recensie

Boekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe Rufin

Boekrecensie: De rode halsband van Jean-Christophe Rufin 1919. In een verlaten kazerne in een klein dorpje in het Franse Berry zit een norse, zwijgzame man. Voor de deur, een oude hond die onophoudelijk blaft en jankt. Raymond Dujeux, de cipier, weet niet goed wat hij moet aanvangen met zijn enige gevangene en die lawaaierige hond. Dan komt Commandant Hugues Lantier du Grez. Hij is belast met het dossier van Morlac. Wat heeft deze voorbeeldige soldaat op zijn kerfstok? Wat heeft de hond met hem te maken? En wie is die mysterieuze boerin die graag literatuur leest?


De rode halsband: het boek

Zomer 1919. Het is bloedheet. In een kazerne in een afgelegen dorp in het Franse Berry zit een zwijgzame, norse gevangene, Morlac genaamd. De cipier, Raymond Dujeux, heeft niet veel last met hem. Morlac is zijn enige gevangene. Wat wel vervelend is, is die dag en nacht jankende hond voor de cel van de gevangene. Wilhelm heet het magere, versleten beestje. Dan komt commandant Hugues Lantier du Grez, een militair rechter. Hij is zijn overtuiging tijdens de Groote Oorlog een beetje verloren. De rechter komt de gevangene ondervragen. Zijn laatste taak voor zijn welverdiend pensioen. Veel krijgt hij aanvankelijk niet uit Morlac uit. Toch valt het hem om dat deze voorbeeldige soldaat erg geletterd is. Wie heeft hem leren lezen en waar komt zijn passie voor literatuur vandaan? En wie is die stoere boerin, die helemaal afgelegen woont in het gehucht Vallenay en die ook al een passie voor literatuur heeft? Hebben de twee iets met elkaar te maken? En wat heeft de hond met de opsluiting van Morlac te maken? Waarom koestert Morlac zo'n wrok tegen zijn trouwe hond? Komt Morlac vrij of wordt hij veroordeeld? En wat zal er daarna met Wilhelm gebeuren?

Gebaseerd op waar gebeurde feiten

Tijdens een missie als journalist in Jordanië ontmoet Jean-Christophe Rufin de fotograaf Benoît Gysembergh. Veel valt er in Jordanië niet te beleven en dus praten de twee mannen veel met elkaar. Benoît vertelt Jean-Christophe Rufin het verhaal van zijn grootvader. Deze was teruggekomen uit Wereldoorlog I met de Légion D'Honneur. Maar een dag dat hij te veel had gedronken, beging hij een stommiteit. Hiervoor werd hij aangehouden en berecht. Het zijn deze feiten die de basis vormen voor het verhaal van het boek "De rode halsband". Benoît Gysembergh heeft het verhaal nooit zelf gelezen. Hij stierf aan een ziekte voor het boek af was.

Gegevens van de boeken De rode halsband / Le collier rouge

De rode halsband

 • Titel: De rode halsband
 • Oorspronkelijke titel: Le collier rouge
 • Schrijver: Jean-Christophe Rufin
 • Nederlandse vertaling: Katelyne de Vuyst
 • Uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam
 • Datum uitgave: 15 februari 2015
 • Aantal pagina's: 222
 • Genre: oorlogsroman, novelle
 • ISBN: 978-90-854261-3-4

Cover van de Nederlandstalige versie

Op de cover van het boek staat een soldaat waarvan men het hoofd niet ziet met aan zijn zij een zwarte hond met een rood ereteken om de hals.

Le collier rouge

Het originele, Franse boek draagt de titel "Le collier rouge". Het dateert uit 2014 en werd uitgegeven door Gallimard in Parijs. De oorspronkelijke cover is wit met rode letters, zoals alle covers van de uitgeverij Gallimard. De hier gelezen versie is uitgegeven door de Editions France Loisirs in 2014. Het boek bedraagt 155 pagina's. Het ISBN-nummer is 978-2-298-09178-6. Op de cover: een zwarte hond met rood ereteken aan de hals met daarachter de benen van een soldaat. Deze cover is een detail van de cover van de Nederlandstalige versie.

