Gezichten tekenen in anime stijl: een jongen

Wie zich een voorstelling maakt van de Japanse tekenstijl, zal doorgaans als eerst een meisje met grote ogen en een hoog, klein neusje in gedachten krijgen. Natuurlijk worden er ook mannelijke personages in anime-stijl getekend. Hier volgen enkele richtlijnen voor het tekenen van een jongen in deze stijlvorm.

Stap 1: De gezichtscontouren

Jongens die zich nog in hun kinderjaren bevinden hebben het gezichtstype dat elders beschreven is voor het anime-meisje. De beschrijving die hier volgt heeft betrekking op jongens in de tienerleeftijd tot jongvolwassenheid. Deze hebben een wat langwerpiger gezichtsvorm, met relatief lage jukbeenderen. Het is echter moeilijk "mannelijk" te noemen: een sterke kaak ontbreekt doorgaans en de kin is al net zo fijntjes en spits als bij het vrouwelijke personage. Sterker nog, op basis van de gezichtscontouren zul je vaak niet eens kunnen bepalen of je nu met een man of een vrouw te maken hebt.

Stap 2: De ogen

De ogen van een mannelijk personage zijn wat bescheidener dan die van de vrouwen. Ze zijn een stuk kleiner en meestal breder dan dat ze hoog zijn. Zet de bovenste rand dikker aan dan de onderste rand. De binnenste rand van de oogcontour kan worden weggelaten. Door middel van het weergeven van het bovenste ooglid, vlak boven het oog, verkrijgt het een zachtaardiger voorkomen. Wenkbrauwen worden wat zwaarder aangezet dan bij vrouwelijke anime-personages.

Stap 3: De neus en de mond

Het jongensgezicht dankt zijn langere lengte aan een langere neus. Net als bij meisjes wordt de neus subtiel weergegeven. Soms beperkt het zich tot een suggestie van een neus, door middel van een streepje ter hoogte van het neustussenschot. In andere gevallen wordt ook wel iets van de neusbrug weergegeven.

De mond bevindt zich vlak onder de neus, is smal en vrijwel nooit voorzien van lipcontouren. Bij sommige personages zul je echter een brede mond getekend zien: dit geeft een ondeugende en levendige indruk.

Stap 4: Het haar

Het stereotype jongen in anime-stijl heeft een volle bos haar dat reikt tot de nek. Tevens vallen lokken haar in het gezicht. De haarstructuur kan dik en licht golvend zijn of fijntjes en stijl.

Stap 5: De afwerking

Geef bij het inkleuren je personage een lichte huidskleur. Voor het haar is het kleurenpalet minder bont dan voor meisjes. Meestal worden donkere kleuren gebruikt, zoals bruin, zeer donkerblauw of een donkere groenblauwe teint. Hier en daar kun je een glanseffect aanbrengen op het haar door halverwege op de lok een lichter kleurgebied aan te brengen. Als je het gezicht nog wat vlakjes vindt ogen, dan kun je nog enkele schaduwen creëren. Gebruikelijke plaatsen hiervoor zijn langs de neus en onder de wenkbrauwen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Teez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manga: Ichigo 100%Ichigo 100% is een manga/anime die gaat over een jongen die op 4 meisjes valt. Deze 4 meisjes vallen ook op hem. Hij wil…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…
Japanse anime - Wat is dat?De meesten mensen kennen de term wel, anime en manga. Veel mensen hebben wel eens anime gezien zonder dat door te hebben…

De leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsDe leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsWelke vrouw heeft de langste baard, waar vind je het grootste zwembad, en welke vis heeft de meeste ogen? Informatie ove…
Winkelen: leuk of vreselijk?Voor sommigen is het een kunst, voor anderen een hobby, voor weer anderen een noodzakelijk iets en voor sommigen de hel.…
Teez (56 artikelen)
Laatste update: 26-09-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.