Gezichten tekenen in anime stijl: een meisje

De Japanse tekenwereld houdt er zo haar eigen schoonheidsideaal op na. Je kent ze wel, die meisjes met hun wel érg grote ogen en de meest bijzondere haarkleuren. Ben jij gecharmeerd van de gezichten van deze anime-meisjes en zou je ze ook graag willen kunnen tekenen? Lees dan verder!

Stap 1: De gezichtscontouren

Het is het handigst om te beginnen met het schetsen van de contouren van het hoofd. Op deze wijze kun je bepalen hoe groot het hoofd moet worden en van welke hoek het bekeken wordt. In dit voorbeeld tekenen we een gezicht op driekwart, ofwel schuin bekeken.

Hoe ronder het gezicht, des te schattiger zal het worden. Bovendien zijn langwerpiger gezichten meestal voorbehouden aan mannelijke personages. Bij het schetsen van de hoofdcontour kun je dan ook in eerste instantie uitgaan van een cirkelvorm. "Boetseer" deze vervolgens wat bij door het voorhoofd af te platten. De kin is spits; vaak ontbreekt een afronding. Aan de achter- en zijkant is als het ware een stuk nek weggehakt. Hierdoor resteert slechts een dun stokje om het gewicht van het hoofd te dragen... maar daar hebben de tekenpersonages blijkbaar geen last van. Op deze manier hebben ze wel een wat sierlijker vormgeving.

In deze eerste opzet van het hoofd kun je enkele hulplijnen aanbrengen, waaronder de middellijn van het hoofd en de lijnen waarop je de ogen, neus en mond wilt plaatsen. Dit geeft je een indruk van de verhoudingen en voorkomt dat je later scheve gezichtstrekken tekent.

Stap 2: De ogen

De ogen zijn de meest sprekende onderdelen van het gezicht. In tegenstelling tot menselijke ogen, zijn de ogen van anime-meisjes hoger dan dat ze breed zijn. De onderrand van het oog bevindt zich net boven de jukbeenderen. Maak de ogen groot, maar zorg er wel voor dat er genoeg ruimte overblijft voor het voorhoofd. Plaats ze bovendien niet te dicht bij elkaar; een tussenafstand van 1,5 oogbreedte is een redelijke richtlijn. Vaak wordt niet de gehele oogomtrek getekend, maar blijft deze beperkt tot een boven- en onderlijn. Hou de onderlijn zeer subtiel, maar benadruk de bovenlijn en voorzie deze van enkele wimpers.

De iris neemt een aanzienlijk gedeelte van het oog in; vaak meer dan de helft. Het licht wordt er minstens eenmaal in weerspiegeld, wat je weergeeft met een grote witte vlek. De richting waarin de ogen kijken wordt bepaald door de positie van zowel de iris als de pupil. De laatste wordt getekend als een zwart rondje. Zorg voor eenheid in kijkrichting, anders kijkt je personage scheel.

Stap 3: De neus, mond en oren

Japanse tekenaars zijn niet dol op grote neuzen. Meestal wordt de neus dan ook zo subtiel mogelijk aangegeven (vooral bij vrouwelijke personages), bijvoorbeeld door enkel de middellijn te tekenen vanaf de onderrand tot aan de neuspunt, en de neusbrug, -vleugels en -gaten afwezig te laten. Het betreft praktisch altijd een scherp wipneusje. Wil je je personage een jong en vertederend uiterlijk geven, plaats de neus dan vlak onder de ogen. Een langere neus geeft een ouwelijker, strenger voorkomen.

De mond bevindt zich niet ver onder de neus, en is in een neutrale gemoedstoestand zeer smal. Lippen zul je niet vaak getekend zien, afgezien van een bescheiden aangegeven onderlip.

Waar het oren betreft, houdt de animestijl zich redelijk aan het menselijke voorbeeld, hoewel ze relatief klein worden getekend. Het oor begint doorgaans bij de grens tussen nek en de zijkant van het hoofd, en reikt tot halverwege de hoogte van het oog. Meestal zijn de oren echter verborgen onder de haardos.

Stap 4: Het haar

Het haar van anime-meisjes wordt gekenmerkt door veel volume. Meestal heeft het een rijkelijke lengte, maar korte kapsels (tot op kinhoogte) worden ook regelmatig getekend. Vrijwel altijd valt het haar gedeeltelijk in het gezicht in de vorm van een pony of een of meerdere lokken.

Stap 5: De afwerking

Waar een zongebruinde huid het westerse schoonheidsideaal is, is in de anime wereld bleekheid nog altijd de norm. Zorg bij het inkleuren van je personage dan ook voor een lichte teint als huidskleur. Voor de oog- en haarkleur kun je het echter zo bont maken als je wilt: paarse ogen en roze of blauwgekleurd haar, het kan allemaal.

Als je bovenstaande instructies goed heb bestudeerd, kun je nu een meisjesgezicht tekenen dat goed binnen de animestijl past. Misschien lukt het niet meteen, maar geef het dan niet op! Het is absoluut geen moeilijke stijl van tekenen; met wat oefening en voorbeelden is het snel eigen te maken. Bedenk ook dat het hier gegeven voorbeeld verre van allesomvattend is. Praktisch iedere Japanse strip of tekenfilm heeft een eigen, specifieke stijl. Voor meer inspiratie zou je onder andere plaatjes van de volgende bekende animeseries kunnen opzoeken en bestuderen:
  • Ranma 1/2
  • The slayers
  • Card captor Sakura
  • Sailormoon

Lees verder

© 2009 - 2024 Teez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manga: Ichigo 100%Ichigo 100% is een manga/anime die gaat over een jongen die op 4 meisjes valt. Deze 4 meisjes vallen ook op hem. Hij wil…
Death Note (Desu Nota)Death Note (Desu Nota)Death Note is een manga/anime serie. (Japanse strips). Het is een spannende serie over leven en dood. De hoofdpersoon Li…
De Japanse AnimeZonder het door te hebben komen mensen vaak in aanraking met Anime. De meesten hebben wel eens van deze term gehoord, ma…
Wat is beybladen en waar komt het vandaan?Bij de kinderen onder ons is een beyblade wel bekend, maar als leraar of ouder is het soms heel moeilijk om telkens mee…

De leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsDe leukste, grappigste en meest bizarre wereldrecordsWelke vrouw heeft de langste baard, waar vind je het grootste zwembad, en welke vis heeft de meeste ogen? Informatie ove…
Winkelen: leuk of vreselijk?Voor sommigen is het een kunst, voor anderen een hobby, voor weer anderen een noodzakelijk iets en voor sommigen de hel.…
Teez (56 artikelen)
Laatste update: 26-09-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.