Winkelen: leuk of vreselijk?

Voor sommigen is het een kunst, voor anderen een hobby, voor weer anderen een noodzakelijk iets en voor sommigen de hel. Winkelen. Het is af en toe echt nodig, maar meestal ook niet.

Waar komt het toch vandaan?

Vrouwen houden meer van winkelen dan mannen. Dat komt omdat vrouwen dol zijn op veel kleding, tassen en andere spullen. We willen er graag goed uit zien, en als het even kan ons huis en onze man ook. Het geeft ons een goed gevoel om ons in iets nieuws te steken. De complimenten die daar weer bij horen zijn ook egostrelend, en dus voelen we ons goed. En waarom voelen we ons dan goed? Omdat als je zo intens kunt genieten van je middagje winkelen en je aankopen je hersenen het gelukshormoon (bèta-endorfine) gaan aanmaken. En dat goede gevoel willen we vaker voelen, dus gaan we regelmatig winkelen!

Ook onze genen werken hard mee in de aandrang naar winkelen. Vroeger, toen we nog in holen leefden, was het al zo: hoe meer bezittingen je had; hoe hoger je aanzien. En dit beeld telt eigenlijk nog steeds. Alleen zijn we inmiddels in staat zelf onze spullen te kopen en hoeven we niet meer te wachten tot onze man met een dode buffel en een halve boom thuis komt. Gelukkig beginnen mannen het winkelen ook steeds meer te waarderen, er zijn zelfs mannen die nog meer kopen dan hun vrouw.

Wanneer het echt nodig is

Daar kunnen we kort in zijn: dan zul je wel moeten. Als je al een scheur hebt in je laatste spijkerbroek ben ik bang dat je gewoon moet gaan winkelen. Uiteraard kun je je keuze dan beperken tot die jeans winkels en sla je de rest gewoon over. Tenzij je de smaak te pakken krijgt natuurlijk....

Als je toch gaat omdat je moest voor die broek: kijk dan even van tevoren in je kast of er nog meer op puntje staat uit te scheuren. Dan kun je dat maar beter gelijk meenemen, dat scheelt je later weer een ritje naar die vreselijke winkels.

Met je partner

Stel je nou eens voor dat jij zelf zo dol bent op winkelen maar je partner niet. De eerste en beste tip om dit op te lossen is: laat de partner dan thuis. Hij heeft er niets aan, jij hebt er niets aan. Ga lekker met een vriendin of je moeder winkelen die het wel leuk vind om de hele middag rond te struinen. Neem iets leuks mee voor je partner als je naar huis gaat, dat wordt vaak weer wél gewaardeerd!

Als hem dan toch persé mee wilt nemen moet je dat vooral doen. Maar geef de partner niet het gevoel dat hij/zij alleen is meegevraagd om met de bagage te sjouwen. Dan zal hij de volgende keer niet met meer plezier mee gaan! Als je zelf gefrustreerd raakt omdat die geweldige broek niet in jouw maat is is het ook niet eerlijk om dat af te reageren op je partner. Hij wilde al niet mee, en dan wordt je nog onterecht boos ook!

Vaak zijn dit soort middagen voor beide partijen niet bevredigend. Diegene die van winkelen houdt baalt van het 'zure gezicht' van de partner en de partner moppert dat hij dorst heeft, blaren krijgt en het zat is. En bedenk je het volgende: jij wordt toch ook niet gedwongen naar voetbal te kijken, mee te pokeren en te knutselen aan zijn auto? Sleep hem dan ook niet tegen zijn zin in mee!

Internet

Voor velen is online shoppen de oplossing geworden. Je kunt alles zo bestellen en het wordt netjes opgestuurd. Er zitten wel een paar nadelen aan vast:
  • je hebt de kleding niet meteen
  • niet iedere online winkel is betrouwbaar
  • als het niet past moet er een nieuw item opgestuurd worden i.p.v dat je een andere maat uit het rek pakt
  • je hebt vaak met verzendkosten te maken

Toch zitten er ook voordelen aan. Je hebt geen benzine kosten, geen parkeerkosten en je kunt het op ieder gewenst moment doen. Het online shoppen is in ieder geval steeds meer in opkomst. Voor diegenen die winkelen echt haten is het nu al een ideale oplossing om zichzelf het leed van winkelen te besparen. De rest volgt ook wel, maar hecht gewoon ook heel veel waarde aan de gezelligheid in winkelstraten.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom zijn vrouwen gek op uitverkoop?De meeste vrouwen zijn gek op shoppen. Wanneer de uitverkoop start rennen veel Nederlandse vrouwen massaal naar de winke…
De voor- en nadelen van online shoppenDe voor- en nadelen van online shoppenHet is in deze tijd niet meer weg te denken en we doen het steeds vaker: online shoppen. De webwinkels schieten de grond…
Designer outlet en outlet shoppenDesigner outlet en outlet shoppenDesigner outlet is dure en exclusieve merk kleding kopen tegen veel goedkopere prijzen, in grote en stijlvolle shoppingc…

Gezichten tekenen in anime stijl: een meisjeDe Japanse tekenwereld houdt er zo haar eigen schoonheidsideaal op na. Je kent ze wel, die meisjes met hun wel érg grote…
Zelf kralen maken van Fimo kleiFimo is een zachte polymeer klei die je voor veel verschillende toepassingen kunt gebruiken. Je kunt er zelfs je eigen s…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.