recensie

Boekrecensie: De vuilnisman

Boekrecensie: De vuilnisman Boeken over beroepen vinden kinderen vaak interessant. Liesbet Slegers heeft boeken geschreven over de archeoloog, de autocoureur, de bakker, de brandweerman, de dierenarts, de juf, de kapper, de piloot, de postbode, de tandarts en nu ook over de vuilnisman. Je kunt het boek aanschaffen voor iets meer dan 10 euro, het boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of vier.

Gegevens van het boek

  • Tekst: Liesbet Slegers
  • Illustraties: Liesbet Slegers
  • Uitgeverij: Clavis Amsterdam-Hasselt
  • Jaar: 2011
  • Pagina’s: 26
  • ISBN: 978 90 448 1524 5
  • Genre: kinderboek, prentenboek
  • Prijs: rond de 12 euro

De auteur en illustrator: Liesbet Slegers

Liesbet is geboren in België, in 1975 te Geel. Ze is grafisch vormgever en illustrator, ze studeerde toegepaste grafiek en illustratie aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Liesbet Slegers schrijft en illustreert boeken voor baby’s, peuters en kleuters. Ze schrijft eenvoudige verhalen en kleurt haar tekeningen in met vrolijke kleurtjes.

Het verhaal

Als we wat eten blijft er vaak wat over. We eten bijvoorbeeld de schil van een banaan niet op, als we een flesje drinken hebben opgedronken blijft het flesje over. Dit noemen we afval. We gooien het niet op de grond maar sorteren het afval in de juiste bak of zak. De vuilnisman komt de verschillende soorten afval ophalen.

Hij draag speciale kleding. Een oranje jas en broek met weerkaatsende strepen, zodat hij goed te zien is in het verkeer. Hij draagt handschoenen omdat er wel eens scherpe dingen in vuilniszakken zitten. Verder stevige schoenen en soms een muts. Meisjes kunnen ook vuilnisman of eigenlijk vrouw worden.

Er zijn verschillende bakken en zakken om afval in te gooien. De mensen krijgen een ophaalkalender zodat ze weten welk afval op welke dag wordt opgehaald. Aan de vuilniswagen hangen een bezem en een schop, voor het geval er afval op straat valt. Iemand zit aan het stuur van de vuilniswagen, twee vuilnismannen staan achteraan op een opstapje. Ze gooien zakken achter in de bak of legen er bakken in. Het afval wordt in de vrachtwagen samengeperst. Als alles is opgehaald rijden ze naar de sorteerfabriek.

Na het werk maken de vuilnismannen de wagen schoon en zichzelf. Het is goed dat afval opnieuw kan worden gebruikt om allerlei nieuwe spullen mee te maken. Zo belandt het niet op de grond of in de natuur.

Na het verhaal

Na het verhaal volgen nog twee bladzijden over Wat gebeurt er na het ophalen en Tips om afval te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld afval voorkomen door je broodje in een broodtrommel te doen en niet in een zakje of zilverpapier te verpakken. Koekjes die apart verpakt zijn lijken wel handig maar het betekent wel meer verpakkingsmateriaal. Een drinkbeker is beter dan een wegwerpverpakking. En als je fruit meeneemt naar school dan heb je helemaal geen verpakking nodig!

De tekst en de illustraties

De afbeelding op de voorkaft geeft direct aan waar dit boek over gaat, je ziet een vuilnisman met naast hem een groene bak/container en een blauwe zak, in zijn hand heeft hij een bananenschil. In het boek tref je op iedere linkerpagina een klein plaatje aan en daaronder tekst, een regel of vier tot tien. Op de rechterpagina telkens een paginavullende illustratie. De illustrator heeft felle frisse kleuren gebruikt, ook voor de achtergrond. Er is genoeg te zien op de tekeningen, leuk om een kind te laten benoemen wat het allemaal ziet. De tekst is goed te volgen voor een kleuter, het zijn korte zinnen, niet veel moeilijke woorden. Weerkaatsende en drankkartons moesten uitgelegd worden.

Een fragment

’s Ochtends staat de vuilnisman erg vroeg op.
Het is dan meestal nog donker buiten.
Als hij op zijn werk aankomt, kleedt hij zich om.
In zijn knaloranje pak kan iedereen hem goed zien op straat.
Dat is ook nodig, want het is gevaarlijk om op de rijweg te lopen.
Nu zijn handschoenen nog en dan is hij klaar.
Wat ziet hij er stoer uit in zijn werkpak!


Voor welke leeftijd

Een leuk voorleesboek voor kinderen vanaf drie jaar tot een jaar of vijf/zes. Een kind van drie zal misschien niet de hele tekst kunnen volgen, maar je kunt het ook in eigen woorden vertellen en de plaatjes maken ook heel veel duidelijk. Voor een kleuter is de tekst prima te volgen.

Mijn mening

Qua opzet lijkt dit boekje op de boekjes over andere beroepen geschreven door Liesbet Slegers. Er wordt goed uitleg gegeven over wat een vuilnisman allemaal doet. Er wordt heel duidelijk beschreven wat een vuilnisman voor kleding draagt en waarom. Liesbet Slegers komt uit België, dat kun je merken aan een paar dingen. De blauwe zak kennen wij niet in Nederland, wel de blauwe bak maar deze is voor papier en niet voor plastic flessen, metalen blikjes en drankkartons. Het woord drankkartons wordt niet gebruikt in Nederland en de bakken en zakken in het verhaal komen niet overeen met die in Nederland. Verder is het een prima boek met een verhaal dat goed te volgen is voor kleuters en leuke tekeningen waar het nodige op te zien is.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: De dierenartsrecensieBoekrecensie: De dierenartsEen leuk informatief boek over wat er allemaal bij komt kijken om een goede dierenarts te zijn. Wat doet een dierenarts,…
Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)recensieBoekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen d…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Boekrecensie: De bouwvakkerrecensieBoekrecensie: De bouwvakkerLiesbet Slegers heeft al meer dan vijftien kinderboeken en prentenboeken gemaakt over beroepen zoals: archeoloog, bakker…
Boekrecensie: The eye of the world - Robert JordanrecensieBoekrecensie: The eye of the world - Robert JordanThe eye of the world (Nederlandse titel: Het oog van de wereld) is het eerste boek in de fantasy serie The wheel of time…
Bronnen en referenties
  • De vuilnisman (ISBN 978 90 448 1524 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 12-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.