Hoe brei je een trui met vier naalden

Hoe brei je een trui met vier naalden Hou je ervan om truien te breien, maar heb je een hekel aan het in elkaar naaien van de delen? Brei dan eens een trui met vier naalden: op deze manier is alles al in een keer aan elkaar en je hoeft niets meer te naaien. Als je uitgebreid bent, hoef je alleen nog maar een paar draadjes af te hechten en klaar is je trui!

Inhoudsopgave


Wat heb je nodig voor het breien van een trui?

 • voldoende wol
 • vier naalden zonder knop van de juiste dikte voor de wol
 • twee naalden met knop van dezelfde dikte als hierboven
 • vier naalden zonder knop van iets dunnere dikte (voor de boorden en hals)
 • een centimeter
 • steekhouders (een soort grote veiligheidsspelden)
 • ruitjespapier (om het patroon op te tekenen)
 • potlood

Hoe te beginnen

Begin met het opmeten van enkele maten:
 1. Strek je armen zijwaarts en meet via de rugkant het aantal cm van pols tot pols. Dat is dus de lengte van je armen plus de schouderbreedte (noem dit getal: A).
 2. Meet de schouderbreedte apart, tussen de uiteinden van je schouders (noem dit getal: B (kies voor B een waarde 5 á 10 cm hoger voor een wat ruimere trui.).
 3. Meet de omtrek van je bovenarm op het dikste deel (noem dit getal: C; kies voor C een waarde die ongeveer 5 cm meer is, voor een wijder model trui).
 4. Meet de omtrek van de pols (noem dit getal: P).

Als je niemand hebt die je hierbij kan helpen, neem dan de maten op van een goed zittende trui. Voor C neem je dan tweemaal de hoogte van het armsgat.

Brei nu met de twee naalden met knop een proeflapje van ruim 10 bij 10 cm en tel hoe veel steken (x) en hoe veel banen (y) er precies in 10 cm passen. Schrijf deze getallen op (of teken het lapje na op het ruitjespapier voor later. We beginnen met het breien van de hals, met vier naalden zonder knop, van de kleinste maat.

De hals breien met vier naalden

Voor de breedte van de hals neem je een derde van de schouderbreedte, dus B/3 cm. Omdat de hals rond is, is het aantal steken dat je moet opzetten dan (2*B/3)*(x/10).

Een rekenvoorbeeldje: stel x = 18 steken (dus er gaan 18 steken in 10 cm) en B = 48 cm.
Dan moet je voor de hals opzetten: (2*48/3)*(18/10) = 32*1,8= 57,6 steken. Afgerond zijn dat er 58 (altijd prettiger om een even getal te nemen, vooral als je in boordsteek breit). Verdeel de steken over drie naalden en brei in boordsteek (1 recht, 1 averecht) tot de hoogte die je wilt.

Schouderstukken en begin voor- en achterpand / Bron: Eigen fotoSchouderstukken en begin voor- en achterpand / Bron: Eigen foto

De schouderstukken

Ga met ongeveer een kwart van de steken verder voor het eerste schouderstuk (de rest houd je op de naalden). Brei tot een lengte van eenderde B met de naalden met knop en zet dan de steken op een steekhouder. Brei vervolgens het tweede schouderstuk en zet weer de steken op een steekhouder. De totale lengte van beide schouderstukken plus de hals moet nu precies B cm zijn!

Het bovenste deel van de trui tot en met de armsgaten brei je met twee naalden

Je hebt nu de hele schouderbreedte af. Neem aan een kant zo veel steken op, (ook de steken die nog op de pen zaten!) om in totaal B cm te krijgen, dus in totaal B * x/10 steken, en brei met twee naalden met kop tot een lengte gelijk aan de hoogte van het armsgat (C/2 cm). Laat de steken aan een pen zitten, of (veiliger) rijg een draad van een andere kleur door de steken en leg daar een losse knoop in. Brei nu de andere kant op dezelfde manier, en laat de steken op de pen zitten.

