recensie

Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)

Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers) Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen doen om een goede balletdanser of balletdanseres te worden. De kleding van een ballerina spreekt tot de verbeelding, een prachtige tutu, satijnen schoentjes aan de voeten. De uitleg in dit boek is eenvoudig en de vrolijke illustraties maken alles nog duidelijker. Liesbet Slegers heeft ook boeken geschreven over andere beroepen zoals: piloot, bakker, boer, brandweerman, verpleegster. De boeken zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek

  • Titel: De ballerina
  • Tekst: Liesbet Slegers
  • Illustraties: Liesbet Slegers
  • Uitgeverij: Clavis Amsterdam-Hasselt
  • Jaar: 2012
  • Pagina’s: 26
  • ISBN: 978 90 448 1825 3
  • Genre: kinderboek, prentenboek
  • Prijs: rond de 12 euro

Liesbet Slegers

Liesbet Slegers is in 1975 geboren in Geel, een plaats in België. Ze heeft een studie toegepaste techniek en illustratie gedaan aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Liesbet schrijft en maakt de tekeningen bij boekjes voor baby's, peuters en kleuters. De vrolijke tekeningen zullen kinderen aanspreken.

Het verhaal

Fien wil later danseres worden of ballerina. Ze oefent pasjes en kijkt in de spiegel of ze het goed doet. Een ballerina draagt tijdens een optreden een tutu en aan de voeten heeft ze pointes. Jongens kunnen ook aan ballet doen, zij dragen meestal een zwart balletpak. Iedere dag moet er geoefend worden aan de barre. Als ballerina moet je gezond eten en voldoende slapen om fit te blijven. Natuurlijk moet er opgetreden worden, bijvoorbeeld in de schouwburg. Een bekend stuk is Het Zwanenmeer. De ballerina's dansen als zwanen. De prima ballerina is degene die de hoofdrol speelt. De choreografe heeft de dansen bedacht en zegt wanneer een ballerina het podium op mag. Als de voorstelling is afgelopen maken de dansers een buiging en wordt er geklapt door het publiek en er worden bloemen op het podium gegooid.

Na het verhaal

Na het verhaal volgen twee bladzijde met uitleg (plaatjes en tekst) over de vijf posities die Fien heeft geleerd tijdens de balletles. Er zijn vijf posities voor de armen en vijf posities voor de voeten. Het is belangrijk dat de voeten steeds naar buiten zijn gedraaid.

De tekst en de illustraties

De afbeelding op de voorkant laat in een oogopslag zien waar het boek over gaat. Je ziet een meisje in ballerinakleding en ze danst. Ook de titel is duidelijk: De ballerina. Op de roze achterkant van het boek kun je lezen waar het verhaal over gaat. Op iedere linkerpagina vind je een een kleine afbeelding, daaronder tekst, een regel of zes, zeven. Op iedere pagina aan de rechterkant een illustratie die de hele bladzijde vult. De illustraties zijn stuk voor stuk ingekleurd met felle, vrolijke kleuren. Soms staat in een tekening benoemd wat je ziet, bijvoorbeeld een tutu (doorschijnend balletrokje met laagjes tule eronder), pointes (satijnen schoentjes die aan de voorkant hard en hoekig zijn zodat je op je tenen kunt staan). De tekst is eenvoudig en goed te volgen vanaf de kleuterleeftijd. Het gaat om korte zinnen, moeilijke woorden worden direct uitgelegd.

Een fragment

Dan gaat de ballerina naar het midden van de zaal.
Daar oefent ze met de anderen voor het grote optreden.
Samen maken ze mooie bewegingen, die spannend en leuk
zijn om naar te kijken. Ze doen kleine en grote sprongen,
en ook pirouettes. Dat is helemaal ronddraaien op één voet.
De balletdanser houdt de ballerina stevig vast
en af en toe laat hij haar door de lucht vliegen!

Voor welke leeftijd

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier tot een jaar of acht. Moeilijke woorden zoals bijvoorbeeld pointes worden in de tekst uitgelegd. Ook kun je dingen aanwijzen op de tekeningen.

Kinderboek over dans en ballet

Een leuk boek voor kinderen die op ballet zitten en later graag ballerina willen worden. Een kind krijgt een idee wat je moet doen om balletdanseres te worden. In het boek gaat het voornamelijk om meisjes, maar de jongens (balletdansers) worden niet helemaal vergeten. De illustraties zijn een mooie aanvulling op de tekst en een plezier om naar te kijken.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De bouwvakkerrecensieBoekrecensie: De bouwvakkerLiesbet Slegers heeft al meer dan vijftien kinderboeken en prentenboeken gemaakt over beroepen zoals: archeoloog, bakker…
Boekrecensie: De dierenartsrecensieBoekrecensie: De dierenartsEen leuk informatief boek over wat er allemaal bij komt kijken om een goede dierenarts te zijn. Wat doet een dierenarts,…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Boekrecensie: De vuilnismanrecensieBoekrecensie: De vuilnismanBoeken over beroepen vinden kinderen vaak interessant. Liesbet Slegers heeft boeken geschreven over de archeoloog, de au…

Boekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe RufinrecensieBoekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe Rufin1919. In een verlaten kazerne in een klein dorpje in het Franse Berry zit een norse, zwijgzame man. Voor de deur, een ou…
Boekrecensie: Kinderzimmer, vertaald als De kinderbarakrecensieBoekrecensie: Kinderzimmer, vertaald als De kinderbarak"De kinderbarak" is de Nederlandse titel van het oorspronkelijk Franse boek geschreven door Valentine Goby onder de Duit…
Bronnen en referenties
  • De ballerina (ISBN 978 90 448 1825 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 12-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.