recensie

Boekrecensie: De bouwvakker

Boekrecensie: De bouwvakker Liesbet Slegers heeft al meer dan vijftien kinderboeken en prentenboeken gemaakt over beroepen zoals: archeoloog, bakker, ballerina, dierenarts, piloot en nog veel meer. In ieder boek wordt zowel in de tekst als op de illustraties zeer duidelijk uitgelegd wat een beroep inhoudt. In het boek 'De bouwvakker' leert een kind wat een bouwvakker doet, wat hij of zij voor gereedschap heeft en met wie een bouwvakker samenwerkt. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier. Het boek kan zeer goed gebruikt worden als basis voor een spreekbeurt.

Gegevens van het boek

  • Titel: De bouwvakker
  • Tekst: Liesbet Slegers
  • Illustraties: Liesbet Slegers
  • Uitgeverij: Clavis Amsterdam-Hasselt
  • Jaar: 2013
  • Pagina’s: 26
  • ISBN: 978 90 448 2098 0
  • Genre: kinderboek, prentenboek
  • Prijs: rond de 12 euro

Het verhaal

Als er een huis gebouwd wordt, heeft ieder lid van het gezin wensen. De vader wil misschien een grote garage, de moeder houdt van grote ramen, kinderen willen graag een eigen kamer waar ruimte is voor al het speelgoed. Een huis wordt gebouwd door bouwvakkers. De kleding die een bouwvakker draagt moet stevig zijn. Veel zakken voor alle spullen die hij nodig heeft tijdens het werk zoals een hamer, een meter, een potlood. De kleding moet beschermend zijn, op een bouwplaats kunnen gevaarlijke situaties voorkomen. Belangrijk zijn: veiligheidsschoenen, fluorescerend jasje, werkhandschoenen, helm en soms een veiligheidsbril. Bij veel lawaai draagt de bouwvakker oorbeschermers.

Bij het bouwen van een huis heeft de bouwvakker veel gereedschap nodig: meter, hamer, truweel, waterpas, kruiwagen, betonmolen, drilboor, slijpsteen. Soms een bulldozer, een graafmachine, een kraan. De persoon die bedenkt hoe een huis er van buiten en van binnen uit gaat zien is de architect. Een bouwvakker werkt op de bouwplaats, meestal staan er ook een bouwkeet en een toiletcabine op het terrein. De grond wordt gereed gemaakt om op te bouwen. Het huis wordt gebouwd zoals op het plan van de architect staat aangegeven. Alles wordt uitgemeten. Onder het huis komt een stevige laag beton. Als het tijd is om te metselen, tilt een grote kraan de stenen naar de juiste plek. Na het metselwerk moet er nog veel meer gedaan worden: de houten vorm van het dak wordt gemaakt door de timmerman, de dakwerker legt er pannen op. Ramen en deuren worden op maat gemaakt. Andere mensen die meewerken aan het huis: loodgieter, elektricien, stukadoor en de tegelzetter. Als het huis helemaal klaar is, kunnen er mensen in gaan wonen.

De tekst en de illustraties

Op de voorkant van het boek een afbeelding van een bouwvakker, hij is een muur aan het metselen. Hij heeft een truweel en baksteen in zijn handen en draag diverse dingen bij hem zoals een hamer en een potlood. Op de voorgrond staat een betonmolen. De titel is kort en krachtig: De bouwvakker. Op de oranje achterkant van het boek kun je lezen waar het verhaal over gaat. Naast elkaar liggende pagina's horen bij elkaar. Links een kleine afbeelding met daaronder tekst, rechts een paginavullende afbeelding die past bij de tekst op de linkerpagina. Het gaat om tekeningen uitgevoerd in vrolijke, felle kleuren. Bij de tekst gaat het om korte zinnen die goed te volgen zijn voor kinderen vanaf een jaar of vier. Woorden die misschien niet bekend zijn, zoals truweel, worden direct uitgelegd en de voorlezer kan veel dingen ook aanwijzen op de tekeningen.

Een fragment

Wie een huis bouwt, heel veel veel werktuigen nodig.
Er is klein gereedschap zoals een meter, een hamer, een truweel
(om te metselen) en een waterpas (om te zien of een muur recht is).
Grotere werktuigen zijn een betonmolen, waarmee de bouwvakker
de mortel maakt om te metselen, en een drilboor om
oude muren mee uit te breken. Een slijpschijf kan bakstenen
heel precies in stukken snijden. Als een bouwvakker hoog moet
werken, staat hij op een stelling. Hij gebruikt soms ook
een bulldozer, een graafmachine of een kraan.

Voor welke leeftijd

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier tot een jaar of zeven, acht. Moeilijke woorden, zoals bijvoorbeeld mortel en drilboor, worden in de tekst uitgelegd. Ook kun je dingen aanwijzen op de tekeningen.

Mijn mening

Liesbet Slegers heeft al heel veel kinderboeken geschreven en geïllustreerd over beroepen. Een kind krijgt een goede indruk wat een beroep inhoudt door de uitleg maar ook door de illustraties waar heel veel op te zien is. Bouwvakker wordt meestal gezien als een mannenberoep, maar Liesbet laat ook meisjes en vrouwen zien op de tekeningen. Het boek kan ook uitstekend gebruikt worden bij een spreekbeurt over het beroep en het is een leuk cadeau voor een kind dat gaat verhuizen naar een nieuwe woning.
© 2015 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Boekrecensie: De dierenartsrecensieBoekrecensie: De dierenartsEen leuk informatief boek over wat er allemaal bij komt kijken om een goede dierenarts te zijn. Wat doet een dierenarts,…
Karel in de lente, Liesbet SlegersrecensieKarel in de lente, Liesbet SlegersAls de lente aanbreekt, dan is het tijd om wat leuke boekjes voor te lezen aan een kleuter over dit seizoen. De meeste k…
Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)recensieBoekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen d…

Martine Kamphuis - Nacht over AmelandrecensieMartine Kamphuis - Nacht over AmelandPsychiater Martine Kamphuis schreef een boek dat zich voor het grootste deel afspeelt op Ameland in het begin van de 20s…
recensieRecensie: Ties en Trijntje en Ties en Trijntje in decemberDe Ties en Trijntje boeken zijn geschreven door Yvon Jaspers en geïllustreerd door Philip Hopman. De boeken zijn bestemd…
Bronnen en referenties
  • De bouwvakker (ISBN 978 90 448 2098 0)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.