie ove…
Winkelen: leuk of vreselijk?Voor sommigen is het een kunst, voor anderen een hobby, voor weer anderen een noodzakelijk iets en voor sommigen de hel.…
Teez (56 artikelen)
Laatste update: 26-09-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.