Wie is Jean-Christophe Rufin?

Jean-Christophe Rufin werd geboren op 28 juni 1952 in Bourges(departement Cher). Hij is dokter, historicus, globetrotter en schrijver. Voor verschillende NGO's verbleef hij in Nicaragua, Afghanistan, de Filipijnen, Rwanda en in de Balkan. Hij was pionier bij Artsen zonder Grenzen en voorzitter bij Action contre la Faim. Tussen 2007 en 2010 was hij Ambassadeur voor Frankrijk in Senegal en Gambia. In 2008 wordt hij het jongste lid van de Academie Française. Ondertussen schrijft hij ook nog boeken. Hij kreeg hiervoor al twee keer een Prix Goncourt (voor L'Abyssin uit 1997 en voor Rouge Brésil uit 2001). Voor "Compostella - Voetreis naar het einde van de wereld" (Immortelle Randonnée: Compostelle malgré moi) uit 2013 kreeg hij de Prix Nomad's.

Eigen mening

Het verhaal is goed geschreven en nodigt uit om steeds maar verder te lezen. Je wil weten wat er met Morlac is gebeurd en wat zijn bizarre band is met de jankende hond Wilhelm. Je zal het pas in de laatste pagina's te weten komen. De passages over Wereldoorlog I zijn vrij beknopt geschreven. Je moet al iets weten over de Groote Oorlog om te kunnen volgen maar anders kan je er gewoon vluchtig over lezen. Het boek beschrijft de onzin van de oorlog, het gebruik van dieren in de oorlog, het verliezen van zijn idealen door zinloos geweld en absurde orders. Het boek gaat ook over de liefde en over menselijke trouw. Maar bovenal beschrijft het de trouw van een hond. Een hond die door dik en dun zijn baasje steunt, zelfs al geeft die baas ogenschijnlijk niet veel om zijn hond. Jean-Christophe Rufin is zoals hierboven beschreven niet de eerste de beste en dat zie je ook in zijn schrijfstijl. In het Frans is het boek aan te raden voor mensen met een erg goede kennis van het Frans. Naast liefhebbers van de Groote Oorlog zal het boek zeker ook hondenliefhebbers kunnen bekoren.

"Le collier rouge" verfilmd

In maart 2018 kwam er van "Le collier rouge" een film uit, geregisseerd door Jean Becker en met in de hoofdrollen François Cluzet (Intouchables) en Nicolas Duvauchelle. In de film speelt ook zangeres Mauranne mee, die op 8 mei 2018 overleed op 57-jarige leeftijd. Zij speelt in de film de rol van de bazin.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Intouchables (film, 2011)Intouchables is een oorspronkelijk Franse film geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. De film is gebaseerd…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…
Moulin Rouge: de nachtclub van ParijsMoulin Rouge: de nachtclub van ParijsDe Moulin Rouge is een bekende Parijse nachtclub. Hij is bekend vanwege zijn imago en de Cancan. Doordat deze nachtclub…

recensieRecensie: Ties en Trijntje en Ties en Trijntje in decemberDe Ties en Trijntje boeken zijn geschreven door Yvon Jaspers en geïllustreerd door Philip Hopman. De boeken zijn bestemd…
Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)recensieBoekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen d…
Bronnen en referenties
 • Het boek: Le collier rouge van Jean-Christophe Rufin
 • http://www.literatuurplein.nl/boekdetail.jsp?boekld=1007417 (op 02.05.2015)
 • Woef nr. 615 - april 2015 - voor jou gelezen - blz. 61
 • www.babelio.com/livres/Rufin-Le-collier-rouge/56443
 • http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Christophe_Rufin
 • http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=246746.html
 • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180508_03503085?_section=65505108&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb&adh_i=56f904aafcfbc64a8f51fd418499a4d4&imai=50410690-9315-4f8f-bf1b-24f3f3d34b00&M_BT=3787834991609
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-05-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.