recensie

Mijn Sinterklaasboek: 3 spannende Sinterklaasverhalen

Mijn Sinterklaasboek: 3 spannende Sinterklaasverhalen Rond de tijd dat Sinterklaas zijn schip aanmeert in een haven in Nederland is het leuk om verhalen voor te lezen over Sint en zijn Pieten. In Mijn Sinterklaasboek vind je drie spannende verhalen. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. Titels: Sinterklaas als brokkenpiloot, Tom in de zak naar Spanje en Warboel in de schoorsteen. Het boek is uitgegeven in 2009.

Gegevens van het boek Mijn Sinterklaasboek

  • Tekst: Marita Driessen, Chantal Doezie, Patrick Werkman
  • Illustraties: Michel de Boer
  • Uitgegeven door: Kids Marketeers
  • Gepubliceerd: 2009
  • Genre: kinderboek
  • Aantal pagina’s: 43
  • ISBN: 978 90 73011 19 9
  • Geschikt voor: leeftijd vanaf vier jaar

Over de illustrator, Michel de Boer

Michel volgde een opleiding aan de lagere middelbare landbouwschool om te gaan werken in de agrarische industrie. Maar het liep anders. Hij deed een grafische opleiding in de avonduren en stapte over van de glastuinbouw naar de grafische industrie. Hij ging werken bij een drukkerij en heeft daar alles over dit vak geleerd. Drie jaar later ging hij als vormgever bij een uitgever in Amsterdam werken. Er kwamen veel boeken voorbij en dat inspireerde hem tot het maken van illustraties. Sinds 2000 werkt hij zelfstandig als illustrator, maar ook als vormgever en fotograaf. Hij was de bedenker van Opa Knoest. De reeks over deze opa verscheen in Nederland, Zweden, Finland, Noorwegen, Duitsland, Engeland, Denemarken, Wales, Amerika. Van Opa Knoest zijn er ook veel producten op de markt gebracht zoals ballonnen, posters, kleurplaten, CD’s met muziek, kalenders en kleurplaten. Naast Opa Knoest maakt Michel illustraties, digitale fotografie en nog meer voor uitgeverijen, tijdschriften en ontwerpbureaus. Voor een methode die bestemd is voor kinderen met dyslexie (in ernstige vorm) heeft Michel meer dan drieduizend illustraties gemaakt. Abstracte woorden naar beeld vertalen, dat is iets wat hij heel goed kan. Michel is getrouwd met Leontine Gaasenbeek, ook zij is illustrator en vormgever.

De verhalen

Verhaal 1: Sinterklaas als brokkenpiloot

Het paard van Sinterklaas heet Amerigo en het kan over daken van huizen rijden. Dat doet hij samen met Sinterklaas in november en december. De rest van het jaar zijn Sint en Amerigo in Spanje en moeten ze af en toe oefenen om over de daken te kunnen rijden. Op een dag waait het erg hard, maar Sint wil toch rijden. En dan gebeurt het: Sint waait van Amerigo en valt op de grond. Zijn been is gebroken en Sint moet naar het ziekenhuis. Sint is niet op tijd beter om met de boot naar Nederland te gaan, maar gelukkig is er een oplossing. Sint gaat met het vliegtuig en zijn Pieten met de boot.

Verhaal 2: Tom in de zak naar Spanje

Tom is een jongetje dat allemaal stoute dingen doet. Hij eet zijn bord niet leeg, wil niet in bad en hij plaagt andere kinderen. En dat komt allemaal in het Grote Boek van Sinterklaas te staan. Als een kind echt niet wil luisteren, dan moet hij of zij mee in de zak naar Spanje. Omdat Tom ongehoorzaam blijft, wordt hij in de gaten gehouden door de Hulppiet. Sinterklaas besluit dat Tom mee moet naar Spanje om een week te werken in de pepernotenfabriek. Als Hulppiet Tom gaat ophalen, moet het jongetje huilen. Tom krijgt nog een kans om het goed te maken en dat lukt. Nu kan Sinterklaas hem een mooi cadeau geven op pakjesavond.

