Breien: kabels, kant, recht en averecht
Handwerken is een populaire creatieve bezigheid, vooral voor vrouwen. Er zijn allerlei mogelijkheden om te handwerken. Te denken is aan borduren, het naaien van kleding, haken, punniken, patchwork en breien. Breien was ooit de manier om kleding te vervaardigen. Tegenwoordig worden veel gebreide kledingstukken op breimachines gemaakt. Er gaat echter niets boven een handgebreide trui, vest, muts of sjaal. Er zijn allerlei manieren om een breiwerk een mooi uiterlijk te geven. Dat kan door middel van gekleurd garen, steken, kabels of ajour.
Recht toe recht aan
De meest basale vorm van breien is het recht toe recht aan breien. Om een egaal oppervlak te breien breidt men de ene naald recht en de teruggaande naald averecht. Menig meisje leert of leerde het riedeltje: insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. Dit is de eenvoudigste techniek die men eerst onder de knie moet hebben, voordat de moeilijkere steken en technieken kunnen worden geleerd.
Recht en averecht breien
Bij averecht breien doet men eigenlijk hetzelfde als bij recht breien alleen steekt men de breipen anders in de steek die op de andere naald staat. Het breiwerk dat ontstaat als men de heengaande pen recht en de terugkerende pen averecht breit heet rechte tricot (de achterkant wordt wel averechte tricot genoemd). Wie zowel de heengaande als de teruggaande pen recht breit krijgt geribbeld breiwerk.
Met deze eenvoudige steken, kan men al een aardige trui of sjaal breien. Door voor bijvoorbeeld een in kleur verlopend garen te kiezen, is het mogelijk een tricotbreiwerk een bijzonder uiterlijk te geven.
Inbreien
Wie graag een afbeelding op zijn handgebreide trui wil hebben, kan dat op twee manieren bewerkstelligen. In de eerste plaats is het mogelijk om eerst een trui te breien en dan met een borduurnaald en garen van een andere kleur afbeeldingen te mazen die de steken van het breiwerk volgen. Dit valt buiten het eigenlijke breien. Een andere manier is het inbreien. Bij inbreien wisselt men regelmatig van kleur garen en volgt men een telpatroon. Het is van belang er op te letten dat de draden van verschillende kleuren goed om elkaar geslagen worden om gaatjes in het werk te voorkomen. Andere termen voor inbreien zijn Fair Isle- of Jacquard-breien.
Kabels en breisteken in reliëf
Voor een breiwerk in één kleur met de nodige variaties in reliëf bestaan heel veel verschillende breisteken. Zo kan men gerstekorrels breien. Hiermee ontstaan een soort bobbeltjes in het breiwerk. Ook kan men patentsteek breien waardoor een soort losse boordsteek krijgt. Er zijn tal van mogelijkheden. Daarnaast is het mogelijk om kabels te breien. Hierbij wordt er met behulp van een extra breinaald zonder knop of een speciaal kabelnaaldje een vlechtwerk gemaakt. Iers breiwerk kenmerkt zich door een veelheid aan verschillende steken en kabels die vaak worden gebreid in een breiwerk van een lichtgekleurd garen (gebroken wit bijvoorbeeld) waardoor alle verschillende steken goed zichtbaar zijn.
Ajour of kant
Ajour- of kantbreiwerk wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van met opzet aangebrachte gaatjes in het werk, waardoor een mooi effect ontstaat. Het kan gecombineerd worden met kabels. Het is mogelijk om met heel dun garen ajour te breien. Er ontstaat dan een zeer fijn soort breiwerk dat vaak wordt toegepast om tafelkleden of fijne shawls te breien. De ajourtechniek is door haar complexiteit iets voor een gevorderde breister.
Entrelac
Bij entrelac-breien breit men kleine blokjes naast elkaar die het werk eruit laten zien als een dambord. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor kussens en dekens. Het werk moet zeer vaak gekeerd worden om de verschillende blokjes te breien. Vaak wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren garen.
In de wereld van het breien worden nog heel veel andere termen gebruikt voor de verschillende technieken die er zijn. Men kan echter zeggen dat al deze termen op een of andere manier terug te voeren zijn op de bovenstaande technieken. Met de keuze van garen, breinaald en de hand van breien (los of vast breien) zijn allerlei variaties mogelijk.