Af t/m de armsgaten / Bron: Eigen fotoAf t/m de armsgaten / Bron: Eigen foto

Het lijfje van de trui

Verdeel vervolgens alle steken van beide kanten over drie naalden zonder knop en brei verder het lijfje af tot het de gewenste lengte heeft. Brei de boord met de dunnere naalden in boordsteek en hecht af.

De mouwen breien

Bepaal eerst de lengte van de mouw. Dit gaat als volgt: de lengte van pols tot pols was A cm en dat is tweemaal de mouwen plus de schouderbreedte. De schouderbreedte was B cm, dus de twee mouwen samen zijn A-B. Iedere mouw is dus (A-B)/2 cm. Noem dit getal D. Het aantal banen dat in D = (A-B)/2 cm past is: D * y/10 = d banen.

Een mouw is klaar / Bron: Eigen fotoEen mouw is klaar / Bron: Eigen foto
Het armsgat is C cm. Dit is in steken: C * x/10. Dit is het aantal steken dat je rondom het armsgat (inclusief de steken aan het einde van het schouderstuk dat nog op de steekhouder zit) moet opnemen. Verdeel de steken over drie naalden en brei ongeveer 30 banen. Hierna moet iets geminderd worden, naar de pols toe.

De resterende lengte van de mouw is: d-30 banen. Daar moet ook nog af de lengte van de boord, zeg 16 banen. Dus in feite is de resterende lengte van de mouw nog d-46 banen. De pols is P cm dik, oftewel P * x/10 steken, en de mouw op dit moment is C * x/10 banen. Dus over een lengte van d-46 banen moet geminderd worden van C*x/10 naar P*x/10 steken.

Getalvoorbeeld voor de mouw

Stel, A=148 cm, B=48 cm, C=40 cm en P=20 cm, dan is de mouwlengte: (A-B)/2 = 50 cm = D. Stel dat y=24 banen, dan is d=D*y/10 = 50*24/10 = 120 banen. Dus de mouw moet 120 banen lang zijn, inclusief de boord. Er waren al 30 banen gebreid en er moeten nog 16 banen af voor de boord, dus moet er over 120-(30+16)=74 banen geminderd worden van C*x/10 (=40*1,8)=72 steken naar P*x/10 (=20*1,8) = 36 steken. Oftewel in 74 banen moeten 36 steken geminderd worden. Dat betekent een steek minderen per 2 banen, of, wat handiger is: 3 steken per 6 banen (je kunt dan in ieder van de drie naalden 1 steek minderen per 6 banen).

Op deze manier wordt de mouw gebreid, en vervolgens gaan we over in boordsteek op de dunnere naalden en breien de mouw af. De tweede mouw gaat op precies dezelfde wijze.

Bron: Eigen fotoBron: Eigen foto

Afwerken

De trui is af. Nu alleen nog de losse draadjes afwerken en de trui is helemaal klaar.
© 2014 - 2024 Vazzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke garendikte te gebruiken voor brei- of haakwerkGarens zijn verkrijgbaar in diverse soorten, gewichten en diktes. Deze varianten hebben invloed op het uiteindelijke res…
Soorten breinaaldenBreien heeft niet veel meer nodig dan wol en naalden. Ondanks dat deze hobby weinig materiaal behoeft is er wel een over…
Benodigdheden en materialen om te breienBenodigdheden en materialen om te breienBreien is een leuke en ontspannende hobby en het levert ook nog eens een tastbaar resultaat op. Leren breien begint met…
Warmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag - trek een trui aan en bespaar energieWarmetruiendag, een dag om te stimuleren dat mensen een lekker warme trui aandoen en tegelijk de thermostaat een graadje…

Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…
"In a jar" cadeausOp zoek naar een creatief, leuk en makkelijk cadeau? Dan zijn in a jar cadeaus wellicht wat je zoekt! Simpel gezegd zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Danielle Keller (Danielle:dk), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 1: Eigen foto
 • Afbeelding bron 2: Eigen foto
 • Afbeelding bron 3: Eigen foto
 • Afbeelding bron 4: Eigen foto
Vazzie (39 artikelen)
Laatste update: 02-12-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.