Verhaal 3: Warboel in de schoorsteen

Sinterklaas maakt een lijst met namen van alle kinderen die een cadeautje in hun schoen moeten krijgen die avond. Schoentjespiet is aan het oefenen om alle kinderen op tijd een pakje te brengen. Maar dan gaat het mis: Schoentjespiet valt. Toch gaat hij de daken op. Schoenenpiet verzamelt alle schoenen die hij vindt en neemt ze mee in zijn zak. Bij het laatste huis heeft hij plotseling door dat het niet de bedoeling is dat hij schoenen meeneemt, nee, hij had er cadeautjes in moeten doen. Gelukkig heeft Sinterklaas een goed plan en alle kinderen krijgen hun schoenen terug en een cadeautje. Schoentjespiet gaat nog harder oefenen om het volgende keer beter te doen.

De tekst en de illustraties

De verhalen zijn geschreven door verschillende auteurs, maar passen qua stijl goed bij elkaar. Het gaat om korte zinnen die fijn zijn om voor te lezen. Kinderen van vier, vijf jaar zullen de tekst goed begrijpen, er staan geen moeilijke woorden in. Alle illustraties zijn gemaakt door Michel de Boer. Ze beslaan een dubbele pagina. Hij heeft een vlotte stijl van tekenen die kinderen zeker aan zal spreken. Als Sinterklaas van zijn paard valt, zie je Amigo die zich van geen kwaad bewust is en daarnaast Sint die valt. Sint zijn gezicht laat schrik zien, zijn mijter en bril vliegen door de lucht. Verder een klein molletje dat nieuwsgierig zijn kop boven de grond steekt. De illustrator gebruikt felle kleuren, ook voor de achtergrond. De tekst staat op de kleurige achtergrond, maar is goed leesbaar.

Drie fragmenten uit het boek

Verhaal 1

De zon scheen en ze vonden het allebei fijn om naar buiten te gaan, maar het waaide toch wel erg hard! Sint dacht: “Ik kan beter teruggaan.” Toen gebeurde het… Sinterklaas waaide zomaar van Amerigo en viel op de grond!

Verhaal 2

Sinterklaas is het zat. Zulke ondeugende kindjes ziet hij zelden. Hij besluit dat Tom mee moet naar Spanje. Tom moet een week hard werken in de pepernotenfabriek. Sinterklaas hoopt dat hij zo minder ondeugend wordt.

Verhaal 3

Vrolijk ging Schoentjespiet alle namen van de lijst af. Hij verzamelde dus heel wat schoenen. Toen Schoentjespiet bij het laatste huis was, wist Schoentjespiet dat hij een fout had gemaakt. De zak met cadeaus was nog helemaal vol! Nu hadden die arme kindjes geen cadeaus en geen schoen!

Mijn Sinterklaasboek

Mijn Sinterklaasboek is een boek met drie verhalen, dit staat ook duidelijk aangegeven op de voorkant van het boek. De titels van de verhalen staan niet op de voorkant aangegeven, maar wel achterop het boek. Het zijn hele verschillende onderwerpen die besproken worden: Sinterklaas die een been breekt, Tom die erg stout is en een Pietje dat schoenen ophaalt, in plaats van er cadeautjes in te doen. Mogelijk vinden jonge kinderen de verhalen iets spannend, maar ze lopen alle drie goed af. De tekeningen, allemaal gemaakt door Michel de Boer, zijn zeer kleurig. Ze zijn de moeite waard om goed te bestuderen met het kind. Je ziet wat je allemaal tegen kunt komen rond een ziekenhuisbed, Sint in een vliegtuigje boven de boot, Tom die overal achtervolgd wordt door Hulppiet. Het zijn geen lange verhalen, ze zijn zeer geschikt om voor het slapengaan voor te lezen.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas, hoe wordt het gevierd?Sinterklaas wie kent hem niet? De vieringen van het Sinterklaas feest zijn per land verschillend. Zelfs tussen België en…
De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…

Eetstoornissen (Wij Willen Weten gezondheid)recensieEetstoornissen (Wij Willen Weten gezondheid)Te dik of te dun, alles waar te voor staat is niet goed. Wat gebeurt er met het lichaam als je te weinig of te veel eet?…
Sinterklaas met Jan en NoortjerecensieSinterklaas met Jan en NoortjeEind november, begin december is het weer tijd om de kinderboeken over Sinterklaas en zijn Pieten uit de kast te halen.…
Bronnen en referenties
  • Mijn Sinterklaasboek (ISBN 978 90 73011 19 9)
  • http://www.micheldeboer.net
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.