recensie

Boekrecensie: De dierenarts

Boekrecensie: De dierenarts Een leuk informatief boek over wat er allemaal bij komt kijken om een goede dierenarts te zijn. Wat doet een dierenarts, welke kleding heb je nodig bij dit beroep? Het boek is geschikt voor kinderen vanaf drie/vier jaar. Liesbet Slegers heeft de tekst geschreven en ook de tekeningen zijn van haar hand.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek

 • Tekst: Liesbet Slegers
 • Illustraties: Liesbet Slegers
 • Uitgeverij: Clavis Amsterdam-Hasselt
 • Jaar: 2010
 • Pagina’s: 26
 • ISBN: 978 90 448 1391 3
 • Genre: kinderboek, prentenboek

Liesbet Slegers

Ze is geboren in België, in 1975 te Geel. Liesbet is grafisch vormgever en illustrator, ze studeerde toegepaste grafiek en illustratie aan de Sint-Lucas Hogeschool in Antwerpen. Liesbet schrijft en illustreert boeken voor baby’s, peuters en kleuters. Ze schrijft eenvoudige verhalen en kleurt haar tekeningen in met vrolijke felle kleuren, dit spreekt kleine kinderen erg aan. Karel en Kaatje zijn haar bekendste figuren.

Het verhaal

Als je net een huisdier hebt dan ga je ermee naar de dierenarts, die onderzoekt het dier of het wel gezond is en geeft tips om het dier te verzorgen. Als een dier ziek wordt kun je ook terecht bij een dierenarts, hij of zij legt dan uit wat je kunt doen om een dier weer beter te maken.

Een dierenarts draagt gemakkelijke kleren. Om een dier te onderzoeken draagt een dierenarts meestal een groen hemd met korte mouwen. Tijdens een operatie een lang groen schort, een mondkapje, papieren mutsje en handschoenen. De instrumenten die gebruikt worden: een stethoscoop en een thermometer. Boven de operatietafel hangt een grote lamp, die zorgt ervoor dat de dierenarts alles goed kan zien tijdens de operatie. Na de operatie kan een dier uitrusten in een kooi.

Een jongetje komt met zijn hondje bij de dierenarts, het hondje wil niet meer eten en doet ook geen hoopjes meer. Het hondje wordt onderzocht en er wordt een speciale foto genomen. Het dier blijkt een speelgoedballetje in zijn buik te hebben. De hond wordt met een spuitje in slaap gebracht en het balletje wordt uit de buik gehaald. Daarna mag hij uitrusten in een kooi, na een paar dagen mag hij naar huis.

De dierenarts wordt gebeld, een meisje is op haar pony over een hek gesprongen. Het ging niet goed en paard en meisje zijn gewond geraakt. Het paard krijgt een verband om zijn achterpoten. Het loopt goed af en de dierenarts krijgt een mooie tekening van het meisje. Het is erg leuk om dieren te kunnen helpen, als je ook van dieren houdt dan kun je misschien wel dierenarts worden.

De tekst en de illustraties

De afbeelding op de voorkaft geeft direct aan waar dit boek over gaat, je ziet een dierenarts met stethoscoop, achter haar staat een paard met verband om zijn achterpoten en hondje dat verband om zijn lijfje heeft. In het boek tref je op iedere linkerpagina een klein plaatje aan en daaronder tekst, een regel of vier tot acht. Op de rechterpagina telkens een paginavullende illustratie. De illustrator heeft felle frisse kleuren gebruikt, ook voor de achtergrond. Er is genoeg te zien op de tekeningen, leuk om een kind te laten benoemen wat het allemaal ziet. De tekst is goed te volgen voor een kleuter, het zijn korte zinnen, niet veel moeilijke woorden. Het woord stethoscoop kennen veel kinderen wel en een röntgenfoto wordt een speciale foto genoemd.

Een fragment

Nu kan het diertje wat uitrusten in een aparte kooi.
Er zijn nog andere dieren, die elk hun eigen plekje hebben.
Daar kunnen ze allemaal wakker worden van de operatie.
Ze zijn nog slaperig en rusten veel. Zo worden ze gauw weer beter.
Het duurt een paar dagen voor ze naar huis mogen.

Voor welke leeftijd

Een leuk voorleesboek voor kinderen vanaf drie jaar tot een jaar of vijf/zes. Een kind van drie zal misschien niet de hele tekst kunnen volgen, maar je kunt het ook in eigen woorden vertellen en de plaatjes maken ook heel veel duidelijk. Voor een kleuter is de tekst prima te volgen.

In dezelfde reeks zijn verschenen

 • De archeoloog
 • De autocoureur
 • De bakker
 • De brandweerman
 • De juf
 • De kapper
 • De piloot
 • De politieman
 • De postbode
 • De tandarts

Mijn mening

Qua opzet lijkt dit boekje op de boekjes over de andere beroepen die Liesbet Slegers geschreven heeft. Er wordt goed uitleg gegeven over wat een dierenarts allemaal doet. Ook een duidelijk beschrijving van wat een dierenarts voor kleding draagt en welke instrumenten hij of zij gebruikt. Het is een leuk en leerzaam boek!
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karel in de lente, Liesbet SlegersrecensieKarel in de lente, Liesbet SlegersAls de lente aanbreekt, dan is het tijd om wat leuke boekjes voor te lezen aan een kleuter over dit seizoen. De meeste k…
Piep, het is Pasen! door Liesbet SlegersrecensiePiep, het is Pasen! door Liesbet SlegersDe lente komt er weer aan en het is bijna Pasen. In dit boekje komt een peuter/kleuter meer te weten over de lente, Pase…
Boekrecensie: De vuilnismanrecensieBoekrecensie: De vuilnismanBoeken over beroepen vinden kinderen vaak interessant. Liesbet Slegers heeft boeken geschreven over de archeoloog, de au…
Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)recensieBoekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen d…
Bronnen en referenties
 • De dierenarts (ISBN 978 90 448 1391 3)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.